4 étel, ami messze kerülje el a tapadásmentes serpenyődet

Napi Tippünkben összegyűjtöttük, melyik az a 4 étel, ami messze kerülje el a tapadásmentes serpenyődet, hogy hosszú ideig tudd használni.

Tojásrántotta, vékony halfilé, palacsinta – szinte biztosak vagyunk benne, hogy tapadásmentes serpenyőben készíted el a fentieket, hiszen ez a legbiztosabb módja, hogy ezeket a ragadásra hajlamos ételeket végül egyben tudd kivenni a serpenyőből. Hosszan lehetne sorolni, mely ételeket ajánlott tapadásmentes serpenyőben elkészíteni, azonban ez a lista nem végtelen. Korábbi cikkünkben már megírtuk, mik azok, amiket nem szabad az öntöttvas edényedben sütni, most pedig eláruljuk, melyik az a négy étel, ami messziről kerülje el a tapadásmentes serpenyődet, ha nem szeretnéd, hogy hamar le kelljen cserélni.

Tapadásmentes serpenyőbe olívaolajat öntenek
4 étel, ami messze kerülje el a tapadásmentes serpenyődet

Savas ételek

Ahhoz, hogy a tapadásmentes serpenyődet hosszú időn át társad legyen a gasztronómiai felfedezésekben, fontos, hogy csak olyan dolgokra használd, amire eredetileg tervezték. Ezek között pedig biztosan nem szerepel az erősen savas élelmiszerek hosszas sütése. Bár az rendben van, ha a párolt zöldséget egy csepp citromlével dobod fel, vagy ha a spagettihez felmelegíted a paradicsomszószt, de ha néhány percnél tovább maradnának a serpenyőben, akkor ne tapadásmentes edényt válassz.

Fontos persze megjegyezni, hogy semmilyen tapadásmentes bevonat sem tart örökké, de az erősen savas ételek még inkább lerövidítik ennek élettartamát.

Ha a bevonat megkarcolódik, és az alatta lévő serpenyő alumíniumból készült, a savas étel reakcióba lép az alumíniummal. Ez fémes ízeket és elszíneződést okoz.

Sült húsok és zöldségek

Bár technikailag lehetséges, hogy valamit megpiríts egy tapadásmentes serpenyőben, azonban ez nem biztonságos hőmérséklet az eszköz számára. A hal, a garnélarák vagy a zöldségek gyors átsütése rendben van, de ha nagyon fel kell forrósítani a serpenyőt, inkább más típust válassz. Ugyanez igaz minden más olyan felhasználási módra, ahol a tapadásmentes serpenyő rendkívül forró lesz.

Remek alternatíva ilyenkor a rozsdamentes acél vagy öntöttvas serpenyő, amelyek megfelelő használat esetén ugyanazokat az előnyöket nyújtják, mint a tapadásmentes, anélkül, hogy aggódni kellene a PTFE (politetrafluoretilén), a mérgező gázok vagy a serpenyő eldeformálódása miatt.

Sok keverést igénylő ételek

A tapadásmentes serpenyőn való állandó kapargászás és keverés idővel tönkreteszi a serpenyő felületét. A sok keverést igénylő ételeket, mint például a rizottó, inkább más edényben készítsd.

Bármi, amit pörkölni kell

A pörkölés célja, hogy egy barna, karamellszerű réteg képződjön az ételen (jellemzően húson). Ehhez először néhány teáskanál növényi olajat (amelynek magasabb a füstpontja) adnak a serpenyőhöz, majd felforrósítják azt. Amikor az olaj elkezd csillogni és enyhén füstölni, akkor mehet bele a hús. Ez az eljárás ropogós és ízekben gazdag kérget eredményez a húson.

Ezeket ne tapadásmentes serpenyőben készítsd:

Mivel a tapadásmentes serpenyőt úgy tervezték, hogy meggátolja az ételek barnulását, így nem fogod tudni elérni vele a kívánt eredményt. Erre a célra inkább a rozsdamentes acél és öntöttvas serpenyők szolgálnak.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek várnak itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...