„Pláza helyett inkább a piacra megyek” – ilyen az én idegbajmentes karácsonyi készülődésem

Kígyózó sorok a legfrissebb leárazott termékek boltja előtt? Újabb és újabb technológiai csodák, amiket most féláron (vagy mégsem?) tehetünk a kosarunkba, majd a fa alá? Egész napos, őrületbe hajló plázakörök, ahol mindent is beszerezhetünk az ünnepre? Köszönöm, én ezek egyikéből sem kérek! De akkor honnan lesz ajándékom mindenkinek? Azonnal elárulom.

Tudom jól, hogy nem mindenki nyűgözhető le egy saját készítésű ajándékkal, az apró kedvességek nem olvasztják meg minden ember szívét, és ezzel nincs is semmi baj. Én sem akarom kiszúrni az összes szerettem szemét valami összecsapott, házi szörnyszülöttel, csak azért, hogy letudjam a dolgot. Azonban ez közel sem jelenti azt, hogy ne tudnék otthoni körülmények között, egy kis lelkesedéssel, kreativitással (és nyálas módon szeretettel) személyes, minőségi, saját készítésű ajándékokat kitalálni. Mindezzel pedig a jól ismert karácsonyi vásárlás őrületét is majdnem teljesen ki tudom kerülni. Ezt a fajta ünnepi készülődést csak ajánlani tudom, mondom is, miért.

„Pláza helyett inkább a piacra megyek”

Kevesebb üzletbe kell menni

Pár éve ráálltam arra a karácsonyi ajándékos vonalra, amelynek keretében elsősorban otthon főzött vagy sütött finomságokat adtam a családtagoknak, barátoknak. Több oka volt, amiért ezt az utat választottam:

  1. sokkal személyesebbnek éreztem az ajándékozásnak ezt a módját
  2. alapból is nagyon szerettem a konyhában alkotni, megvendégelni a barátaimat
  3. szerencsére olyan ismerőseim vannak, akik nyitottak az ilyen jellegű ajándékozásra (tartsák meg jó szokásukat)
  4. ezzel megúszhattam azt az ünnepi hajtást, amitől mindenki egy kínszenvedésnek éli meg a karácsonyt

Az egyik legnagyobb előnye a dolognak, amit már évek óta észreveszek, hogy jó messziről elkerülhetem a plázákat, esetleg egy-két csomagolásért vagy más technikai eszközért kell csak beugranom egy üzletbe.

A bevásárlás nagy része kellemesen, nyugodtan a piacon, esetleg az élelmiszerboltokban történik.

Az idő nagy része otthon telik el

Azon túl, hogy nem kell minden percet a nyüzsgő üzletekben tölteni, azt is nagyon szeretem, hogy az ajándékok az otthon hangulatos melegében, egy forró tea, pár szelet sütemény és kellemes zene társaságában készülnek el.

Sőt, van úgy, hogy áthívok néhány barátot (persze nem azokat, akiknek épp az adott ajándék készül), és velük együtt alkotunk, így egyszerre lesz hasznos és élvezetes is a készülődés napja.

Nem kell mindig venni valamit

Persze nem kell mindenkinek lekvárokat, chutney-kat vagy bonbonokat adni, akiről tudom, hogy nem annyira édesszájú, vagy jobban szereti a tárgyak helyett a minőségi időt, annak valamilyen programot szoktam adni.

Egy színházjegy, egy múzeumi látogatás vagy egészen egyszerűen egy éttermi vacsora, amit előre meg lehet venni kuponként vagy jegyként mind nagyon jó ötlet. Ezek miatt szintén nem kell elhagyni a lakást, nem kell sorban állni, sőt, néha még venni sem kell semmit: elég egy ígéret (amit azért persze be is kell tartani az ünnepek után).

Összességében nekem nagyon bejött ez a nyugodtabb, csendesebb, nyüzsgésmentes karácsonyi készülődés, és ami még jobban esik, hogy az ajándékozottak részéről is eddig sikeresnek tűnik a rendszer.

Én tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy idén töltsön el kicsit kevesebb időt a plázákban, és több időt a konyhában.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több személyes történet a szerkesztőség tagjaitól:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!