Nyári reggeli – sajt és körözött

Már-már furcsa, hogy a reggelik kapcsán eddig nem esett szó a körözöttről, hiszen annyira alapvető kenyérre való nyáron! 

Körözött juhtúróból hagyományosan

Nincsenek fölösleges körök és cicoma: vegák és nem vegák egyaránt odavannak érte, a különbséget legfeljebb a felhasznált hagyma- és paprikamennyiség jelenti az egyes változatokban.

Végtelen egyszerűsége megannyi ízt rejt magában: személy szerint elképzelhetetlennek tartom, hogy egy nagy fej vöröshagyma ne kerüljön bele a körözöttembe, sőt, ha készen van, még a tetejére is aprítok egy keveset lila társából. Ha valamilyen oknál fogva eddig nem voltál tisztában e krémes szendvicsre való elkészítésével, akkor segítünk: kell 25 deka túró, kb. fél doboz tejföl, 1 kisebb vagy nagyobb fej vöröshagyma (ízlés dolga) és fűszerpaprikából 1-2 teáskanálnyi, annak erősségétől függően, valamint köménymag annak, aki szereti.

Mindent össze kell keverni, kivéve, hogy a hagymát reszelni, nem mondom, ez nekem se a kedvenc részfolyamatom, de a végeredményért megéri, előtte pár percig hideg vízben áztatom, így talán kevésbé csípi a szemet a reszelés során.

Lesz olyan, aki ennél a pontnál azt fogja gondolni, hogy ez a cikk bizony nem neki íródott, pedig ha azt írom, hogy házilag sajtot készíteni egyáltalán nem nagy ördöngösség, akkor egyáltalán nem túlzok. Az így készült sajtot nem lehet egy kalap alá venni a bolti utánzatokkal – semmilyen exkluzív tudást nem igényel az elkészítése, teljes tej, ecet vagy citromlé viszont annál inkább kell hozzá. Dobozos tejekkel semmi esetre sem érdemes próbálkozni, mert csúfos bukás lesz a vége, itt nincsen fitneszdilemma: a sajt csak zsíros, valódi tejből áll össze.

Fűszerezni azzal lehet, amivel csak szeretnéd, friss fűszernövényeket is beleértve. Három liternyinél kevesebb tejjel nincs értelme nekiállni, ebből egy jó 15-20 dekás sajtgömböt kaphatsz, ha ügyes vagy, márpedig miért ne lennél. Kinek kellenek ezek után a kétes eredetű felvágottak? Legfeljebb pár karika füstölt házi kolbászt tudok elképzelni ehhez a menühöz, meg egy pohár behűtött, valódi kakaót!

A Reggeli és vacsora korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így sterilizáld a befőttesüvegeket lekvárfőzéskor

Napi Tippünk a befőzéssel kapcsolatosan érkezik nektek: így, nyár vége fele közeledve sokan döntenek úgy, hogy a nyár legszínesebb-illatosabb-zamatosabb alapanyagait télen is élvezni szeretnék, így elteszik a finomságokat. Jöhetnek tartósított kedvenceink, a lekvárok! Na de hogy álljunk neki az üvegek sterilizálásának?