Nyáron is bundában!

Pepecselős reggeli vagy igazi nemzeti kedvenc? Sokan nem állnak le bíbelődni a bundás kenyérrel, de még többen vannak azok, akik imádják a sült, tojásban forgatott kenyeret! 

Sajtos-bundás szelet tejfölös salátával

A bundás kenyér amolyan maradékmentő vagy éppen gyors éhségcsillapítónak minősül általában: nincs mit ragozni ezen, én akkor dobom be, ha minden kreativitásnak híján vagyok, alig akad otthon valami, viszont hétvége lévén, jól esne valami mást reggelizni, mint egy gyors szendvicset.

Hagyományosan felvert tojásba forgatott szikkadt kenyérszeletekről beszélünk – ez utóbbi azért elég fontos kritérium, tekintve, hogy a kissé állott kenyér sokkal jobban magába szívja a tojást, amiben megforgatjuk. Valójában ízlés kérdése, hogy ki milyen pékárut halmoz fel a hét során, amivel aztán persze hétvégén már nem tud mit kezdeni. Én bagettpárti vagyok, gyakran tartok otthon, aztán szombaton reggel eszmélek rá, hogy mennyi megmaradt belőle, bundázni viszont így tökéletesen alkalmas.

Ráadásul, mivel macerásabb kisütni a kis karikákat, mint egy nagyobb kenyérszeletet, nem fenyeget a túlevés veszélye. Olaj helyett igyekszem kevés vajon lepirítani a szeletkéket, sokkal finomabb, tényleg! Tudom, drágább is, de feltehetően egyikünk sem reggelizik nap mint nap bundás kenyeret – néha-néha talán megengedhető. Egyesek tejjel hígítják a tojást, illetve sokan zöldségeket, szalonnakockákat is kevernek bele, kár lenne tagadni, hogy isteni így, de én sokkal jobban szeretem a paradicsomot, snidlinget utólag, nyersen tálalni mellé.

A francia pirítós hasonló metóduson alapul, a tojást is mindenképp ajánlott tejjel hígítani, sokkal jobb összhangba kerül így az édes ízekkel: vaníliás cukor, fahéj, barna cukor, kakaó, szinte bármi kerülhet bele, amit szeretünk: ha már édes-tojásos, vajon sült szendvics, akkor én a fahéjasra szavazok, némi házi lekvárral nyakon öntve, egy jó szilva vagy sárgabarack bármikor jöhet rá!

A Reggeli és vacsora korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek