Utálod a halat? Nyugi, ezekkel is beviheted az omega-3 zsírsavat

Jót tesz az immunrendszernek, javítja a kedélyt, okosabbá tesz, mégis keveset fogyasztunk belőle. Most megmutatjuk, hogyan tudsz minél több omega-3 zsírsavat fogyasztani természetes formában akkor is, ha nem szereted a halat.

Az omega-3 zsírsavról sokan tudják, hogy mennyire egészéges, a fogyasztásával sokat tehetünk a szívünkért, az immunrendszerünkért, sőt még az agyunkért is. Ezek az esszenciális zsírsavak nemcsak a gyulladásos állapotokat csökkentik, de a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát is, és még a bőrnek is jót tesz az omega-3 zsírsav.

Ezen kívül azért nevezik az agy „vitaminjának” is mert antidepresszáns hatással is bírnak: a depresszióra kifejtett jótékony hatást a kutatók azzal magyarázzák, hogy az omega-3 hiánya az agyműködés olyan zavarát okozza, amely csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami depresszióhoz is vezethet.

A legújabb kutatási eredmények szerint, azoknak a gyermekeknek, akiknek a szervezete rendszeresen jut omega-3 zsírsavakhoz, a feladatmegoldó- és problémamegoldó képességük javul, gyorsabban értik meg a feladatokat, és javulnak az iskolai eredményeik. A gyermekek számára, körülbelül 14 éves kor eléréséig rendkívül fontos az optimális bevitel, mivel ezen kor eléréséig fejlődik a gyermekek agya a legnagyobb mértékben.

Az omega-3 hiánya pedig valós probléma lehet, főleg hazánkban: mivel ezek a zsírsavak nagy koncentrációban találhatók meg a tengeri halakban, a halfogyasztás pedig nem éppen népszerű Magyarországon, sokan pedig a folyami halakat részesítik előnyben, amelyek szintén rendkívül egészségesek, csak éppen az omega-3 hiányzik belőlük.

Na de mi van, ha nem szereted a tengeri halat?

Akkor sincs minden veszve, ha valaki tényleg nem szereti vagy eszi a halat, se folyami, se tengeri formában, egyrészt ma már étrendkiegészítő formájában is könnyen pótolhatjuk az omega-3-at, vannak olyan élelmiszerek – olajok, margarinkészítmények –, amelyeket dúsítanak vele, másrészt nemcsak a tengeri halakban és herkentyűkben fordul elő ez az esszenciális zsírsav, így könnyen készíthetünk olyan ételeket is, amikkel biztosíthatjuk a napi bevitelt, vagy annak egy részét.

Magok minden mennyiségben

A kutatók a heti legalább háromszori halfogyasztással látják biztosítottnak a megfelelő omega-3 bevitelét, ám aki nem akar vagy tud ilyen gyakran halat fogyasztani – ami lehet szardínia, pisztráng, lazac, makréla, busa, pisztráng, tonhal – az igyekezzen rendszeresen olajos magokat enni, a legjobb, ha ezeket salátába keverve fogyasztjuk.

Dió, mandula, pekándió – ezek mind olyan magok, amelyekben magas koncentrációban találhatók omega-3 zsírsavak és szerencsére a gyerekek többsége boldogan is fogyasztja ezeket.

Ne feledkezzünk meg az olajokról se

Ahogy az olajos magvakból készült hidegen sajtolt olajak is nagyon egészségesek ebből a szempontból is, van néhány másik olajféle is, amelynek hasznos a fogyasztása. Készítsük a salátákat például dió- vagy mandulaolajjal, használjuk ezeket köreteknél, kencékben – a fontos hogy hőkezelés nélkül kerüljenek az ételbe.

A lenmagról rengeteg jó tulajdonsága mellett az is elmondható, hogy az olajfélék közül ennek a legmagasabb az omega-3-tartalma, így érdemes beiktatni az étrendbe – van, aki magában fogyasztja, de remekül működik salátákban, krémekben, zöldségek mellett.

Főzéshez, sütéshez pedig a napraforgó mellett használjunk rendszeresen repceolajat is, mert ennek is magas az omega-3-tartalma.

A sötétzöld a nyerő

Egyes zöldségekben is – ha nem is olyan arányban, mint a fenti élelmiszerekben – is megtalálhatók ezek a fontos zsírsavak, így fogyasztásuk  már csak magas rost és további vitamintartalmuk mellett ezért is hasznos. Elsősorban a sötétzöld színű növényekben magas az omega-3 tartalma, ezek a következők: kelkáposzta, kelbimbó, petrezselyem, menta, spenót, vízitorma.


Még több egészség:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek