Teflon, kerámia, alumínium: milyen tapadásmentes serpenyőt válassz?

Útmutató, hogyan válaszd ki a megfelelő tapadásmentes serpenyőt a konyhádba, és hogyan gondoskodj róla, hogy hosszú időn át hű társad legyen a konyhai hadműveletekben.

A serpenyő alapvető eszköz a konyhádban, amiből sosem lehet túl sok, ezért mindig aktuális kérdés, hogy melyik a legjobb fajta. A rengeteg opció közül laikusként nehéz megállapítani, hogy melyik milyen típusú konyhai művelethez a legalkalmasabb és a legbiztonságosabb, ezért a Chowhound magazin egy szakértő segítségét kérte, hogy tisztázza a pro és kontra érveket egy-egy tapadásmentes serpenyőtípus mellett.

Miért a tapadásmentes?

A tapadásmentes serpenyők nagy előnye, hogy – meglepetés – nem ragad hozzájuk az étel, ezért kényelmesebb a használatuk és a tisztításuk. Emellett a könnyen széteső ételekhez ez a legjobb. Lisa McManus, az America's Test Kitchen szakértője elmondta: „Sütéshez tapadásmentes edényt, az olyan sérülékeny ételekhez, mint a tojás és a hal, pedig tapadásmentes serpenyőt használunk, mivel itt a cél, hogy könnyen fel lehessen emelni az ételt, anélkül, hogy odaragadna a serpenyőhöz és szétesne.” Persze ezen felül nagyjából bármilyen ételt elkészíthetsz tapadásmentes serpenyőben.

Mitől tapadásmentes?

A tapadásmentes serpenyőkre egy extra felület kerül, ami meggátolja, hogy az ételek odaragadjanak. Azonban épp emiatt kevésbé tartósak ezek a serpenyők, mivel a tapadásmentes réteg könnyen megsérülhet, leválhat. A gyártást úgy kell elképzelni, hogy festékszóróhoz hasonlóan viszik fel az adott anyagot a serpenyőre néhány rétegben.

1. PTFE vagy teflon

Ha serpenyő, akkor azonnal mindenkinek egy szó ugrik be: teflon. A teflon, vagy tudományos nevén politetrafluoretilén réteggel ellátott serpenyők ugyan kifejezetten jól teljesítenek, ami a tapadásmentességet illeti, de van bizonyos biztonsági kockázatuk.„A PTFE-alapú borítás káros gázokat bocsát ki, ha 260 fok fölé melegítik, amit meglepően könnyű megtenni, különösen, ha üresen melegíted a serpenyőt, vagy csak kis mennyiségű ételt melegítesz. Mindig azt javasoljuk, hogy a tapadásmentes serpenyőket olajjal együtt melegítsd, mintsem üresen, mert az olaj jóval 260 fok alatt füstölni kezd” - magyarázta McManus.

A túlmelegített teflon hatására jelentkezhetnek a „tefloninfluenza” vagy mérgezés tünetei, amelyek között a láz, hidegrázás, torokfájás és gyengeség szerepel egy 2012-es tanulmány szerint.

Csak egy adalék a teflon megítéléséhez:2017-ben a Dupont céget egy csoportos kereseti perben 671 millió dollár kártérítés megfizetésére ítélték azért, mert PFOA, vagyis perfluoroktánsav szivárgott a termékeiből, ezzel több ezer embernél egészségkárosodást okozva. A PFOA anyagot 2015-ig használták a teflon előállításához, és számos betegséggel összefüggésbe hozható, köztük pajzsmirigy rendellenességekkel, krónikus vesebetegséggel, májbetegséggel, hererákkal, illetve meddőséggel és alacsony születésszámmal is.

Lisztérzékenységet okoz?

Egy friss tanulmány a cöliákiához (lisztértékenységhez) is a teflonban található kémiai vegyületeket köti.

2. Kerámia borítású serpenyő

A kerámia sokkal biztonságosabb, mint a PTFE-borítás, mivel nem tartalmaz káros kémiai vegyületeket, és nem bocsát ki gázokat a túlhevülés során. Ugyanakkor a szakértő tapasztalata alapján a kerámia kevésbé strapabíró, mint a teflon.

3. Eloxált alumíniumserpenyő

Az alumíniumserpenyők a kerámiához hasonlóan szintén felfutóban vannak, habár az eloxált alumínium hivatalosan nem tapadásmentes bevonat.

„Sokkal inkább egy folyamat, amely keményebb és sötétebb felületet hoz létre, mint ami az alumíniumserpenyőknél megszokott. Ezáltal keményebb és nem reakcióképes (a bevonat nélküli alumínium reakcióba léphet savas ételekkel, ami fémes ízt eredményezhet), és jól néz ki, de nem tapadásmentes” - ecsetelte McManus.

Míg az alumíniummal kapcsolatban vannak fenntartások, az eloxált alumíniumot biztonságosnak tekintik, mivel le van zárva a felület, így nem tud a savval reakcióba lépni a hagyományos alumíniummal ellentétben. McManus mégis a rozsdamentes acélt részesíti előnyben, mert „az eloxált alumíniumréteg idővel leválik, míg egy rozsdamentes acélserpenyő lényegében elpusztíthatatlan.”

Így gondoskodj a tapadásmentes serpenyődről

Van pár dolog, amivel meghosszabíthatod a tapadásmentes serpenyőd élettartamát:

  • Használj vajat vagy olajat a főzőspray-k helyett, utóbbiak ugyanis letapadhatnak, és egy láthatatlan réteget hozhatnak létre az étel és a serpenyő között.
  • Figyelj oda, hogy legyen valami a serpenyőben, amikor melegíted, akár zsiradék, akár étel, hogy biztosan ne hevítsd túl.
  • Kerüld a fém evőeszközök használatát.
  • A tapadásmentes serpenyők nem tartanak örökké, mindegy, hogy mennyire vagy körültekintő. Ha odaégeted az ételt vagy megkarcolodegyfémkanállal, az mind roncsolja a felületét. Ezért mindenképp érdemesrendszeresen cserélni őket.

Ezt olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Via

Címlapról ajánljuk

További cikkek