Ezért éri meg sok sárgabarackot enni júliusban

Nem csak finom, de egészséges is a sárgabarack, melynek éppen ezekben a hetekben van szezonja. A puha, édes gyümölcs süteményben és lekvárként is imádnivaló, ha azonban megtudod, mennyire jót tesz a szervezetnek, egészen biztosan nem fogsz neki ellenállni.

A sárgabarack július egyik legnagyobb kincse. A szerencsésebbek saját vagy a szomszéd kertjében több kilót is le tud szedni pillanatok alatt, de akinek nincsen saját gyümölcsfája, az is egészen jutányos áron hozzá tud jutni a puha, krémesen finom és édes gyümölcshöz.

A sárgabarack igazi szuperélelmiszer!

Nemcsak lekvárnak kiváló, a sárgabarack valódi szuperélelmiszer, így a nyáron kifejezetten ajánlott beraktározni belőle, a gyümölcsben található vitaminok és tápanyagok ugyanis rendkívül jótékony hatással vannak a szervezetre.

Rusztikus sárgabarackos pite

Még mindig rajongok a kelt tésztákért, és a nyári gyümölcsös pitékért. Az alaprecept egy régi kakaós csiga tésztájából van - nem szoktam csinálni, mert ahhoz van jobb receptem. De ...

Hogy mire gondolunk?

A sárgabarack tele van C-vitaminnal, mely nemcsak ellenállóbbá tesi az immunrendszerünket, de a bőrt is szépíti, késlelteti az öregedést, ezen felül magas az A-vitamin tartalma, mely nemcsak a szem helyes működését segíti, de serkenti a máj méregtelenítő működését is.

A gyümölcs gazdag káliumban és kalciumban is, tartalmaz likopint és flavonoidokat is, ezek az ásványi anyagok pedig megelőzik a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulását. A barack még érvédő és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Annak ellenére, illetve amellett, hogy nyersen, a kertben ücsörögve a kedvenc csemegénk, még lekvár, kompót, befőtt is alkotható belőle – az elsőhöz a jól érett, puha egyedek, míg az utóbbiakhoz a keményebb versenyzők jelentik az ideális választást, és akkor még nem is beszéltünk a pálinkáról, melyhez szintén a túlérett darabok adják a legjobb alapot.

Érdemes tudni, hogy a sárgabarack utólag is megérik, tehát aggodalomra semmi ok, ha még nem találod fogyasztásra alkalmasnak, de a fát már megkopasztottad, a napon nagyon hamar szép narancssárgásra, pirosasra érik.

Túrós pite sárgabarackkal

Szeretem azokat a recepteket, amikor két bevált dolgot ötvözve kijön egy harmadik. Ehhez most az almás pite receptem tésztáját és a túrós pitém töltelékét használtam fel.

A sárgabarack héja könnyen eltávolítható, csak forró vízbe kell meríteni pár másodpercre, ezután két mozdulattal lehúzható.


Harapj bele a nyár ízeibe!

Legújabb receptek

Brokkolis gulyás sertésoldalasból

Nekem van egy olyan keverékem készítve, hogy oregano, kakukkfű, bazsalikom és ezt sok ételbe szoktam tenni, hisz a fűszerek adják az ételek ízét!!!! Imádjuk a gulyáslevest is, főleg, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem lazac, nem dió: 8 alapanyag, amiből sokat egyél, mert...

Gyakran halljuk, hogy együnk sok ómega-3 zsírsavat, de sokan nem engedhetjük meg magunknak, hogy teszem azt lazaccal lakjunk jól heti rendszerességgel, vagy szimplán nem kedveljük az ízét. Lássuk, miben van még sok-sok ómega-3 a drága lazacon vagy akár a dión kívül!

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

A tökéletes hawaii csirke

Ebben a receptben az ananász együtt sül a csirkével, de természetesen a sok sajt sem maradhat le erről a kissé megosztó csőben sült ételről. A hawaii csirke ugyanis egy már-már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...