Azt hitted, hogy a krumplit nem lehet fagyasztani? Tévedtél!

A krumpli sem áll el örökké, ám a jó hír, hogy fagyasztható, és azt is eláruljuk, hogyan tudod ezt megtenni, hogy megelőzd az élelmiszerhulladékot!

A krumpli egész évben kapható, nem kell belőle elraktározni télire, mint más szezonális gyümölcsökből és zöldségekből, mégis érdemes tisztában lenni azzal, miként fagyaszthatod le a krumplit, ha tudod, hogy nem fogod felhasználni a készletedet, de nem is szeretnéd a kukába dobni.

Azt gondoltad, hogy a krumplit le lehet fagyasztani?

Még ha be is tartod a krumpli tárolásának legfontosabb szabályait, ha a millió lehetséges krumplis étel közül egyiket sem készíted el záros határidőn belül, a rügyek akkor is elkezdnek megjelenni, majd meg is romlik a krumpli. A fagyasztással ezt előzheted meg, ráadásul egy kicsit előre is dolgozhatsz, így, ha épp nincs időd felvágni a burgonyát, akkor csak elő kell kapni a fagyasztóból egy adagot.

A krumpli fagyasztása lépésről-lépésre:

Kezdd friss burgonyával

Figyelj rá, hogy még friss krumplival dolgozz, ne fagyaszd le a már amúgy is rossz állapotban lévőket.

Legyen kemény, és ne legyenek rajta puha foltok, illetve a ráncosodás és a penészes, dohos szag is arra utal, hogy már eljárt felette az idő.

Vágd fel a krumplit

Ha tudod, hogy később milyen ételt fogsz belőle készíteni, akkor hámozás után érdemes célirányosan arra a formára vágni a krumplit. Például, ha gyakran készítesz sült krumplit air fryerben, akkor érdemes hosszú szálakra vágni a krumplit, de ha mondjuk nagy valószínűséggel püréként végzi, akkor elég, ha felkockázod, nem kell pepecselni vele.

Főzd meg a burgonyát

Forralj fel egy nagy fazék sótlan vizet. Add hozzá az előkészített burgonyát, és addig főzd, amíg megpuhul, de még nem esik szét teljesen, kis daraboknál ez kb. 3-5 perc, nagyobbaknál nagyjából 4-7 perc.

Hűtsd le, és szárítsd meg a burgonyát

Vedd ki a burgonyát a forrásban lévő vízből, és tedd jeges fürdőbe, hogy azonnal leálljon a főzési folyamat – ezt a technikát blansírozásnak nevezik. Szűrőedényben csepegtesd le, és rázogasd, hogy eltávolítsd a felesleges vizet.

Fagyaszd le

Tedd a krumplit egy nagy tepsire úgy, hogy a szemek ne érintkezzenek, majd tedd be a fagyasztóba őket 6-12 órára, vagy amíg minden darab megfagy.

Tárolás

Ha letelt az idő, akkor már kiveheted a tepsit – nyilván nem ez a végső tárolási formája a burgonyának, hiszen a tepsi rengeteg helyet foglalna - , és a krumplidarabokat tedd egy légmentesen záródó edénybe vagy visszatárható tasakba. A fagyasztott burgonyadarabok akár három hónapig is elállnak.

Hogyan használd fel a fagyasztott krumplit

A fagyasztott burgonyát sokféleképpen felhasználhatod, a főzés vagy melegítés legjobb módja a recepttől függ. Amennyiben megsütöd a burgonyát, nincs szükség arra, hogy kiengedd. Más ételek esetében pár perc plusz főzési idő elegendő lesz.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippeket leshetsz el itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek