Íme 4 különleges mód, hogy eltedd a metélőhagymát

Kíváncsi vagy, miként lehet a metélőhagymát hosszabb ideig eltenni? 4 különleges és ízletes eljárást hoztunk a Napi Tipp keretében!

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy otthon termesztesz metélőhagymát, azaz snidlinget, de kicsit sok lett a termés, akkor mutatjuk, miként tudod ezt feldolgozni, hogy ne vesszen kárba az értékes alapanyag. Persze akkor is ajánlott kipróbálni az alábbi recepteket, ha egyszerűen csak szereted a metélőhagyma ízét, és megbolondítanád a főztöd némi újdonsággal. Így tedd el a metélőhagymát Napi Tippünkkel!

Íme 4 különleges mód, hogy eltedd a metélőhagymát

Metélőhagymás vaj

Nagyon egyszerűen elkészíthető és rendkívül sokféleképpen fagyasztható ez a snidlinges vaj. Egyszerűen vágj finomra körülbelül 1/4 csésze friss metélőhagymát, majd keverd bele egy tömb szobahőmérsékletű vajba. A vajat henger formájúra formázhatod, aztán egy műanyag fóliába tekerheted, és a fagyasztóban tárolhatod, így mindig csak annyit használhatsz belőle, amennyire szükséged van.

A metélőhagymás vaj nagyon jól passzol a grillezett ételekhez.

Metélőhagyma olaj

Semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, amikor egy meleg, ropogós kenyérszeletet meghintesz egy kis sóval és borssal, majd snidlinges olajba tunkolod. A metélőhagyma olajat szintén gyorsan és könnyen el lehet készíteni. Először is egy marék durvára vágott metélőhagymát blansírozz (nem kötelező, de ajánlott): 10 másodpercig forralod, aztán mehet a jeges fürdőbe, végül hagyd megszáradni. Turmixgépben pürésítsd ezután a metélőhagymát 1/2 csésze jó minőségű olívaolajjal és egy csipet sóval. Az olajkeveréket egy éjszakára tedd hűtőbe, másnap pedig egy tiszta üvegbe szűrd át. Használd fel egy héten belül.

Metélőhagymavirág-ecet

Ha a kertedben nő a metélőhagyma, és a virágjához is hozzájutsz ezáltal, akkor ne hagyd kárba veszni őket! A frissen vágott metélőhagyma virágait hideg vízben mosd és alaposan szárítsd meg. Töltsd meg egy befőttesüveget félig-hétharmadig a metélőhagyma virágaival. Önts rá fehérborecetet, majd zárd le, és hűvös, sötét helyen tárold két hétig. Szűrd át, majd mehet bele egy tiszta üvegbe a folyadék. Öntözd meg a kedvenc salátáidat ezzel az élénk rózsaszín, enyhén hagymás ízű ecettel.

Fagyaszd le a metélőhagymát

Természetesen semmi sem helyettesítheti a frissen vágott metélőhagyma élvezetét, de ha már túl sok is van belőle, akkor a fagyasztás egy jó opció lehet a több hónapon át történő tárolásra.

A fagyasztott metélőhagymát levesekhez, szószokhoz és pörköltekhez is használhatod, mivel az íze ugyan megmarad, de az állaga a felengedés után már nem lesz a régi.

Először mosd meg a metélőhagymát, majd vágd apróra. Ezek után az alábbi lehetőségeid vannak:

  • Töltsd a metélőhagymát jégkockatartóba, és adj hozzá annyi vizet vagy olívaolajat, hogy ellepje a fűszernövényeket, majd irány a fagyasztó.
  • A szárazon fagyasztás is egy járható út, ebben az esetben vákumozhatod őket, de egy sima visszazárható szilikontasakba is beleteheted a metélőhagymát, miközben figyelsz, hogy a lehető legtöbb levegőt kipréseled belőle.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...