Nosalty Adventi Kalendárium – December 19. – Kattints, és nyiss ki egy új ablakot!

Hangolódjunk együtt az ünnepekre! Idén decemberben a Nosalty Adventi Kalendáriumban 24 napon keresztül csoki helyett egy-egy receptet, konyhai ötletet vagy gasztroprogramot találtok majd az oldalunkon. Nyitogassátok velünk az online naptár ablakait, izgalmas és hasznos dolgokat rejtettünk mögéjük!

December tizenkilencedikén főzz illatos karácsonyi chutney-t!

Ugyan a befőzés elsősorban a nyár tevékenysége, a téli napokon is van mit kotyvasztani a konyhában. A narancslekvár mellett például nagyon jól mutat majd a kamrában (netán a fa alatt) egy díszes üveg, minden jóval megpakolt chutney. A fűszeres, zöldséges, gyümölcsös „lekvár” kellemes hangulatot teremthet a tányéron, bármi mellé kanalazzuk is.

Főzzünk karácsonyi chutney-t

Mi kell egy chutney-ba?

A chutney egyszerre áll nagyon kevés és nagyon sok alapanyagból. Önellentmondás? Csak egy kicsit? Azért kell hozzá kevés dolog, mert mindössze 5 nagy csoportra bonthatjuk az alapanyagokat. Ezzel szemben azért kell hozzá nagyon sok dolog, mert ezeket a csoportokra kedvünkre variálhatjuk belülről, így akár minden adag chutney teljesen más lehet.

Lássuk a csoportokat:

  • ecet: ez lehet bármilyen ízű, színű és aromájú ecet, a lényeg, hogy nagyjából passzoljon a többi alapanyaghoz, pl. almaecet, balzsamecet, vörösborecet, fehérborecet, különböző gyümölcsecetek
  • édesítő: szintén nagyon fontos, ugyanis ellensúlyozza a rengeteg ecet savasságát, lehet méz, kristálycukor vagy barna cukor is
  • friss hozzávalók: bármilyen szezonális zöldség és gyümölcs szerepelhet itt, válogassuk őket össze kedvünkre
  • fűszerek: egész és őrült fűszerek, amelyek teljesen megbolondítják a chutney-t, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, szegfűbors, bors, chili, gyömbér, egyszóval az összes kedvenc karácsonyi íz
  • extrák: mivel tél van, ne szalasszuk el az évszak kincsit: olajos magvakat, aszalványokat és kandírozott gyümölcsöket mind szórjunk a cutney-ba

Mitől lesz karácsonyi?

Próbáljuk ki például ezeket az elképesztően karácsonyi ízkombinációkat:

  • narancs, cékla, alma, fahéj, szegfűszeg
  • ananász, chili, citrom
  • lilahagyma, mustármag, balzsamecet
  • mangó, gyömbér, chili, kardamom
  • körte, alma, narancs, dió, fahéj, szegfűszeg
  • és így tovább, és így tovább

Illatozzuk tele a konyhát!

És most lássuk a chutney varázsát: forraljuk fel egy nagy lábosban az ecetet, cukrot és fűszereket, majd mehet az aromás folyadékba minden zöldség, gyümölcs, aszalvány és egyéb földi jó.

Főzzük a chutney-t tetszőlegesen sűrűre, és töltsük sterilizált üvegekbe, hogy szépen megmaradjon a munkánk gyümölcse. Adjuk ajándékba, kenjük húsokra, vagy sajtok mellé, élvezzük a saját magunk alkotta karácsonyi chutney-t, mert egy üvegbe zárt csoda.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj velünk a karácsonyra:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...