Ponty a kádban, avagy 3 kelet-európai rémtörténet karácsonyra

Hogy kerül a ponty a kádba? Karácsony előtt? Hol van itt a szeretet, a Jézuska meg az ajándékok, amikor egy hal úszkál a fürdőben?

Sok kelet-európai, posztszovjet mémekkel foglalkozó oldalon tűnnek fel adventkor a tipikus képek, amik nekünk természetesek, egy spanyol vagy norvég embert azonban felzaklathatnak. Ezeken a fotókon kádban úszó pontyot látunk, körülötte álló családdal, gyerekekkel, esetleg játékra vágyó macskákkal. Mi lazán betesszük a pontyot a kádba, mielőtt a menü részévé válik, sokak örömére vagy éppen bánatára. Három megtörtént esetet mesélünk most el.

Ponty a kádban, avagy 3 kelet-európai rémtörténet karácsonyra / Fotó: Fortepan/Erky-Nagy Tibor

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kádas ponty jelensége még New York városában is felütötte a fejét, méghozzá Barbara Cohen: Ponty kádban című 1972-es kiadású könyvében mesél róla. Az ifjúsági könyvben a queensi zsidó Katz család két gyermeke találkozik a kádban úszkáló jövőbeli eleséggel, mivel a húsvétkor és rós ha-sána ünnepén náluk is elkészült a töltött hal, vagyis a gefilte fish. Vásárlás után pedig úgy találták a szülők, jó lesz neki egy kicsit a fürdőszobában időzni. (Az élő hal értékesítése manapság már nem úgy megy, mint régen: 2014 óta csak elkábítva adhatják ki a halpultokból az állatot.)

Halkocsonya

Karácsony idején előszeretettel készül sok magyar konyhában kocsonya, amit a leggyakrabban sertésből készítenek. A kocsonyafőzés egyik elfeledett verziója a halkocsonya, melyet ...

Karácsonyi vegyes halászlé

Szegedi vagy bajai, gyufatésztával vagy kenyérrel, passzírozva vagy hagyományosan, patkóval vagy harcsafilével...  Megannyi lehetőség, rengeteg elkészítési forma, de egy valami ...

A szerencsés tükrös

De utazzunk csak vissza a tengerentúlról Európába, azon belül is Magyarországra, a ‘90-es évekbe. A kertvárosi família kedveli a halételeket, a karácsonyi halászlé is sokszor elkészül, de a pontypatkó kimarad, más bundás finomságokkal lesz tele az asztal. A rokonságban viszont van egy Nagy Ho-Ho-Ho, aki az adventi időszakban büszkén érkezik hozzájuk egy hallal… igen ám, de élővel. Anyuka eldob mindent, előkészíti a terepet a bamba képű tükrösnek. A terep pedig egy halvány rózsaszín sarokkád, melynek szélén még sorakozik a Vidal Sasoon Wash & Go sampon és a Lifebuoy szappan.

Pillanatokon belül megérkezik a vízbe az este sztárja: ficánkol, kipacsálja a vizet, miközben a család legkisebb tagja retteg és megfogadja, hogy soha az életben nem fürdik majd ebben a kádban.

A kamasz fiú csupa jósággal megáldott barátnője viszont a tükrös végzetes éjszakáját megelőző napokban rendszeresen bejár hozzá a fürdőbe… simogatja, beszél hozzá, cuppog neki. Majd a családi tanács konszenzusra jut: hiába a kedves ajándék, ez a hal nem fogja levesben végezni! Ha már ezt a pár napot itt kibírta, nem ugrott ki a kádból és halálra rémülve úszkált a rózsaszínű kádban, jár neki még egy esély! Így történt meg, hogy enyhe tél lévén, az első tóhoz vitték vissza a jókora halat, aki lehet, hogy még hosszú-hosszú boldog éveket töltött el kagylókat, csigákat eszegetve.

Thetis áldozata

‘87 karácsonya lehetett, amikor Baloghék úgy döntöttek, élőhalat vesznek a Bosnyák téri piacon, majd maguk ütik agyon és dolgozzák fel, hogy elkészülhessen kedvenc karácsonyi csemegéjük, a rácponty. Az év egyetlen napján eszik ezt a halfogást, soha máskor nem készül el konyhájukban a krumplis-lecsós főétel.

A hagyományos rácponty receptjéért kattints a képre!

Kiválasztották a tökéletes példányt, hazamentek vele, ám sajnos a kicsit már habókos nagypapára bízták a kád felkészítését. A papa pedig, ahogy illik, reflexszerűen megtöltötte a kádat a Thetis nevű, kék, „óceános” illatú fürdősóval. Ő abban szeret ázni, miért ne komálná a wellnesst a balatoni uszonyos is? Csóró ponty pár órán belül feladta a végzetes kádfürdőt, hiába volt vele ilyen odafigyelő a nagypapa. Csalódottsággal keveredett hahotázás kísérte a ponty „temetését”. Baloghék ebben az évben kihagyták a rácpontyot.

Macskajaj

Szintén a ‘80-as években történt meg, hogy egy pécsi agglegény megnyert egy baráti fogadást, aminek viccből két ponty volt a tétje. Viszont már el is felejtette nyereményét és jócskán meglepődött, amikor megjelent a vesztes fél, kezében a még nagyon is élő halakkal. Azt hitte, csak poén volt.

A srác teljesen tapasztalatlan volt a párnapos kádas pontytartásban, de nem akart bénának tűnni, így átvette a halakat és nem is gondolt rá, hogy mekkora örömöt fog okozni macskájának, Gusztávnak.

A fekete-fehér kandúr ugyanis teljesen rápörgött az új látogatókra, gyakorlatilag napokig nem lehetett kiimádkozni a fürdőszobából. Hol a kád szélén ült és mancsával érintgette a vizet (és tervei szerint persze a halakat is), hol két lábon ágaskodott, hogy hátha kijönnek végre játszani a pontyok. Sajnos nem mentek, csak Gusztáv gazdájának rokonaihoz, már feldolgozott állapotban.

Szezámmagos rántott ponty

Nagyon szeretjük a halat, ezért nálunk nem csak karácsonykor kerül az asztalra. Főleg most, hogy a középső fiam Zoltán szeret horgászni. A szezámmagos panír már bevált nálunk, most a ...

Gyors halászlé sűrítményből

Egyáltalán nem szégyen a sűrítményből főzött halászlé, persze ezt sem szabad összetrehánykodni. Ha odafigyelünk rá és megadjuk a módját, finom alternatíva lehet a klasszikus, ...

Dorozsmai molnárponty

Nagyon régen ettem egy ismerősömnél, és nagyon ízlett. Mivel a hal szálkáitól nagyon félek, nem mertem kipróbálni. Most jött el az idő. Én édesvízi harcsából készítettem, ez ...

Címlapkép: Fortepan/Erky-Nagy Tibor

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több karácsonyi történet és érdekesség vár itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Diós-mákos bejgliszelet

A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell ...

Pulyka Wellington módra

A pulyka Wellington módra egy elegáns és különleges étel, amely a klasszikus Beef Wellington receptjének egy szárnyas húsból készült változata. Lényege, hogy a pulykamellfilét ízletes ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...