Nosalty Adventi Kalendárium – December 19. – Kattints, és nyiss ki egy új ablakot!

Hangolódjunk együtt az ünnepekre! Idén decemberben a Nosalty Adventi Kalendáriumban 24 napon keresztül csoki helyett egy-egy receptet, konyhai ötletet vagy gasztroprogramot találtok majd az oldalunkon. Nyitogassátok velünk az online naptár ablakait, izgalmas és hasznos dolgokat rejtettünk mögéjük!

December tizenkilencedikén főzz illatos karácsonyi chutney-t!

Ugyan a befőzés elsősorban a nyár tevékenysége, a téli napokon is van mit kotyvasztani a konyhában. A narancslekvár mellett például nagyon jól mutat majd a kamrában (netán a fa alatt) egy díszes üveg, minden jóval megpakolt chutney. A fűszeres, zöldséges, gyümölcsös „lekvár” kellemes hangulatot teremthet a tányéron, bármi mellé kanalazzuk is.

Főzzünk karácsonyi chutney-t

Mi kell egy chutney-ba?

A chutney egyszerre áll nagyon kevés és nagyon sok alapanyagból. Önellentmondás? Csak egy kicsit? Azért kell hozzá kevés dolog, mert mindössze 5 nagy csoportra bonthatjuk az alapanyagokat. Ezzel szemben azért kell hozzá nagyon sok dolog, mert ezeket a csoportokra kedvünkre variálhatjuk belülről, így akár minden adag chutney teljesen más lehet.

Lássuk a csoportokat:

  • ecet: ez lehet bármilyen ízű, színű és aromájú ecet, a lényeg, hogy nagyjából passzoljon a többi alapanyaghoz, pl. almaecet, balzsamecet, vörösborecet, fehérborecet, különböző gyümölcsecetek
  • édesítő: szintén nagyon fontos, ugyanis ellensúlyozza a rengeteg ecet savasságát, lehet méz, kristálycukor vagy barna cukor is
  • friss hozzávalók: bármilyen szezonális zöldség és gyümölcs szerepelhet itt, válogassuk őket össze kedvünkre
  • fűszerek: egész és őrült fűszerek, amelyek teljesen megbolondítják a chutney-t, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, szegfűbors, bors, chili, gyömbér, egyszóval az összes kedvenc karácsonyi íz
  • extrák: mivel tél van, ne szalasszuk el az évszak kincsit: olajos magvakat, aszalványokat és kandírozott gyümölcsöket mind szórjunk a cutney-ba

Mitől lesz karácsonyi?

Próbáljuk ki például ezeket az elképesztően karácsonyi ízkombinációkat:

  • narancs, cékla, alma, fahéj, szegfűszeg
  • ananász, chili, citrom
  • lilahagyma, mustármag, balzsamecet
  • mangó, gyömbér, chili, kardamom
  • körte, alma, narancs, dió, fahéj, szegfűszeg
  • és így tovább, és így tovább

Illatozzuk tele a konyhát!

És most lássuk a chutney varázsát: forraljuk fel egy nagy lábosban az ecetet, cukrot és fűszereket, majd mehet az aromás folyadékba minden zöldség, gyümölcs, aszalvány és egyéb földi jó.

Főzzük a chutney-t tetszőlegesen sűrűre, és töltsük sterilizált üvegekbe, hogy szépen megmaradjon a munkánk gyümölcse. Adjuk ajándékba, kenjük húsokra, vagy sajtok mellé, élvezzük a saját magunk alkotta karácsonyi chutney-t, mert egy üvegbe zárt csoda.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj velünk a karácsonyra:

Legújabb receptek

Bodzasorbet

Az otthon elrakott vagy éppen boltban vett bodzaszörpöt két másik hozzávalóval és egy pofonegyszerű technikával könnyedén házi sorbet-vé alakíthatjuk. Tényleg érdemes kipróbálni, ...

Klasszikus meggyleves

Nem telhet el nyár hűvös meggyleves nélkül, készítsük hát el a legklasszikusabb, legretróbb, nagymamás verziót ebből a magyaros, nyári fogásból. Alaposan behűtve, önmagában a ...

Tiramisujégkrém

Az olasz tiramisu dekadenciája ellenére is egy valamelyest frissítő, üdítő desszert: ha pedig jégkrémet készítünk belőle, hát duplán azzá válik. A szeletekre vágható, küllemében ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...