Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Friss házi sajt lilahagymával

Friss házi sajt lilahagymával
Friss házi sajt lilahagymával
25 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (46)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A héten munkából hazafelé menet sikerült elcsípnem az autót, ami friss házi tejet, sajtot szállít házhoz. Jópofa tehénfoltos autó, folyton a "Boci-boci tarkát" játssza. Néha, mikor meghallom a nótát, röhögőgörcsöt kapok, mert előfordul, hogy kissé megfárad a dallam, és olyankor elég furán szól. :D Mint mikor régi filmet néz az ember, és kicsit megcsúszik az aláfestő zene. Szóval lestoppoltam a "boci-kocsit", de épp nem volt a kiszállítónál felesleges tej. Így hát rendeltem hétvégére. Nagyon örültem neki, mert hónapok óta, amikor csak meghallottam, hogy errefelé jár, mindig eszembe jutott, hogy de jó lenne, de hát nem rohangáltam fel-alá az utcán, hátha meglátom... Szintén hónapok óta foglalkoztatott a gondolat, milyen lehet friss házi sajtot csinálni. Sajt... hát rém komolyan hangzik. :) Persze ez azért elég más, mint a hagyományos értelemben vett sajt, de nagyon finom, megéri vele bíbelődni. Ezzel a lilahagymással egy időben egy másikat is csináltam, csak zöldekkel. :) Én lyukacsos edényben formáztam a végén, kicsit lesúlyozva. Ehhez fogtam egy nagy tejfölös vödröt. Levágtam a felső egyharmadát, és csak az alját használtam. Ezután az egész alján egyenletesen -egymástól nagyjából egy centi távolságra-, és alul az oldalán körbe három sorban, kis lyukakat fúrtam (kb. 2 mm átmérővel). Eszkábáltam rá füleket, hogy fel lehessen lógatni egy fakanálra, vagy ilyesmire akasztva egy tál fölé. Beletettem a sajtot, lelapogattam, majd egy nagy, tiszta befőttesüveg-tetőt raktam a tetejére, és abba egy kis súlyt. Ez lehet egy tiszta kavics vagy egy kis konzerv (májkrém vagy sűrített paradicsom), mert nem kell túl nehéznek lennie. Ebből az adagból egy 33 dkg-os sajt lett. A készítésről találtok képeket a blogomon.

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet fazékba tesszük, felforrósítjuk. Nem kell sokáig forralni, nagyjából fél perc elég is (közben vigyázzunk, hogy ki ne fusson).
  2. Levesszük a tűzről, beletesszük az ecetet, egyet keverünk rajta, majd 20 percig állni hagyjuk. Ezalatt az ecet hatására a savó elválik a tej azon részétől, amiből majd a sajtot készítjük. A savónak opálos zöldes-sárga színűnek kell lennie.
  3. Egy szitába sűrű szövésű anyagot (organza) terítünk, és beleöntjük a fazék tartalmát. 15 percig hagyjuk lecsepegni.
  4. A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, majd a készülő sajthoz adjuk a sóval együtt. Egy kanál segítségével összekeverjük.
  5. Az anyagból -benne a sajttal- batyut formázunk, és fellógatjuk; 15 percig pihentetjük.
  6. Ezután vagy így, a batyuban fellógatva hagyjuk tovább csepegni és szilárdulni, vagy egy lyukacsos edénybe tesszük, kézzel lelapogatjuk, tömörítjük, esetleg lesúlyozzuk, és abban hagyjuk tovább csepegni. 3-4 óra múlva lágy, de szelhető sajtunk lesz.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 47 199
elküldve: 49
receptkönyvben: 891
elkészítve: 37/54
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

lilahagymás házi sajt, gyors házi sajt lilahagymával, házi sajt

Hozzászólások (46)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

boróka_
boróka_ Sat, 2018-07-21 13:53

Kedves Ági!
A Jóistenke foglalja aranyba a kezed ezért a sajtért!Én több mint egy éjszakán keresztül pihentettem a lilahagymás változatot lesúlyozva, és a végeredmény pompás lett!Könnyen szelhető (jóval puhább mint a piacon kapható gomolyafélék) és nagyon finom.Alig várom, hogy erőspaprikával is elkészítsem! Hálával és szeretettel üdvözöllek és kívánok további mesés ételremeket! :)

