3 étel, ami semmiképp se kerüljön az öntöttvas serpenyődbe

Bár úgy tűnhet, az öntöttvas serpenyő számára nincs lehetetlen, ha azt szeretnénk, hogy sokáig megmaradjon, fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő használatára. Napi Tippünkben összegyűjtöttük, mely 3 étel az, ami semmiképp se kerüljön az öntöttvas serpenyődbe!

Sokan ódzkodnak tőlé, félnek, hogy bonyolult és macerás a használata, pedig szinte bármit meg lehet főzni egy öntöttvas serpenyőben a süteményektől a húsokig. Ehhez azonban szükség van egy védőrétegre. Hogy mit jelent ez pontosan? A sütés során az edény felületére ráég a zsiradék, ez a bevonat pedig a korral és a használattal egyre jobb és strapabíróbb lesz. Van azonban három étel, amit semmiképp sem szabad az öntöttvas serpenyőben sütni, mert magaddal babrálsz ki.

Paradicsomos halfilé öntöttvas serpenyőben
3 étel, ami semmiképp se kerüljön az öntöttvas serpenyődbe

Mitől lesz tapadásmentes az öntöttvas?

Alapjáraton az öntöttvas serpenyő nem tapadásmentes, de ezen könnyű változtatni. A titok nyitja, hogy szükség van egy bizonyos bevonatra, amely garantálja a tapadásmentességet. Ez lényegében egy védőréteg a nyers vas és a külső környezet között. Akkor jön létre, amikor egy vékony zsírréteget, például étolajat melegítünk fel a serpenyőben, és egy polimerizációnak nevezett folyamat során a zsiradék magához a fémhez kötődik.

Ez a tapadásmentes védőgát azt jelenti, hogy az öntöttvas serpenyők nagyon jól vezetik a hőt, ezért lehet őket olyan sokoldalúan használni.

Milyen ételeket ajánlott kerülni az öntöttvas serpenyő használatakor?

Tényleg szinte bármit el lehet készíteni az öntöttvas serpenyőben, viszont most a hangsúly a szinte szócskán van. Ugyanis vannak olyan ételek, amelyeket nem ajánlott az öntöttvas serpenyőbe tenni, különösen, ha még gyakorlatlan vagy a használatában, vagy nem eléggé érett az edény védőrétege.

1. Erősen savas ételek (mint a paradicsom)

Idővel az olajokkal és zsírokkal való főzés tovább építi a serpenyő bevonatát, a savas ételek azonban tönkretehetik ezt. Ez azért jelent problémát, mert ha a savas erózió megtörténik a serpenyő felületén, akkor a csupasz vas marad. Ez a felületi vas reakcióba lép az oxigénnel, vékony vas-oxid réteget képezve, és elhasználva a serpenyő minőségét. Persze általában savakat és zsírokat is használunk sütésnél, így vissza lehet építeni az elvesztett réteget, azonban az elejéről kell kezdeni az egész folyamatot.

A leggyakoribb savas étel, amit nem érdemes öntöttvas serpenyőben sütni, a paradicsom. Nyilván nem kell attól tartanod, hogy a serpenyőnek baja lesz, ha felmelegíted benne a paradicsomszószt a tésztádhoz, de ha több órán át lassan párolnád ezt a savas ételt, mondjuk egy paradicsomalapú fogáshoz, akkor érdemes másik edényt választanod.

Egy sokat használt, jó védőréteggel rendelkező serpenyőnek alapvetően a savas ételek sem kottyannak meg, de a hosszan tartó expozíció még a legvastagabb bevonatot is képes károsítani.

2. Finom húsú halak

A halak öntöttvas serpenyőben történő sütésekor a legfontosabb kérdés, mennyire vagy gyakorlott szakács. Az éttermi szakácsok könnyedén megfordítják és megsütik a legpikkelyesebb halfiléket is, de otthon valószínűleg nagyobb sikert érsz el egy másik serpenyővel, például egy hagyományos rozsdamentes acél vagy tapadásmentes serpenyővel, különösen, ha vékonyabb és törékenyebb filéről van szó, mint a nyelvhal vagy a lepényhal.

3. Tojás

Ahhoz, hogy bármilyen tojásételt hiba nélkül el tudj készíteni az öntöttvas serpenyődben, három dologra kell odafigyelned:

  • Vastag bevonat: nagyon jól fűszerezett serpenyőre van szükséged, amely bombabiztos tapadásmentes felületet biztosít. Az utolsó dolog, amit szeretnél, hogy a leragadt tojásréteget kelljen a serpenyőről lekapargatnod. Ez durva súrolást igényel, ami nem jó, ha vigyázni akarsz az öntöttvas serpenyődre.
Tojás öntöttvas serpenyőben a tűzhelyen, paradicsommal, friss bazsalikommal
Nem mindegy, hogyan készítjük el a tojást
  • Az öntöttvas serpenyő előmelegítése elengedhetetlen: nem arról van szó, hogy a felvert tojást egy füstölgő, forró serpenyőbe kellene önteni, de mindenképp hagyj időt a serpenyő előmelegítésére.
  • Főzési hőmérséklet: a serpenyő ne legyen se túl forró, se túl hideg. A tojások érzékenyek, és könnyen túlsülnek, ezáltal pedig gumiszerűvé és keménnyé válnak. Ha túl magas a hőfok, kettőt pislogsz és máris megtörtént a baj. Másrészt, ha a serpenyő túl hideg, a tojásban lévő fehérje összeolvadhat a serpenyő felületével, és hozzáragadhat.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek várnak itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...