Így éleszd újjá az elrontott olvasztott csokoládét

Az olvasztott csokit számtalan módon el lehet rontani. Az egyik, hogy víz kerül bele – most erre hoztunk megoldást.

Olvasztott csokira számtalan süteményhez szükséged lehet a brownie-tól a csokiba mártott epren át a mondjuk egy kávés-csokoládés ricottatortáig. Arról írtunk már korábban, hogy miként lehet tökéletesen felolvasztani a csokit, és arról is, hogy mit kezdj a maradék olvasztott csokoládéval, azonban van, hogy nem minden a tervek szerint alakul. Például a vízgőz miatt lehet, hogy vízcseppek kerülnek az olvadó csokoládémasszába, ami az egészet elrontja. Most azonban megmutatjuk, hogyan háríthatod el a veszélyt ilyen helyzetekben!

Így éleszd újjá az elrontott olvasztott csokoládét

Nagyon egyszerű oka van annak, hogy miért megy kárba az olvasztott csokoládé, ha víz kerül bele. A kakaóbab csokoládévá történő finomítása során minden nedvességtől megszabadul, és így a végtermék valójában hihetetlenül száraz. Amikor vízcseppek keverednek az olvasztott csokoládéval, ugyanaz a hatása, mintha vizet adnánk a liszthez – egy kevéssé kellemes paszta állagot kapunk.

Az élelmiszertudománnyal foglalkozó szakértő, Harold McGee magyarázata szerint,

„a kis mennyiségű víz ragasztóként funkcionál, épp eléggé benedvesíti a cukor és kakaó részecskéket, hogy szirupfoltokat hozzon létre, amik összeragasztják a részecskéket

Ugyanez megtörténhet, ha a csokoládé túl forró lesz. Ezért kell fokozatosan hevíteni a gőz fölött, vagy 20 másodperces időintervallumokban a mikróban, kevergetés mellett.

Mit tegyél, ha mégis paszta lett a csokidból?

Annak ellenére, hogy ha víz ment az olvadó csokoládédba, még mindig meg tudod menteni. Ha még nem túl nagy a baj, akkor próbáld meg, hogy tejszínt adsz hozzá: lassanként adagold és egy spatulával keverd bele. Egy pár percbe beletelhet, amíg teljesen elkeveredik. Ganache-ként tökéletesen fog működni ez a keverék.

A tejszín jobban összeolvad a csokoládéban lévő kakaódarabokkal és cukorszemcsékkel. Azonban, ha rosszabb a helyzet, a legjobb megoldás az lehet, hogy egy új, teljesen száraz tállal és egy új adag csokival nekifutsz a folyamatnak ismét.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai praktikák, amik segíthetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.