Ducc
Ducc Tue, 2017-08-22 17:06

Megcsináltam,de csalódtam...2.5 liter tejből kevés is lett,meg az íze se jó...Ez túró...Az íze is...Kb.olyan,mintha azt vettem volna,és azt próbálnám összepréselni...

márti1218
márti1218 / márti1218 Sun, 2016-01-17 18:21

Elnézést,de mire a végére értem a hozzászólásoknak,az edényre is fény derült.Jó ötlet.Köszönöm

márti1218
márti1218 / márti1218 Mon, 2016-01-11 13:34

Lehet ,hogy én rosszúl tudom,de a fűszerezés nélkül ez nem a túró?Én így készítem a házi túrót,igaz a csöpögtetés után már nem préselem.

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Sun, 2015-12-20 21:18

Jól néz ki nagyon, biztos finom is! A forralással viszont nem értek egyet, 65 fok felett, huzamosabb ideig tartva megváltozik a tej szerkezete, kalcium tartalma csökken stb., 80 fok felett a tejcukor karamellizálódik és így lesz ún. "forralt tej" íze.

tuncsuli
tuncsuli Wed, 2015-01-14 20:57

Szia!
Megcsináltam, szuper lett, 5 liter tejből fél kg sajt lett. Köszönet a receptért!!!
Linda

snowdrop77
snowdrop77 Thu, 2014-06-19 21:28

Mindenki fenntartásokkal fogadta, mielőtt megcsináltam volna, de megcsináltam snidlinggel és imádják, nagyon jó recept. Egyszerű és nagyszerű. Köszönöm.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2014-03-26 11:38

Igen, persze, de abból több kell. Szerintem kezd el szépen fokozatosan adagolni kanalanként, és látni fogod, hogy mikor elég. De ha kicsit több is megy bele a kelleténél az sem baj. :)

myldy
myldy Tue, 2014-02-18 10:56

Én ecet helyett citromot szoktam használni. Jó ötlet ez a lilahagymás :) Ki fogom próbálni!
Jó sajtkészítést mindenkinek :)

banfineagi
banfineagi Wed, 2013-05-01 18:35

Én is sokszor készítek itthon ilyet,isteni finom. Köménymagot,hagymát,és most legutóbb kaprot tettem bele,próbáljátok ki nagyon finom úgy is.

Tündérmaci23
Tündérmaci23 Tue, 2013-04-16 19:02

Sziasztok! Én már megcsináltam fokhagymásan is. Isteni lett, az fogyott el a leghamarabb. De már csináltam vegyes hagymásan is. Az összes maradék hagymát belevágtam. Újhagyma, lilahagyma, édeshagyma kombinációjából is isteni lett a sajt.

Blanketta
Blanketta / Blanketta Fri, 2013-04-05 08:57

nem kötözködésből mondom, mert remek recept, de az organza pont laza szövésű anyag, ha túl sűrű a szövés nem csepeg le a cucc :) nem?

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-04-05 09:12

Szia! Meglehet, hogy nem tökéletes a megfogalmazás, de sajna nem tudtam jobban körül írni. :) Ennyire behatóan nem tanulmányoztam az anyagokat. :D Nekem laza szövésű mondjuk a géz, vagy pelenka anyag... mondjuk mihez képest igaz? A lényeg, hogy a folyadék mindenképp kicsepegjen, csak a sajtmassza ne folyjon át rajta. Üdv: Ági

Blanketta
Blanketta / Blanketta Fri, 2013-04-05 09:16

köszönöm, akkor pelenkaanyaggal nem is lehet készíteni? nah holnap kipróbálom :) kecsketejből is lehet?

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-04-05 09:23

De, szerintem simán azzal is tökéletes lesz. Nekem sajna nincs, ezért maradtam az organzánál (kis maradék függönyanyag lett beszegve). Biztos, hogy kecsketejből is ugyanígy működik a dolog, gondolom annyi különbséggel, hogy sokkal karakteresebb ízű sajtod lesz! :) Jó munkálkodást!

Lilcsyx
Lilcsyx Wed, 2015-06-24 11:24

Kb mennyi savónak kell lenni 2 liter tejből? Piacon vettem a tejet de nem biztos, hogy nem csalnak vizezéssel. Nekem kb 1.5liter maradt és inkább sárgás színű.

witch
witch / witch Fri, 2013-02-15 01:08

Nem semmi, nem csak a sajt hazi, az edeny is
amiben keszul es pontos leirassal, hogy mi
is nekiallhassunk gyartani (az edenyt is). :))

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-02-15 08:52

Szia witch! :) Köszi! Jópofa volt politechnikázni az edénykékkel és jól szuperáltak végül. Örülök, hogy te is kedvet kaptál a "sajtgyártáshoz"! :) Puszi: Ági

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-02-14 23:03

Szia Ági, nagyon " hercig" kis darab sajtocska :) az en elso receptem itt a NS-in ugyanez volt, csak nem ecettel, hanem citromlével. En is 30 dékát kaptam. A savót használhatod kenyersuteshez, meg leves savanyitashoz. A csirke csorbámat savóval főztem. Csodás ez a sütés főzés, főleg természetes anyagokkal! Kellemes hétvégét, puszi, Torma :)

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-02-14 23:07

Képzeld, nagy nehezen, de mára beindult a fehér kovaszom, a Fecó! Próba sütés lesz ma...a Bözsi biztos " lebirkózná", de azert remélem megkeleszt egy kisebb kalácsot!

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-02-15 08:50

:) Köszi Torma, aranyos vagy! Már alig várom, hogy megérkezzen az újabb adag tej! :) "Fecó" biztos klassz kovász lesz, mert a "Fecók" ügyesek! :) Én végül nem csináltam fehér lisztes kovászt, mert aztán arra lyukadtam ki, hogy bőven elég nekem annyi fehér liszt, amennyit a tésztába teszek. :) Szóval Bözsi még egy darabig egyedül csücsül a szekrényen. Talán egy vegyeset... majd látom. A kalácsod biztos nagyon finom lesz! Puszi: Ági

bjk
Bjkata / bjk Thu, 2013-02-14 21:49

Kedves Ági!
Nagyon jól néz ki! Még nem készítettem sajtot, de kedvet kaptam hozzá a recepted láttán!
Köszi!
Kata

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Thu, 2013-02-14 20:41

Gyönyörű!!! :D És biztosan finom is! Meg is enném .... óh jaj, de kár, hogy messze van!! :(((
Üdv. Szivi

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-02-15 08:36

Szia Szivi! Köszönöm! Az volt... :) Holnap jön az újabb adag tej. Már van egy csomó ötletem, milyen legyen a következő sajt. Ha van hozzá kedved, próbáld ki, mert jópofa dolog nagyon! Üdv: Ági

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-02-14 20:41

Úúúúúúúúúú.. tényleg:) véges a memóriám ma:) Bocsánat......., de akkor is szépséges ez is. Kedvet kaptam megint, úgyis régen csináltam. Rávettek a sajtjaid:) Szió, Gabi

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-02-15 08:29

:) Annyi baj legyen, vagyunk ezzel így egy páran. A lényeg, hogy kedvet kaptál újra gyártani és örülök, hogy ebben szerepet játszottunk... én és a sajtjaim. :D Snidlingek... reszkessetek! Köszönöm a dicséretet. :) Szia, Ági

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-02-14 19:49

Ebbe is belecsacsogok:)) Apróra vágott snidlinggel is nagyon finom. Ha van kedved, próbáld ki:) Ez is nagyon szép lett! Szió, G

285
tej 2 l
ecet 4.5 ek
1 teáskanál
lila hagyma 0.5 közepes fej