Hívhatjuk tojásgyümölcsnek, törökparadicsomnak, legismertebb neve mégis csak a padlizsán- grillezni,tölteni, rántani, főzeléknek, levesnek, köretnek, főételnek, vegetáriánusoknak is remek. A padlizsánból készülő ételek tárháza végtelen, talán csak desszertbe nem tesszük.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/R2/60/n4w0amnN2DmskOVOIHWvJCzeTdNSxXDAIaBzP2kn.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=1921eb97f88bdcbc8c9bc71550a19cc0)
Lássuk, miért is jó, ha rendszeresen fogyasztjuk:
- a testsúlycsökkentő étrend fontos eleme,alacsony energia-, szénhidrát- és magas élelmi rosttartalmú
- 100 grammja mindössze 25 kcal, 6 g szénhidrátot, viszont 3 g élelmi rostot tartalmaz
- víztartalma nagy, vitaminok közül jelentős C-vitamin-, folsav-, niacin- és pantoténsavtartalma, de fontos kalcium- és káliumforrás is
Receptajánló:
"Gyökérzete a paradicsoméhoz hasonló, kb. 80 cm, szára fásodó. Levelei 8-12 cm hosszúak, virágai kék színűek. Maga a termés a néhány centiméterestől egészen a 30-32 cm-es hosszúságot is elérheti, formáját tekintve tojásdad vagy gömb alakú. Színe a mélykéktől a sötétliláig változhat" - írja Bálint gazda.
Tudtad?
Egyre többen termesztik otthon a padlizsánt, ami egyébként a burgonyafélékhez tartozik, és egy méteresre is meg tud nőni!
Mikor ültessük ki a palántákat? Májusban!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/PZ/I3/WXuSx9I1FqWk67DG3o0GdbDhQ3Oe6VhfFbFrKCxa.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=1054a97258c433ee7b6efe4576bc3e2e)
Néhány info az ültetésről:
- ha magról ültetjük,már március végén érdemes elvetni
- ha palántákat ültetünk, várjuk meg május azon időszakát, amikor 25 fok körüli a nappali hőmérséklet,naponta több órát süt a Nap, és éjjel sincs már hideg
- a földet ássuk, majdtrágyázzuk fel, és ültessük ki a palántákat kb. 40 x 40-es sor- és tőtávolságra egymástól (az eljárás a paprikatermesztéshez hasonló)
- rendszeresen, alaposan öntözzük a növénykéket!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/ZI/Tr/aoWY9tUGheIYo9IctVuNoPHlYnHPvBk5WE6XVfYY.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=da54ac6a722f12cd49149b89de93c812)
Az első tojásgyümölcseink megjelenése július végén, augusztus elején várható majd.
Fontos: csak a teljesen érett termést szedjük le, türelmetlenségünk miatt elmaradhat a további zöldséghozam. Ha viszont megkésünk vele, és túlérik, a padlizsán túl keserű lesz. A kellően érett termés színe élénk, héja fényes, feszes, míg a túléretté sötét és matt.
Receptajánló:
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
5 tipp, hogy bőséges, lédús, édes PARADICSOM teremjen az erkélyeden
Ha te is otthoni paradicsomtermesztésre adtad a fejed - most, vagy akár már régebben - , jól jöhet pár tanács, hogy lesz tutira sok, finom és bőséges termésed a balkonon!
Brecz Judit8 szaftos rakott zöldség, amiből marad holnapra is
Ha nincs időd minden hétköznap konyhában főzőcskézni, készíts egy nagy adag rakottast, így 1-2 napra előre le van tudva az ebéd!
NosaltyNosalty-kvíz: Kitalálod, vajon zöldség vagy gyümölcs van a képen?
Megeshet, hogy új kvízünk válaszait sokan kétségbe vonják majd, éppen ezért minden kérdés után egy kis leírást találtok arról, mi alapján különböztettük meg a növényeket.
Nosalty6 zöldség és gyümölcs, amit eddig lehet, hogy rosszul pucoltál...
A hámozáshoz és a szeleteléshez nem biztos, hogy csak egy éles kés kell. Bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket más módon is előkészíthetsz, mint ahogy eddig tetted.
Nosalty