Nyers táplálkozás – jó ez nekünk?

A nyers táplálkozás hagyománya messzire nyúló gyökerekkel ágazik a múltba: már az ősember is rengeteg bogyós gyümölcsöt, mindenféle terméseket fogyasztott eredeti állapotában.

Abban általános a megegyezés, hogy a zöldségek és gyümölcsök manapság is feldolgozatlan formájukban tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, melyek a hőkezelés hatására (negyven fok fölött) sajnos megsemmisülnek. A nyers táplálkozás ezért arra buzdít, hogy az ételeket olyan formában vegyük magunkhoz, ahogy azok megtermettek: sütés-főzés nélkül, úgy, hogy még a legtöbb, számunkra hasznos energiát tartalmazzák.

Csapvíz kontra ásványvíz >>

Persze manapság ezt nem túl könnyű megvalósítani, hiszen ez az életmód mindenféle előzetes kezeléstől mentes növények fogyasztását írja elő: fagyasztás, párolás sem megengedett, friss hajtások, zsenge termések illeszthetők bele az étrendbe. Úgy tartják, hogy az állati termékeknek, például egy szelet marhasültnek, nincsen semmilyen olyan energiatartalma, ami hasznos lehet az emberi szervezet számára, tehát nincs szükségünk húsra ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, sőt. Arra csak a szuperélelmiszerek képesek, a frissen termelt és szedett termések, melyek új lendületet adnak a szervezetnek.

Legalapvetőbb még az is, hogy semmilyen adalékanyagot, tartósítószert vagy ízfokozót, tehát mesterséges anyagokat nem tartalmazhatnak az élelmiszereink, azok csakis természetes formájukban fogyaszthatóak persze itt nem a fűszerekre gondolunk mint ízfokozókra, hanem az élelmiszergyártásban használt szintetikus összetevőkre. A nyers étkezésnek egyik válfaja a nyers vegán, ami olyan mértékben törekszik a természetességre, hogy kizárólag nyers és tisztán növényi eredetű táplálékokat engedélyez. A nyers ételek elkötelezettjei egyébként igyekeznek organikus eredetű ételeket magukhoz venni, egyik irányzatuk például csakis bio módon előállított élelmiszereket engedélyez.

Saláták receptjei között itt válogathatsz >>

Akárhogyan is, a nyers ételek kultuszában lehet igazság: a friss, vitaminban bővelkedő növények nagy mennyiségű fogyasztása biztos, hogy használ a testünknek, lelassítja az öregedési folyamatokat és felturbózza az immunrendszert. Persze léteznek ételek – pl: gazpacho, gyors krémlevesek –, melyeket egyébként is nyersen fogyasztunk, különösen nyáron. Ha valaki rászánja magát erre az életmódra vagy már hosszabb ideje nyers étkezést folytat, szívesen vennénk, ha beszámolna nekünk a tapasztalatairól!

Az ÖkoSalty korábbi cikkeiért ide kattints! >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Az EVA AIR bemutatja új Premium Economy osztályát a Bécs–Taipei...

2025. november 3-tól az EVA AIR utasai teljesen új élményben részesülhetnek a Bécs–Taipei közvetlen járatokon: a légitársaság Boeing 787-9 repülőgépein debütál az új Premium Economy kabin, amely a kényelmet, a térkínálatot és a modern fedélzeti szolgáltatásokat ötvözi az Economy és a Business osztály közötti tökéletes átmenetként.

Legújabb receptek

Nagyon vajas aranygaluska

Pihe-puha, szaftos kelt tészta, rengeteg dió és krémes vaj, melyeket mind körbejár a citromhéj intenzív aromája: ez az aranygaluska. Ki ne szeretné ezt a desszertet, pláne egy selymes ...

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...