Ezért éri meg sok sárgabarackot enni júliusban

Nem csak finom, de egészséges is a sárgabarack, melynek éppen ezekben a hetekben van szezonja. A puha, édes gyümölcs süteményben és lekvárként is imádnivaló, ha azonban megtudod, mennyire jót tesz a szervezetnek, egészen biztosan nem fogsz neki ellenállni.

A sárgabarack július egyik legnagyobb kincse. A szerencsésebbek saját vagy a szomszéd kertjében több kilót is le tud szedni pillanatok alatt, de akinek nincsen saját gyümölcsfája, az is egészen jutányos áron hozzá tud jutni a puha, krémesen finom és édes gyümölcshöz.

A sárgabarack igazi szuperélelmiszer!

Nemcsak lekvárnak kiváló, a sárgabarack valódi szuperélelmiszer, így a nyáron kifejezetten ajánlott beraktározni belőle, a gyümölcsben található vitaminok és tápanyagok ugyanis rendkívül jótékony hatással vannak a szervezetre.

Hogy mire gondolunk?

A sárgabarack tele van C-vitaminnal, mely nemcsak ellenállóbbá tesi az immunrendszerünket, de a bőrt is szépíti, késlelteti az öregedést, ezen felül magas az A-vitamin tartalma, mely nemcsak a szem helyes működését segíti, de serkenti a más méregtelenítő működését is.

A gyümölcs gazdag káliumban és kalciumban is, tartalmaz likopint és flavonoidokat is, ezek az ásványi anyagok pedig megelőzik a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulását. A barack még érvédő és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Annak ellenére, illetve amellett, hogy nyersen, a kertben ücsörögve a kedvenc csemegénk, még lekvár, kompót, befőtt is alkotható belőle – az elsőhöz a jól érett, puha egyedek, míg az utóbbiakhoz a keményebb versenyzők jelentik az ideális választást, és akkor még nem is beszéltünk a pálinkáról, melyhez szintén a túlérett darabok adják a legjobb alapot.

Érdemes tudni, hogy a sárgabarack utólag is megérik, tehát aggodalomra semmi ok, ha még nem találod fogyasztásra alkalmasnak, de a fát már megkopasztottad, a napon nagyon hamar szép narancssárgásra, pirosasra érik.

A sárgabarack héja könnyen eltávolítható, csak forró vízbe kell meríteni pár másodpercre, ezután két mozdulattal lehúzható.


Harapj bele a nyár ízeibe!

Címlapról ajánljuk

További cikkek