Így készül a húsvéti sárgatúró, amit mi aszalt áfonyával díszítettünk

Egészen egyedi húsvéti fogás, mely csalóka megnevezésével együtt lopta be magát a magyarok szívébe, és vált sokunk ünnepi menüsorának állandó tagjává. Édes, vaníliás, tejes finomság, melyet mi most aszalt áfonyával bolondítottunk.

A sárgatúró egy hagyományos húsvéti ételkülönlegesség, ami a színét és állagát a tejnek és tojásnak köszönheti. Édes verziója készülhet natúr is, de aszalt gyümölcsökkel is jól harmonizál, például vörös áfonyával vagy mazsolával. Kínáljuk a húsvéti asztalon a főtt sonka, kolbász és kalács mellé.

Lessétek meg, Gábor hogy készítette:

Tudtad?

A sárgatúró többek között a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismert húsvéti édesség. Több néven is becézik: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka. Sokaknál húsvéti hagyomány, ami templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett kap helyet.

A hozzávalók - teljes recept itt! / Recept, fotók és videó: Simon Gábor

Érdekesség, hogy egyáltalán nem tartalmaz túrót: ez egy soktojásos, ízében és állagában a túróra emlékeztető édes finomság, készítése során tulajdonképpen megfő benne a tojás, és kicsapódik a tejből a savó, ettől lesz darabos.

Alapjáraton csak vaníliával tesszük még ízesebbé, de mi most aszalt áfonyával is fokoztuk az élményt.

Mutatjuk, hogy készült nálunk a sárgatúró!

Hozzávalók:

  • 10 db tojás
  • 1 l tej
  • 80 g vörösáfonya (opcionális)
  • 2 csomag vaníliás cukor (bourbon)
  • 150 g cukor
Aszalt áfonyás sárgatúró, teljes recept itt! / Recept, fotók és videó: Simon Gábor

Elkészítés:

Tegyük fel egy fazékban takarék lángon melegedni a tejet, hogy ne égjen le az alja. Szórjuk bele a cukrot és a vaníliás cukrot. Folyamatos kevergetés közben melegítsük fel 80°C-ig, majd adjuk hozzá az aszalt áfonyát is (opcionális).

A tojásokat üssük fel, és keverjük ki homogénre. Majd lassan csurgassuk a forró tejhez, miközben kavargatjuk.

Főzzük lassan, folyamatos kavargatás közben a sárgatúrót, amíg szépen elválik a savó, és túrós állaga lesz.

Aszalt áfonyás sárgatúró, teljes recept itt! / Recept, fotók és videó: Simon Gábor

Egy szűrőt béleljünk ki gézzel, és szedjük át lecsepegni. Csomagoljuk be, és kezdjük el jó szorosan megtekerni, s közben óvatosan nyomkodjuk ki belőle a savót, mivel még ilyenkor nagyon forró. Igyekezzünk minél jobban kipréselni.

Kössük meg a batyut, és lógassuk fel egy tál fölé 1-2 óra lecsöpögni. Ezután tegyük a hűtőbe minimum 4 órára dermedni.

Amikor teljesen kihűlt felszeletelhetjük, és tálalhatjuk a húsvéti ételek mellé. Jó étvágyat!

Aszalt áfonyás sárgatúró, teljes recept itt! / Recept, fotók és videó: Simon Gábor

Az aszalt áfonyás sárgatúró teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók, videó és recept: Simon Gábor


Még több recept Gábortól:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek