Nosalty Logó

Friss házi sajt lilahagymával

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Ági78
Friss házi sajt lilahagymával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 25% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 285 Kcal
  • 25% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 1140 Kcal
  • 25% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 55 Kcal
  • 25% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • B6 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    10 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1409.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    573 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    1 mg
  • Foszfor
    3 mg
  • Nátrium
    832 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 285 Kcal
  • 25% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • B6 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.5 g

Zsír

  • Összesen
    40 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5637.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    2292 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    3328 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.8 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 1140 Kcal
  • 25% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • B6 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    271.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    1 mg
  • Nátrium
    160 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    2.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 55 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet fazékba tesszük, felforrósítjuk. Nem kell sokáig forralni, nagyjából fél perc elég is (közben vigyázzunk, hogy ki ne fusson).
  2. Levesszük a tűzről, beletesszük az ecetet, egyet keverünk rajta, majd 20 percig állni hagyjuk. Ezalatt az ecet hatására a savó elválik a tej azon részétől, amiből majd a sajtot készítjük. A savónak opálos zöldes-sárga színűnek kell lennie.
  3. Egy szitába sűrű szövésű anyagot (organza) terítünk, és beleöntjük a fazék tartalmát. 15 percig hagyjuk lecsepegni.
  4. A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, majd a készülő sajthoz adjuk a sóval együtt. Egy kanál segítségével összekeverjük.
  5. Az anyagból-benne a sajttal-batyut formázunk, és fellógatjuk; 15 percig pihentetjük.
  6. Ezután vagy így, a batyuban fellógatva hagyjuk tovább csepegni és szilárdulni, vagy egy lyukacsos edénybe tesszük,kézzel lelapogatjuk, tömörítjük, esetleg lesúlyozzuk, és abban hagyjuk tovább csepegni. 3-4 óra múlva lágy, de szelhető sajtunk lesz.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 46
  • 7 napos nézettség: 319
  • Össznézettség: 67977
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 14.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A héten munkából hazafelé menet sikerült elcsípnem az autót, ami friss házi tejet, sajtot szállít házhoz. Jópofa tehénfoltos autó, folyton a "Boci-boci tarkát" játssza. Néha, mikor meghallom a nótát, röhögőgörcsöt kapok, mert előfordul, hogy kissé megfárad a dallam, és olyankor elég furán szól. :D Mint mikor régi filmet néz az ember, és kicsit megcsúszik az aláfestő zene. Szóval lestoppoltam a "boci-kocsit", de épp nem volt a kiszállítónál felesleges tej. Így hát rendeltem hétvégére. Nagyon örültem neki, mert hónapok óta, amikor csak meghallottam, hogy errefelé jár, mindig eszembe jutott, hogy de jó lenne, de hát nem rohangáltam fel-alá az utcán, hátha meglátom... Szintén hónapok óta foglalkoztatott a gondolat, milyen lehet friss házi sajtot csinálni. Sajt... hát rém komolyan hangzik. :) Persze ez azért elég más, mint a hagyományos értelemben vett sajt, de nagyon finom, megéri vele bíbelődni. Ezzel a lilahagymással egy időben egy másikat is csináltam, csak zöldekkel. :) Én lyukacsos edényben formáztam a végén, kicsit lesúlyozva. Ehhez fogtam egy nagy tejfölös vödröt. Levágtam a felső egyharmadát, és csak az alját használtam. Ezután az egész alján egyenletesen -egymástól nagyjából egy centi távolságra-, és alul az oldalán körbe három sorban, kis lyukakat fúrtam (kb. 2 mm átmérővel). Eszkábáltam rá füleket, hogy fel lehessen lógatni egy fakanálra, vagy ilyesmire akasztva egy tál fölé. Beletettem a sajtot, lelapogattam, majd egy nagy, tiszta befőttesüveg-tetőt raktam a tetejére, és abba egy kis súlyt. Ez lehet egy tiszta kavics vagy egy kis konzerv (májkrém vagy sűrített paradicsom), mert nem kell túl nehéznek lennie. Ebből az adagból egy 33 dkg-os sajt lett. A készítésről találtok képeket a blogomon.

Hozzászólások

Gabys

Ebbe is belecsacsogok:)) Apróra vágott snidlinggel is nagyon finom. Ha van kedved, próbáld ki:) Ez is nagyon szép lett! Szió, G

Ági78

:) Köszi, aranyos vagy! Igen! A másik snidlinges lett, igaz, hogy zöldbors is került mellé a sajtba. No majd kipróbálom csak snidlinggel is. Szia: Ági :)

Gabys

Úúúúúúúúúú.. tényleg:) véges a memóriám ma:) Bocsánat......., de akkor is szépséges ez is. Kedvet kaptam megint, úgyis régen csináltam. Rávettek a sajtjaid:) Szió, Gabi

Ági78

:) Annyi baj legyen, vagyunk ezzel így egy páran. A lényeg, hogy kedvet kaptál újra gyártani és örülök, hogy ebben szerepet játszottunk... én és a sajtjaim. :D Snidlingek... reszkessetek! Köszönöm a dicséretet. :) Szia, Ági

Rumiszivi

Gyönyör?!!! :D És biztosan finom is! Meg is enném .... óh jaj, de kár, hogy messze van!! :((( Üdv. Szivi

Ági78

Szia Szivi! Köszönöm! Az volt... :) Holnap jön az újabb adag tej. Már van egy csomó ötletem, milyen legyen a következ? sajt. Ha van hozzá kedved, próbáld ki, mert jópofa dolog nagyon! Üdv: Ági

Bjkata

Kedves Ági! Nagyon jól néz ki! Még nem készítettem sajtot, de kedvet kaptam hozzá a recepted láttán! Köszi! Kata

Ági78

Szia Kata! De örülök neki! Nagyon egyszer? elkészíteni, szóval bátran vágj bele. Az ízesítésnek csak a fantáziád szab határt. :) Üdv: Ági

Torma

Szia Ági, nagyon " hercig" kis darab sajtocska :) az en elso receptem itt a NS-in ugyanez volt, csak nem ecettel, hanem citromlével. En is 30 dékát kaptam. A savót használhatod kenyersuteshez, meg leves savanyitashoz. A csirke csorbámat savóval f?ztem. Csodás ez a sütés f?zés, f?leg természetes anyagokkal! Kellemes hétvégét, puszi, Torma :)

Torma

Képzeld, nagy nehezen, de mára beindult a fehér kovaszom, a Fecó! Próba sütés lesz ma...a Bözsi biztos " lebirkózná", de azert remélem megkeleszt egy kisebb kalácsot!

Ági78

:) Köszi Torma, aranyos vagy! Már alig várom, hogy megérkezzen az újabb adag tej! :) "Fecó" biztos klassz kovász lesz, mert a "Fecók" ügyesek! :) Én végül nem csináltam fehér lisztes kovászt, mert aztán arra lyukadtam ki, hogy b?ven elég nekem annyi fehér liszt, amennyit a tésztába teszek. :) Szóval Bözsi még egy darabig egyedül csücsül a szekrényen. Talán egy vegyeset... majd látom. A kalácsod biztos nagyon finom lesz! Puszi: Ági

witch

Nem semmi, nem csak a sajt hazi, az edeny is amiben keszul es pontos leirassal, hogy mi is nekiallhassunk gyartani (az edenyt is). :))

Ági78

Szia witch! :) Köszi! Jópofa volt politechnikázni az edénykékkel és jól szuperáltak végül. Örülök, hogy te is kedvet kaptál a "sajtgyártáshoz"! :) Puszi: Ági

Putyi123

Valóban nagyon egyszer? és finom.Nagy sikert aratott köszi.

Ági78

Szia! De jó! :) Nagyon örülök neki! Köszönöm szépen, hogy megírtad! Üdv: Ági

Törölt felhasználó

Ebb?l mennyi sajt lesz?

Ági78

Szia! ~30-35 dkg; attól függ, mennyire préseled és mennyi ideig hagyod csepegni. Üdv: Ági

Lilcsyx

Kb mennyi savónak kell lenni 2 liter tejb?l? Piacon vettem a tejet de nem biztos, hogy nem csalnak vizezéssel. Nekem kb 1.5liter maradt és inkább sárgás szín?.

Ági78

Szia! Az arányaiban jó lehet, mert nekem a 4 l tejb?l szokott maradni ~3 l savó. A színe nem tudom mit?l függhet, de tuti, hogy jó. :)

Blanketta

nem kötözködésb?l mondom, mert remek recept, de az organza pont laza szövés? anyag, ha túl s?r? a szövés nem csepeg le a cucc :) nem?

Ági78

Szia! Meglehet, hogy nem tökéletes a megfogalmazás, de sajna nem tudtam jobban körül írni. :) Ennyire behatóan nem tanulmányoztam az anyagokat. :D Nekem laza szövés? mondjuk a géz, vagy pelenka anyag... mondjuk mihez képest igaz? A lényeg, hogy a folyadék mindenképp kicsepegjen, csak a sajtmassza ne folyjon át rajta. Üdv: Ági

Blanketta

köszönöm, akkor pelenkaanyaggal nem is lehet készíteni? nah holnap kipróbálom :) kecsketejb?l is lehet?

Ági78

De, szerintem simán azzal is tökéletes lesz. Nekem sajna nincs, ezért maradtam az organzánál (kis maradék függönyanyag lett beszegve). Biztos, hogy kecsketejb?l is ugyanígy m?ködik a dolog, gondolom annyi különbséggel, hogy sokkal karakteresebb íz? sajtod lesz! :) Jó munkálkodást!

Blanketta

nagyon köszönöm akkor majd beszámolok :)

Putyi123

Azt szeretném kérdezni dupla tejnél dupla ecet kell.

Ági78

Szia! Igen. :) Nem kell félni t?le, mert a kész sajt ízén egyáltalán nem érz?dik; viszont kell, hogy el tudjon válni a savótól. Üdv: Ági

Putyi123

Köszi a gyors választ.Üdv

Ági78

:) Ez csak természetes. :) Örülök, ha tudok segíteni. Remélem ízleni fog, ha elkészíted! Üdv: Ági

Tündérmaci23

Sziasztok! Én már megcsináltam fokhagymásan is. Isteni lett, az fogyott el a leghamarabb. De már csináltam vegyes hagymásan is. Az összes maradék hagymát belevágtam. Újhagyma, lilahagyma, édeshagyma kombinációjából is isteni lett a sajt.

Ági78

Örülök, hogy megtetszett és klassz, hogy mindenféle hagymával kipróbáltad! Éljenek a hagymák! ...és a sajtok. :D

Törölt felhasználó

Én is sokszor készítek itthon ilyet,isteni finom. Köménymagot,hagymát,és most legutóbb kaprot tettem bele,próbáljátok ki nagyon finom úgy is.

Ági78

mmm... klassz! :) Biztos nagyon finom kaporral is! Köszi, hogy megírtad! Üdv: Ági

Törölt felhasználó

Én ecet helyett citromot szoktam használni. Jó ötlet ez a lilahagymás :) Ki fogom próbálni! Jó sajtkészítést mindenkinek :)

nenono

10%-os ecetet lehet használni?

Ági78

Igen, persze, de abból több kell. Szerintem kezd el szépen fokozatosan adagolni kanalanként, és látni fogod, hogy mikor elég. De ha kicsit több is megy bele a kelleténél az sem baj. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek