Ezzel a 3 tippel jobban esik majd a gyomrodnak a reggeli kávé

Nem indulhat a reggeled kávé nélkül? Bár nem a legideálisabb egy nagy bögre feketével kezdeni a napot, de a Napi Tippünk segít, hogy kevésbé viselje meg a gyomrodat a reggeli koffeinlöket!

Miután reggel kikászálódsz az ágyból az első dolgod elbotorkálj a konyhába, és főzz egy kávét, mert anélkül képtelen vagy funkcionálni? Bár egy bögre kávé beindíthatja a napod, nem kívánt folyamatokat is beindíthat a gyomrodban. Ha szívesen elkerülnéd ezeket, de semmilyen körülmények között sem tudsz lemondani a reggeli kávéról, akkor az alábbi 3 tipp segíthet, hogy kevésbé terhelje meg a szervezetedet a reggeli rituálé.

Ezzel a 3 tippel jobban esik majd a gyomrodnak a reggeli kávé

Miért nem ideális a reggeli kávé a gyomrodnak?

A kávé és a koffein különböző módon hat az emberekre. Vannak, akik mindenfajta mellékhatás nélkül tudnak több csészével elfogyasztani belőle, míg másoknál nem kívánt emésztési galibákat okozhat. Ez annak köszönhető, hogy a kávéfogyasztás hatására a gyomorban beindul a savtermelődés. Emellett az éhgyomorra fogyasztott kávé után megnövekedett bélmozgást (ami gyorsabb bélürítést eredményez), emelkedett pulzusszámot és megemelkedett vérnyomást is tapasztalhatsz. Ez utóbbi hatások idegességet okozhatnak, vagy fokozhatják a szorongást. Emellett akár még gyomorégést is okozhat, ha reggel első dolgod kávét önteni a hasadba, bár ennek kapcsán vegyesek a vizsgálati eredmények.

Az is előfordulhat, hogy a kávé elnyomja az étvágyadat, ami miatt kimarad a reggeli, ami kevésbé kiegyensúlyozott és tápláló étkezési szokásokhoz vezethet.

Ráadásul, ha reggel vagy az ebédszünetben sportolsz, akkor (ételek és nem csak egy koffeinlöket révén) hasznos lehet az izzasztó edzéshez.

3 tipp, hogy a reggeli kávé könnyebben emészthető legyen

1. Először hidratálj

Mivel alvás közben a légzéssel ürítjük a vizet a szervezetünkben, ha felkelés után kortyolsz egy kis H2O-t, az segíthet, hogy visszahidratáld magad, és talán még a gyomrod is jobban felkészül a napra. Ha mást nem is tudsz leerőltetni a torkodon reggel, a pohár vizet semmiképp se hagyd ki. Általánosságban is igaz, hogy mindig érdemes vízzel kezdeni a napot, mielőtt bármilyen más italokat fogyasztanál reggel, mivel ez segít a hidratációban, javítja az emésztést és elősegíti az egészséges anyagcserét.

2. Egyél *és* igyál

Ha a reggeli csésze mellé egy falat étel is kerül a gyomrodba, valószínűleg az az egyik legjobb módja annak, hogy elkerüld a kávéval járó emésztési zavarokat.

Azzal, hogy eszel egy kis ételt, segítesz felszívni a keletkező gyomorsav egy részét, és elkerülöd a kellemetlen tüneteket. Akár a sós, akár az édes reggelire szavazol, a lényeg, hogy szem előtt tartsd a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok egyensúlyát, hogy ebédidőig energikus és jóllakott maradj. (Plusz a bélrendszerednek és úgy általában az egészségednek is jót teszel vele, ha a rostbevitelt a reggelinél is előtérbe helyezed.)

3. Váltogasd a főzeteket

Ha sehogy sem tudsz lemondani a kedvenc reggelidről a kávé formájában, de azért szeretnéd minimalizálni az emésztési panaszokat, akkor még mindig van mozgástered: csökkentheted a kávé mennyiségét, erősségét vagy főzési idejét. Például két eszpresszó helyett csak egyet iszol, alacsony savtartalmú, sötét pörkölésű kávét választasz, és azzal is segíthetsz magadon, ha a csepegtetett kávékészítés mellett teszed le a voksod. (Kiegészítés: bár a hidegen főzött kávé gyakran kevésbé savas, mint a forrón főzött kávé, gyakran magasabb koffeintartalmú, így ez a tipp akkor érvényes, ha a koffein a hasi panaszok fő okozója).

További nyerő ötletek: egy kis tej vagy tejszín (akár tejmentes változatban) segíthet kordában tartani a gyomorpanaszokat. Sőt, akár egy csipet szódabikarbónát is adhatsz a kávéhoz, ez megemeli a pH-értékét, így megelőzhető lehet a gyomorégés.

Forrásunk volt.


Konyhai tippek, amelyekkel szebb az élet és finomabb az étel:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk