Íme 4 különleges mód, hogy eltedd a metélőhagymát

Kíváncsi vagy, miként lehet a metélőhagymát hosszabb ideig eltenni? 4 különleges és ízletes eljárást hoztunk a Napi Tipp keretében!

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy otthon termesztesz metélőhagymát, azaz snidlinget, de kicsit sok lett a termés, akkor mutatjuk, miként tudod ezt feldolgozni, hogy ne vesszen kárba az értékes alapanyag. Persze akkor is ajánlott kipróbálni az alábbi recepteket, ha egyszerűen csak szereted a metélőhagyma ízét, és megbolondítanád a főztöd némi újdonsággal. Így tedd el a metélőhagymát Napi Tippünkkel!

Íme 4 különleges mód, hogy eltedd a metélőhagymát

Metélőhagymás vaj

Nagyon egyszerűen elkészíthető és rendkívül sokféleképpen fagyasztható ez a snidlinges vaj. Egyszerűen vágj finomra körülbelül 1/4 csésze friss metélőhagymát, majd keverd bele egy tömb szobahőmérsékletű vajba. A vajat henger formájúra formázhatod, aztán egy műanyag fóliába tekerheted, és a fagyasztóban tárolhatod, így mindig csak annyit használhatsz belőle, amennyire szükséged van.

A metélőhagymás vaj nagyon jól passzol a grillezett ételekhez.

Metélőhagyma olaj

Semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, amikor egy meleg, ropogós kenyérszeletet meghintesz egy kis sóval és borssal, majd snidlinges olajba tunkolod. A metélőhagyma olajat szintén gyorsan és könnyen el lehet készíteni. Először is egy marék durvára vágott metélőhagymát blansírozz (nem kötelező, de ajánlott): 10 másodpercig forralod, aztán mehet a jeges fürdőbe, végül hagyd megszáradni. Turmixgépben pürésítsd ezután a metélőhagymát 1/2 csésze jó minőségű olívaolajjal és egy csipet sóval. Az olajkeveréket egy éjszakára tedd hűtőbe, másnap pedig egy tiszta üvegbe szűrd át. Használd fel egy héten belül.

Metélőhagymavirág-ecet

Ha a kertedben nő a metélőhagyma, és a virágjához is hozzájutsz ezáltal, akkor ne hagyd kárba veszni őket! A frissen vágott metélőhagyma virágait hideg vízben mosd és alaposan szárítsd meg. Töltsd meg egy befőttesüveget félig-hétharmadig a metélőhagyma virágaival. Önts rá fehérborecetet, majd zárd le, és hűvös, sötét helyen tárold két hétig. Szűrd át, majd mehet bele egy tiszta üvegbe a folyadék. Öntözd meg a kedvenc salátáidat ezzel az élénk rózsaszín, enyhén hagymás ízű ecettel.

Fagyaszd le a metélőhagymát

Természetesen semmi sem helyettesítheti a frissen vágott metélőhagyma élvezetét, de ha már túl sok is van belőle, akkor a fagyasztás egy jó opció lehet a több hónapon át történő tárolásra.

A fagyasztott metélőhagymát levesekhez, szószokhoz és pörköltekhez is használhatod, mivel az íze ugyan megmarad, de az állaga a felengedés után már nem lesz a régi.

Először mosd meg a metélőhagymát, majd vágd apróra. Ezek után az alábbi lehetőségeid vannak:

  • Töltsd a metélőhagymát jégkockatartóba, és adj hozzá annyi vizet vagy olívaolajat, hogy ellepje a fűszernövényeket, majd irány a fagyasztó.
  • A szárazon fagyasztás is egy járható út, ebben az esetben vákumozhatod őket, de egy sima visszazárható szilikontasakba is beleteheted a metélőhagymát, miközben figyelsz, hogy a lehető legtöbb levegőt kipréseled belőle.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?