Így készül a húsvéti sárgatúró, amit mi aszalt áfonyával díszítettünk

Egészen egyedi húsvéti fogás, mely csalóka megnevezésével együtt lopta be magát a magyarok szívébe, és vált sokunk ünnepi menüsorának állandó tagjává. Édes, vaníliás, tejes finomság, melyet mi most aszalt áfonyával bolondítottunk.

A sárgatúró egy hagyományos húsvéti ételkülönlegesség, ami a színét és állagát a tejnek és tojásnak köszönheti. Édes verziója készülhet natúr is, de aszalt gyümölcsökkel is jól harmonizál, például vörös áfonyával vagy mazsolával. Kínáljuk a húsvéti asztalon a főtt sonka, kolbász és kalács mellé.

Lessétek meg, Gábor hogy készítette:

Tudtad?

A sárgatúró többek között a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismert húsvéti édesség. Több néven is becézik: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka. Sokaknál húsvéti hagyomány, ami templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett kap helyet.

A hozzávalók - teljes recept itt! / Recept, fotók és videó: Simon Gábor

Érdekesség, hogy egyáltalán nem tartalmaz túrót: ez egy soktojásos, ízében és állagában a túróra emlékeztető édes finomság, készítése során tulajdonképpen megfő benne a tojás, és kicsapódik a tejből a savó, ettől lesz darabos.

Alapjáraton csak vaníliával tesszük még ízesebbé, de mi most aszalt áfonyával is fokoztuk az élményt.

Mutatjuk, hogy készült nálunk a sárgatúró!

Hozzávalók:

  • 10 db tojás
  • 1 l tej
  • 80 g vörösáfonya (opcionális)
  • 2 csomag vaníliás cukor (bourbon)
  • 150 g cukor
Aszalt áfonyás sárgatúró, teljes recept itt! / Recept, fotók és videó: Simon Gábor

Elkészítés:

Tegyük fel egy fazékban takarék lángon melegedni a tejet, hogy ne égjen le az alja. Szórjuk bele a cukrot és a vaníliás cukrot. Folyamatos kevergetés közben melegítsük fel 80°C-ig, majd adjuk hozzá az aszalt áfonyát is (opcionális).

A tojásokat üssük fel, és keverjük ki homogénre. Majd lassan csurgassuk a forró tejhez, miközben kavargatjuk.

Főzzük lassan, folyamatos kavargatás közben a sárgatúrót, amíg szépen elválik a savó, és túrós állaga lesz.

Aszalt áfonyás sárgatúró, teljes recept itt! / Recept, fotók és videó: Simon Gábor

Egy szűrőt béleljünk ki gézzel, és szedjük át lecsepegni. Csomagoljuk be, és kezdjük el jó szorosan megtekerni, s közben óvatosan nyomkodjuk ki belőle a savót, mivel még ilyenkor nagyon forró. Igyekezzünk minél jobban kipréselni.

Kössük meg a batyut, és lógassuk fel egy tál fölé 1-2 óra lecsöpögni. Ezután tegyük a hűtőbe minimum 4 órára dermedni.

Amikor teljesen kihűlt felszeletelhetjük, és tálalhatjuk a húsvéti ételek mellé. Jó étvágyat!

Aszalt áfonyás sárgatúró, teljes recept itt! / Recept, fotók és videó: Simon Gábor

Az aszalt áfonyás sárgatúró teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók, videó és recept: Simon Gábor


Még több recept Gábortól:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.