Répatorta legalább 10 változatban - így dobd fel, ha unod a sima verziót!

A répatorta az egyik legjobb sütemény, amit kezdők készíthetnek, mert csak keverni kell, elronthatatlan, és rengeteg lehetőség rejlik benne. 

Mivel a húsvéti nyúl répát eszik, az utóbbi években a répatorta is a húsvéti édességek közé küzdötte fel magát, pedig tíz éve még sokan megdöbbentek a gondolattól is, hogy reszelt zöldség kerüljön egy édességbe. A műfaj karrierje olyan sebességgel ívelt felfelé, hogy mára annyi különböző verziója létezik, amennyire kevéssé ismert korában semmiképpen sem fogadtunk volna.

Az alaprecept variációi

Nem minden sütemény alkalmas rá, hogy össze-vissza cserélgessük benne az alapanyagokat, a répatorta viszont elképesztően rugalmas alapszerkezet. Ha megvannak a jó arányok, nagyon engedékeny. Így lehet a répatorta kókuszos - ha a liszt felét kókuszreszelékre cseréljük - vagy éppen diós, esetleg mandulás ugyanezzel a gesztussal. Ugyanezen az elven egészségesebbé is tehető, ha a liszt felét teljes kiőrlésűre, esetleg zabpehelyre cseréljük.

Játék az édessel - cukor helyett banán!

Mivel a répa maga egy nagyon édes zöldség, nem kell sok cukor hozzá, de akár cukormentesen is elkészíthető, ha egy összenyomkodott, érett banánt és egy reszelt almát adunk a tésztához. Tovább édesíthető némi mazsolával, de ezt csak akkor lépjük meg, ha a családban nincsenek megszállott mazsolagyűlölők. Aki szereti az állagbéli izgalmakat, diót, pekándiót is keverhet a tésztájába.

A forma is változhat

Egészen más élmény kerekedik belőle, ha új formában sütjük, például muffinformában, kicsi cupcake-eket alakítva belőle a mascarponés máz közreműködésével. Ha valaki néhány éve azon sokak közé tartozott, akik beruháztak egy cakepop-formába, amelyben kicsi, gömb alakú mélyedések vannak, most előkaphatja, és kisütheti benne a répatortát, majd pálcikára szúrva bevonhatja mascarponéval. Persze itt figyelni kell rá, hogy a sütési idő jóval rövidebb lesz. Répatortából tekercs is lehet: simítsuk ki egy nagy sütőlapra a masszát, majd ha megsült, borítsuk egy konyharuhára, és még melegen tekerjük fel. Ilyenkor a máz nem kívülre kerül, hanem töltelék lesz: amikor kihűlt, kitekerjük, megkenjük, majd újra feltekerjük.

Újhullámos répatorták: a nyers golyó

Az energiagolyók iszonyú menő édességek mostanában: egészségesek, laktatóak, táplálóak, sokáig elállnak, és nagyon jól variálhatók. Nem csoda, hogy már répatortás verzió is létezik belőlük. Az alaprecept általában datolyát és valamilyen magot vagy zabpelyhet tartalmaz, ehhez jön még egy szál reszelt répa, illetve néhány fűszer is a húsvéti változatban.

Répatorta-zabkása

Mivel a répatorta édes, és a zabkása is, miért ne lehetne ilyet is enni? Ráadásul reggelire zöldséget enni iszonyú egészséges dolog. A megszokott zabkásarutint azzal kezdjük, hogy egy lereszelt répát megfőzünk, majd ehhez az alaphoz adjuk a zabpelyhet, amelyet aztán felengedünk tejjel, fűszerezzük, és addig főzzük, míg egészen puha, kása állagú nem lesz.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk