Inkább ne igyál kávét, ha ezekben a betegségekben szenvedsz

A mérsékelt kávéivás alapvetően egészséges – kivéve akkor, ha az alábbi betegségek egyikétől szenvedsz. Ilyenkor ugyanis érdemes kicsit visszafogni az elfogyasztott kávé mennyiségét.

A kávéivásról alapvetően megoszlik a tudomány álláspontja: rengeteg kutatás bizonyította, hogy megfelelő mennyiségben egészséges, de ugyanennyi van, amely valamiért óva int a túl sok kávéivástól.

Egy biztos: az alábbi betegségekben szenvedőknek inkább nem ajánlatos a kávéfogyasztás, vagy nagyon kis mennyiségben, ugyanis komoly egészségügyi problémákat okozhat számukra.

Inkább ne igyál kávét, ha ezekben a betegségekben szenvedsz

Irritábilis bél szindróma (IBS)

Nem titok, hogy sokan részben azért isszuk a kávét, mert reggelente segít beindítani az anyagcserénket. Ez az IBS-ben szenvedőknek problémás lehet, náluk ugyanis már magában túlműködik a bélrendszer, erre segítség már nem nagyon kell. IBS-szel érdemes minimálisra csökkenteni a koffeintartalmú italokat.

Glaukóma

A zöldhályogtól szenvedőknél friss kutatások szerint egyébként is magas az intraokuláris nyomás, ezen még ronthat a koffeintartalmú italok fogyasztása. Azt is érdemes azonban megjegyezni, hogy egyelőre limitált tudományos bizonyíték áll rendelkezésre erre vonatkozóan – ennek ellenére nem árt, ha óvatos az ember.

Szívritmuszavarok

Mivel a kávéból származó koffein átmeneti vérnyomás- és pulzus-növekedést okozhat, fontos, hogy bárki, akinek valamilyen szívproblémája van, konzultáljon az orvosával arról, mennyire biztonságos kávét fogyasztania. Nem biztos, hogy teljesen tabu a koffein, de nagyon fontos, hogy szakember állapítsa meg az elfogyasztható mennyiséget.

Alvászavarok

Ha egyébként is alvászavaroktól szenvedsz, délután már nem érdemes kávét, vagy egyéb koffeines italt fogyasztani – még akkor sem, ha kimerültél, és úgy érzed, jólesne egy kis energialöket. A délutáni koffein ugyanis csak tovább ront az alvásminőségen. Szakértők szerint elalvás előtt 6 órával már nem érdemes koffeines italokat fogyasztani.

Szorongás vagy pánikrohamok

A koffein egy stimuláló vegyület, ami azt jelenti, hogy az egyébként is túlpörgött idegrendszernek egyáltalán nincs rá szüksége – ezért nem érdemes szorongástól vagy pánikrohamoktól szenvedő embereknek túlzottan sokat fogyasztani belőle. Nem biztos, hogy teljesen el kell hagynod a kávét, de figyeld meg, milyen hatással van rád – ha rosszabb a helyzet, amikor fogyasztod, inkább válts koffeinmentesre!

Érdemes odafigyelni a kávéfogyasztásra, ha ezekkel a betegségekkel küzdünk

GERD (reflux)

A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk. A koffein fellazíthatja a nyelőcső alsó záróizmát, amely a nyelőcső és a gyomor közötti szelep, és ami ronthat a refluxos tüneteken. Ha úgy érzed, ez a helyzet, érdemes koffeinmentes kávéra váltani.

Forrásunk volt.


Még több a kávéról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!