Következzen a különc klasszikus, azaz a húsvéti sárgatúró

Enyhén édes, tíztojásos, sok-sok tejből készült klasszikus sárgatúró került nálunk az asztalra, mely sokunk szívét megdobogtatta. Ha hagyományos menüre vágysz idén húsvétkor, ő se maradjon le!

Hagyományos húsvéti sárgatúró készült a Nosalty konyhájában - ezt a klasszikus és mégis igen különleges ételt nem hagyhattuk ki idei ünnepi receptrepertoárunkból. Szoktatok ilyen finomságot készíteni, vagy most hallotok róla először? Esetleg szemeztek vele egy ideje? Ezúttal ne csak nézegessétek, próbáljátok ki a sárgatúrót!

Lássuk videón, hogyan készül:

Na de mi is az a sárgatúró?

A sárgatúró eredetileg a görögkatolikusok étele, és főleg a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében terjedt el, de természetesen a római katolikusok is ismerik és szeretik, ők viszont csak húsvétra tartogatják a receptet. Ettől marad ünnepélyes jellegű. A hagyomány szerint a húsvétot megelőző 40 napos böjtölést lezáró vasárnapi vacsoraasztal egyik éke a sárgatúró.

Tudtad, hogy nemcsak édesen, cukorral illetve vaníliás cukorral, hanem akár áfonyával, sőt, sósan, zöldfűszeresen, új- vagy medvehagymával is készülhet?

A sós változat egyébként bármilyen kedvenc fűszernövényünkkel ízesíthető, de kápiapaprikával, aszalt paradicsommal, színes borssal is izgalmasabbá tehetjük.

Hagyományos húsvéti sárgatúró - teljes receptért katt a képre!

Össze nem téveszthetetlen sárga színét a tojásoknak köszönheti, mely a húsvét és az új élet, a tavasz és az újjászületés szimbóluma. Ha még sosem próbáltad, azért, ha pedig szokásosan minden évben elkészíted, azért less rá erre a receptre - legyen idén a sárgatúró a sonka és a kalács mellett az ünnepi asztal főszereplője.

Hagyományos húsvéti sárgatúró - teljes receptért katt a képre!

Flóra receptjébe ezúttal egy liter tej, 10 tojás, 2 evőkanál cukor és egy icipici só került, az elkészítést pedig kövessétek le receptje vagy videója alapján! Kellemes főzőcskét és jó étvágyat!

Ha kipróbálnátok más sárgatúróreceptet is:

A hagyományos húsvéti sárgatúró teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgess Flóra további receptjei közül:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.