6 bölcs időspórolós tipp profi háziasszonyoktól

A hatékony főzés egyik alapvetése, hogy a folyamat minden pontján törekszünk arra, hogy időt takarítsunk meg, különböző fogásokkal és technikákkal könnyítjük meg a dolgunkat, ennek pedig legnagyobb szakértői a szakácsok mellett a háziasszonyok, akiknek általában gyorsan kell viszonylag nagyobb mennyiségű és finom ételt varázsolni az asztalra nap, mint nap.

A mai konyhai kisgépek és különböző berendezések rengeteg időt és energiát spórolnak meg nekünk, hiszen a gépek felaprítják, felvágják, keverik-dagasztják az alapanyagokat, sőt el is mosogatnak helyettünk, hogy a gyorsfőző edényekről, sütőkről, kuktákról már ne is beszéljünk. De mi magunk is rengeteg időt megspórolhatunk a konyhában, ha ügyesen szervezzük meg a főzési folyamatot. Ehhez adnak időspórolós tippeket a Tasty gyűjtésében tapasztalt háziasszonyok.

Időspórolós tippek profi háziasszonyoktól

Zöldség és tészta együtt

Nem minden tésztaételnél válik be, de például a tejszínes vagy sajtos szósszal készülő zöldséges, kevert, gyors tésztás fogásoknál hasznos lehet, ha a tésztát és a zöldségeket együtt főzzük meg.

Erre kiválóan alkalmas zöldség a brokkoli, a karfiol, a zeller, a spárga vagy a borsó, amelynek épp elég annyi időt főni, míg a tészta elkészül, így akár készülhetnek egy lábosban is, az ízeknek pedig egyáltalán nem árt, ha már rögtön keverednek.

A kész zöldség-tészta keveréket csak nyakon kell önteni a kívánt szósszal, és máris kész.

Egyszerre, mégis külön

Még ha viszonylag kicsi is a sütőnk, és nem tudnak egyenletesen átsülni benne a különböző ételek, ha egyszerre, egymás alá-fölé helyezve pakoljuk őket a rácsokra, próbáljuk ki, hogy egyetlen tepsire tesszük őket, de hogy ne keveredjenek, alufóliából tegyünk közéjük egy kis elválasztó „kerítést”. Időt takarítunk meg, és kevesebbet is kell mosogatni utána.

Fagyassz

Régi, jól bevált, időspórolós megoldás, hogy minél több fagyasztott zöldséggel töltjük fel a mélyhűtőt, ezek lehetnek bolti változatok, de magunk is előkészíthetünk friss zöldségekből kisebb csomagokat. Ha pedig még több időt szeretnénk megspórolni, készítsünk aprított fokhagymából (késes aprítóval hatalmas mennyiséget tudunk pár pillanat alatt készíteni) kisebb csomagokat, és tegyük őket jégkockatartóba vagy zacskóba. Így bármikor előkaphatjuk a készülő ételhez, nem kell a pucolással foglalkozni.

Aprító, reszelő, mixer

Érdemes legalább egy késes aprítóba beruházni, bármennyire is lustának tűnik, hogy mindent ezzel az eszközzel vágjunk fel. Valóban van egy csomó forma, amihez tényleg kést kell használni, de hogy a raguba kerülő hagyma vagy a répa hogy van felvágva, valójában oly' mindegy. Az aprítóval pár másodperc alatt kész van, nem beszélve a különböző zöldséges vagy sajtos krémekről, kemény sajtokról, amelyek szintén pillantok alatt elkészülnek vele. Ha van reszelő és mixelő funkciója a gépnek, még jobb, remekül ki lehet használni ezeket is.

Takaríts folyamatosan

Ha van valami, amit a profiktől el kell lesni, hogy tényleg hatékonyak legyünk a konyhában, az az, hogy az egész főzési folyamat ideje alatt folyamatosan pakoljunk és takarítsunk magunk után.

Ha használtunk egy eszközt, lábast, rögtön öblítsük el, és tegyük vissza a helyére, vagy tegyük a mosogatógépbe. Ha nincs gépünk, akkor, míg, az étel párolódik vagy sül, gyorsan mossuk el a tányért, amiben előkészítettük, öblítsük el a vágódeszkát, aprítót, stb.

A zöldségmaradékot, csomagolásokat azonnal dobjuk ki, és töröljük tisztára a pultot. Ha minden munkafolyamat végén megtesszük ezt, egyrészt nem szárad és ragad rá az étel az eszközre, amit használtunk, tehát tényleg pár másodperc alatt elmosható, öblíthető lesz, másrészt nem lesz hatalmas halom a mosogatóban a főzés végére, nem lesz tele a pult és néz ki úgy a konyha, mint egy csatatér. Nem kellemes úgy leülni enni, hogy tudjuk, jó fél óra lesz csak a főzés nyomainak eltüntetése a tányérok és evőeszközök mosogatásán túl.

Egy nagy hús mindenbe

Próbáld ki, hogy elkészítesz egy tényleg nagyobb adag húsfélét – sült csirkét, egybesült marha- vagy disznóhúst, egybesült fasírtot – a hét elején, és aztán többféle ételben is felhasználod azokat. Egyik nap egyszerű és megszokott köret van a hús mellé, másnap tacoba vagy tortillába tekerve, zöldségekkel párosítva gyors ebéd vagy vacsora, sőt az utolsó darabok bekerülhetnek egy fullos szendvicsbe is, így, bár napokig eszi a család ugyanazt, de mégsem, hiszen különböző ételek készülnek egyetlen húsféléből.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finom okosság:

Címlapról ajánljuk

További cikkek