A sütemény, ami nélkül nincs karácsony – a tökéletes fatörzs

A tradíciók is tesznek azzá minket, akik vagyunk. Egy család életében fontos, hogy legyenek olyan hagyományok, amelyek csak az övék, az évek során maguk alakították őket és szép fokozatosan, generációról generációra örökítenek tovább programokat, ételeket, közös ünnepléseket, vagy akár recepteket.

A sok családi recept közül ilyen nálunk a karácsonyi fatörzs szelet, amelyet valamikor a kilencvenes évek elején kezdhetett el karácsonyra elkészíteni anyukám és vált az ünnepi menüsor állandó szereplőjévé. Mindig ugyanabból a receptből és mindig ugyanúgy – az idők során én is csatlakoztam hozzá az elkészítésben, majd szép lassan átvettem tőle a dolgot és sokáig az én feladatom volt, hogy a karácsonyi nagy, családi találkozóra elkészüljön a tökéletes fatörzs.

Mióta gyerekeim vannak, megváltozott valamelyest a karácsonyok dinamikája, és egy ideje a karácsonyi fatörzs sem készül el minden évben, de épp idén gondoltam rá, hogy újra el kell készítenünk – nemcsak azért, mert egy egészen egyedülállóan finom desszertről van szó, hanem mert, ahogy ez az édesség a családunk hagyományos karácsonyi fogása volt gyerekkoromban, úgy szeretném, hogy az én gyerekeim is ilyen nosztalgiával gondoljanak erre a finomságra.

Jönnek a piskótatekercsek:

Egy klasszikus francia desszertről beszélünk, amelynek elkészítése egyszerre lehet bonyolult és hosszú folyamat és könnyen összedobható, gyors desszert – az egész azon múlik, hogy mennyire hajlandó az ember mindent frissen, saját maga elkészíteni.

Egy főzött, narancsos csokoládékrémmel töltött piskótáról van szó, amelyet feltekerünk, majd a csokoládékrémmel vastagon beborítunk és fatörzs-szerűen villával megcifrázunk.

Gyerekkoromban, amíg anyukámnak valószínűleg nem sok ideje volt mellettünk hosszabban készülni az ünnepi menüre, sokszor kész, bolti piskótát használtunk hozzá, azzal is remekül működik, de az az igazi, ha előző nap meg tudjuk sütni mi magunk, és másnap a kiváló minőségű csokoládéból, vajból, tojásból és kezeletlen héjú narancsból ellenállhatatlan csokoládékrémet főzünk.

Mivel a tojásoknak csak a sárgáját kell felhasználni ennél a süteménynél, ezért a megmaradt fehérjéből készülhet az ünnepre más további csodás finomság, Pavlova, habcsók, de akár habkarikadísz is a fára.

Íme a fatörzsek:

Fatörzs recept rengeteg van, mi egyébként egy, ha jól emlékszem, a Nők Lapjából kivágott, Lajos Mari-féle változatot használunk már lassan harminc éve. A recept érdekessége, hogy a folyamat egy pontján mindig úgy érzi az ember, hogy valamit elrontott, az egész nem fog soha összeállni, túl sok lesz a krém, nem jók az arányok, aztán mégis: egyszercsak ott van a konyhapulton egy csodás, csokis, narancsos költemény, ami nélkül nem is karácsony a karácsony.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több karácsonyi recept és cikk itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek