Tippek, hogy a legfinomabb legyen a friss, nyári padlizsánod

Itt a szezon, grillen, sütőben, krémben, mindenhogyan imádjuk a padlizsánt, amelyet csak akkor ronthatunk el, ha nem figyelünk néhány hibalehetőségre. Mutatjuk, mik azok a sarkalatos pontok, amikre érdemes figyelni a tökéletes végeredmény érdekében.

Kétféle ember létezik: aki szereti a padlizsánt, és aki valamilyen oknál fogva ódzkodik tőle. Ez a Dél-Kelet Ázsiából származó húsos gyümölcs (igen, zöldségként használjuk, de valójában gyümölcs) tele van értékes tápanyagokkal, ha pedig jó minőséget választunk belőle a boltban, elképesztően finom előételeket és főételeket készíthetünk belőle.

A padlizsán rendkívül értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi magas víztartalma miatt. Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül nyákoldó hatása enyhítheti az asztmában illetve hörghurutban szenvedők tüneteit is. Emésztőszervi, máj- vese megbetegedéseknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorsavtúltengés és gyomorfekély esetén. A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon.

Bár már egész évben kapható, és egyesek már csíkos, fehér vagy sárga típusaival is találkozhattak, a padlizsánnak éppen most van szezonja, így érdemes kísérletezni vele annak is, aki kicsit idegenkedik a zöldségtől, hiszen kis odafigyeléssel mennyei ízekkel rendelkező ételeket készíthetünk belőle.

De mire érdemes odafigyelni, ha padlizsánnal dolgozunk?

Mutatjuk, mire érdemes figyelned!

Válasszuk a legjobbat!

A padlizsán akkor a legalkalmasabb fogyasztásra, amikor érett, de még nem túlérett, a bőre fényes, ránctalan. A túl hosszan tárolt termés matt színű, ráncos lesz, magjai barnásak, a húsa szívós, kesernyés: ilyenkor fogyasztásra már alkalmatlan. Vásárláskor feszes, fényes és kemény húsú padlizsánt válasszunk.

Nem mindegy, hogyan tároljuk

A zöldségeknek is lehetnek igényeik. Például a hagymát és a burgonyát nem szabad egymás közelében tárolni, nehogy kölcsönös romlásnak induljon mindkettő. Egyes zöldségek jól érzik magukat hűvös, sötét helyen, míg másokat inkább melegen kell tartani. A jól kiválasztott, beért padlizsán pár napot szobahőmérsékleten is kibír, a mashed.com cikke szerint inkább ott érdemes tartani, mint a hűtőben, 10°C fok alatt ugyanis károsodhat a növény húsa.

Nem kell meghámozni

A padlizsán héja tele van tápanyagokkal, antioxidánsokkal, amelyek egyébként elvesznének, ha eltávolítanánk. A héj esztétikusan tartja a sült padlizsánt is, hiszen az hőkezelés után nem veszíti el formáját.

Akkor jó, ha a padlizsán bőre feszes és fényes!

Kemény és keserű a lila borítás?

Valószínűleg túlérett darabot fogtál ki, ami sajnos gyakran előfordulhat, hiszen szüreteléskor lényeges, hogy csak az érett padlizsánokat gyűjtsék be, a boltokban napokig várakozva azonban könnyen túlérhet a zöldség (gyümölcs). Ha kemény a héja, ajánlott eltávolítani, érdemes azonban hőkezelés után.

Inkább süsd több ideig

A padlizsánt sütés előtt mindenképpen érdemes kicsit megsózni, így folyadék távozik belőle, a végeredmény pedig ropogósabb lesz. A nem megfelelő ideig sült padlizsán kemény marad, éppen ezért a profik szerint érdemes inkább egy kicsit több ideig sütni, az kevésbé árthat a végeredménynek, mintha kemény maradna.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.