Tárold megfelelően, és akár hónapokig is eláll a krumplid

Azt gondoltad, hogy a krumpli akármeddig eláll? Sajnos nem ez a helyzet, viszont pici odafigyeléssel könnyen hónapokig sértetlen maradhat a felhalmozott krumplikészleted – eláruljuk, hogyan.

A krumpli az az alapanyag, ami valószínűleg mindenkinek mindig ott van a konyhájában. Olcsó, sokféleképpen feldolgozható, ráadásul még a belek egészségének is jót tesz. A közhiedelemmel szemben azonban nem állnak el a burgonyák csak úgy akármeddig. Igen, a krumpli is megromolhat akár egy-két hét után is, de a megfelelő körülmények mellett akár hónapokig elállhat. Mutatjuk, hogyan gondoskodhatsz róla.

Honnan tudod, hogy megromlott a krumpli?

Onnan tudhatod, hogy már nem jó a krumplid, hogy elkezdett kirügyezni, és amikor levágod a rügyeket, alattuk nagyon puha a zöldség felülete. Ellenben, ha még kemény a krumpli felszíne, akkor minden probléma nélkül fogyasztható. A puha, pépes állag szintén azt jelzi, hogy sajnos jobb megszabadulni a készlettől. Ugyanez igaz, ha nagyon erős szagot áraszt a krumplid.

Ez az a látvány, amivel nem szeretnél találkozni

Hogyan tárold a krumplit?

Azonban, ha megfelelő módon tárolod, akár négy-hat hónapig is elállhat a krumpli. Ideális esetben egy sötét, hűvös hely a legalkalmasabb erre. Az ultraviola-sugárzás károsítja a krumplit, amitől gyorsabban megromlik. Érdemes valamibe becsomagolni a krumplit, mielőtt eltennéd, például egy papírzacskóba vagy vászontáskába. Az is jó megoldás, ha egy fedővel rendelkező tárolóba teszed, ezzel kizárva a levegőt, amitől szintén gyorsabban tönkremehet.

Tilos viszont hűtőbe tenni a krumplit, mivel a benti fény miatt gyorsabban oxidálódik, emiatt is rövidül az élettartama. A túl hideg miatt pedig a keményítő cukorrá alakulhat, ami szintén ahhoz vezet, hogy hamarabb búcsút kell venned a krumpliktól, mint tervezted.

Ejtsünk néhány szót azért a főtt krumpliról is

Ezt egy fedős tárolóban ajánlott a hűtőbe vagy a fagyasztóba tenni. Ami fontos, hogy mielőtt a tárolóba tennéd a főtt krumplit vagy a krumplis ételt, hagyd, hogy teljesen kihűljön. Ennek oka, hogy a csapdába esett gőzben könnyedén beindulhat a baktériumok szaporodása.

Összességében érdemes figyelni a burgonya megjelenését, textúráját és illatát – akárcsak más ételek esetében, még akkor is, ha itt nem annyira markánsak a jelek. Persze mindezt a macerát megelőzheted, ha gyorsan készítesz valamilyen finomságot belőle – inspirációért nézz körül krumplis receptjeink között!

Forrásunk volt.


Még több cikk a burgonyáról:

Címlapról ajánljuk

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.

Lakos Benedek

További cikkek