Már megint krumpli?!

Szegény burgonya ellenében mindenfélét mondtak az elmúlt években a táplálkozástudósok, az emberiség egyik legrégebbi alapanyaga, köretként, sütve, főzve…

Tény, hogy egy idő után nagyon unalmas a sima sült burgonya, meg hát miért ne lehetne mindenféle újdonságokat kitalálni belőle? Arról nem is beszélve, hogy a szénhidrát megterheléseinket némileg csökkentendő, jó lenne kipróbálni pár egyéb zöldségből is köretet készíteni. Most aztán meg különösen nincs ok panaszra, mert itt az ősz és nagyon sok finom gyökérzöldség, sütőtök, cékla sorakoznak csatarendbe, hogy valami újat találj ki belőlük. Ha most az ugrik be, hogy kisebb gondod is nagyobb, mintsem egyszemélyes köretkreáló szakkört indíts, akkor figyelj, mert az alábbiakban ajánlunk pár bevált receptet és azt is, hogy mi mellé kínálhatod őket.

Burgonyalepény

Ez lesz az, amivel szinte biztosra mehetünk, mert a tócsni és a sült krumpli eltéríthetetlennek hitt hívei is örömmel nyammognak majd a kis lepényeken, melyek önmagukban is megérnek egy misét, de ha valamilyen hús mellé kínálnád, akkor is biztos választás - szárnyas, sertés, marha, egyre megy, mindegyikhez illik.

Baconos zöldbab

Nem kell megijedni, nagyon finom lesz! Megnyugtatásul azoknak, akik már a gondolatától is irtóznak annak, hogy a jól megszokott sült krumpli helyett zöldbabot egyenek, némi bacon is bekerül a képbe, csak hogy a húsevők is megnyugodhassanak, illetve azok, akiknek önmagában a vasárnapi ebéd elképzelhetetlen másból, mintsem burgonyából. Karakteres, fűszeres húsok, például marha mellé ajánlott, de töltött húsokhoz is pompás kísérő.

Curry-s, répás hajdina

Ez a köret önmagában se semmi, de valamilyen baromfi mellé kitűnő, végre feldobhatjuk a kissé már elcsépelt, sült csirkés hétvégi ebédeket. Rengeteg íz, fűszer jelentkezik majd ebben a köretben, így sok hacacárét nem igényel a csirke ízesítése - egyébként hétköznapokra, ebédre vagy vacsorára is simán el tudom képzelni.

Puliszkagombóc

Hogy én a puliszkát mennyire szeretem! Kár lenne tagadni, hogy az erdélyi konyha egyik kedvence pirított szalonnával pompás kis párosítás - sosem felejtem el, amikor pár évvel ezelőtt Erdélyben jártunk és egy igazi kockásterítős, aprócska vendéglőben ezt készítették nekünk. A kukoricaliszt nem drága, a drágább hozzávalót egyedül talán a juhturó képviseli az elkészítés során, de nem csak szalonna mellé lehet ám kínálni! Spenóttal, tejföllel, parmezánnal vagy konzerv paradicsommal, fetával össesütve is tökély. Fűszeres sült húsok mellé is elképzelhető.

Bazsalikomos zöldborsópüré

Halak vagy szárnyasok mellé jöhet. A recept jelen esetben bazsalikommal írja, de én mentával is elképzelhetőnek tartom, na persze csak módjával! Semmi parádé, főtt zöldborsó pürésítése, hozzá a vaj és a fűszer. Jó-jó, nincsen borsószezon, de azért a mélyhűtöttek között is bőven találni édeskés, nagyszemű, igazán finom termést!

{ CKÉP = 3062, 6 }
Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek