Itt az idő: így termeszd meg magadnak otthon a PADLIZSÁNT...nem nehéz!

Egyik kedvenc zöldségfélénk a konyhában...de gondoltunk vajon arra, hogy otthon is elültethetjük? Bizony, egyre többen nevelnek otthon padlizsánt!

Hívhatjuk tojásgyümölcsnek, törökparadicsomnak, legismertebb neve mégis csak a padlizsán- grillezni,tölteni, rántani, főzeléknek, levesnek, köretnek, főételnek, vegetáriánusoknak is remek. A padlizsánból készülő ételek tárháza végtelen, talán csak desszertbe nem tesszük.

Lássuk, miért is jó, ha rendszeresen fogyasztjuk:

  • a testsúlycsökkentő étrend fontos eleme,alacsony energia-, szénhidrát- és magas élelmi rosttartalmú
  • 100 grammja mindössze 25 kcal, 6 g szénhidrátot, viszont 3 g élelmi rostot tartalmaz
  • víztartalma nagy, vitaminok közül jelentős C-vitamin-, folsav-, niacin- és pantoténsavtartalma, de fontos kalcium- és káliumforrás is

Receptajánló:

"Gyökérzete a paradicsoméhoz hasonló, kb. 80 cm, szára fásodó. Levelei 8-12 cm hosszúak, virágai kék színűek. Maga a termés a néhány centiméterestől egészen a 30-32 cm-es hosszúságot is elérheti, formáját tekintve tojásdad vagy gömb alakú. Színe a mélykéktől a sötétliláig változhat" - írja Bálint gazda.

Tudtad?

Egyre többen termesztik otthon a padlizsánt, ami egyébként a burgonyafélékhez tartozik, és egy méteresre is meg tud nőni!

Mikor ültessük ki a palántákat? Májusban!

Néhány info az ültetésről:

  • ha magról ültetjük,már március végén érdemes elvetni
  • ha palántákat ültetünk, várjuk meg május azon időszakát, amikor 25 fok körüli a nappali hőmérséklet,naponta több órát süt a Nap, és éjjel sincs már hideg
  • a földet ássuk, majdtrágyázzuk fel, és ültessük ki a palántákat kb. 40 x 40-es sor- és tőtávolságra egymástól (az eljárás a paprikatermesztéshez hasonló)
  • rendszeresen, alaposan öntözzük a növénykéket!

Az első tojásgyümölcseink megjelenése július végén, augusztus elején várható majd.

Fontos: csak a teljesen érett termést szedjük le, türelmetlenségünk miatt elmaradhat a további zöldséghozam. Ha viszont megkésünk vele, és túlérik, a padlizsán túl keserű lesz. A kellően érett termés színe élénk, héja fényes, feszes, míg a túléretté sötét és matt.

Receptajánló:

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?