4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.

Nem olyan könnyű elrontani a palacsintát, persze ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen. Vannak például bizonyos tényezők, amelyek befolyásolják, hogyan viselkedik a tészta a serpenyőben. Végső soron pedig itt dől el, hogy a palacsinta a tányérra kerül, és tovább magasítja a tornyot, vagy a Zsuzsikáé (nálunk a fiktív lány kapta az elrontott darabokat) lesz. Lássuk, melyek ezek!

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

Túl híg a tészta

A palacsintatészta sűrűsége bizony egyáltalán nem a „mindegy” kategóriába tartozik, sőt, nagyon is fontos tényező a siker érdekében. Ha túl folyós lesz, akkor a belőle kisülő palacsinták nem tudják majd annyira tartani az alakjukat.

Gyakori oka a szakadásnak a híg tészta: a nagyon vizes vagy nagyon tejes keverék elfolyik, nem tud rendesen „megszilárdulni”.

Javítsuk kevés liszttel a masszát, de csak óvatosan, nehogy túl sűrűvé vagy esetleg csomóssá tegyük. Ekkor próbáljuk újra a sütést, és ha már nem szakad a palacsinta, akkor jó lesz a sűrűség.

Nem pihent a tészta

A tészta akkor is megnehezítheti a dolgunkat, ha nem pihent eleget. Érdemes sütés előtt legalább 30 percet adni neki, hogy kissé összeérjen, úgymond „megerősödjön”. Valamiért a pihentetett massza sokkal jobban sül, szakadás és tapadás nélkül.

Nem elég forró a serpenyő

A sütés hőfokát is jól el kell találni: elég határozottnak kell lennie ahhoz, hogy gyorsan beindítsa a palacsinta sütését, de nem szabad túlzásba sem esni, mert akkor könnyedén odakaphat a tészta.

Forrósítsuk fel a serpenyőt, majd vegyük vissza a lángot: ha ekkor sercegő hangot ad ki a belekanalazott massza, akkor tudhatjuk, hogy elég forró volt az edény. Ilyenkor rögtön beindul a palacsinta sülése, ami lehetetlenné teszi, hogy az leragadjon.

Nem kellően olajos

Két iskola van a palacsintakészítés terén: az elsőben az olaj nagy része belekerül a tésztába, majd onnan kisülve nem engedi leragadni a palacsintákat a serpenyőben. A másik esetben kevesebb zsiradék lesz a masszában, és folyamatosan kenegetni kell olajjal az edényt.

Főleg az utóbbi esetben kell nagyon figyelni arra, hogy kellő mennyiségű (de ne túl sok) zsiradékot használjunk, mert különben folyamatosan le fog ragadni a palacsinta.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippeket leshetsz el itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...