A „nagy" prézlitrükk

Sárdi Dani gasztrobloggerünk Háztartástan rovatának következő vendége a zsemlemorzsa, ami mindig kell, hogy legyen otthon! Nélküle nem tudunk rántott húst készíteni, se isteni szilvás gombócot. Ugye, hogy kell otthon lennie?

Sütőben sült rántott csirke

Örökre száműztem az olajban sütött rántott húst a konyhából. És ismét dögevő lettem. Ennek apropójából az örök szerelem, a rántott hús került az asztalra. Ám engem minduntalan ...

Rossz esetben darálhatjuk le magunk

Nagyon rossz, amikor kiderül, hogy azt hittük, hogy van, de mégsincs. Jobb esetben le kell mennünk a boltba érte, rosszabb esetben nekiállhatunk száraz kenyeret darálni (már amennyiben van száraz kenyerünk vagy zsemlénk és darálónk), legrosszabb esetben le kell mondanunk arról, amit készíteni akartunk. Rántott helyett párizsi módra kell elkészítenünk a bármit, prézlis gombóc helyett meztelen gombócot ehetünk és így tovább.

Tárolás: a zsemlemorzsa könnyen romlik, avasodik, molyosodik, ezért mindenképpen jól záródó üvegben tartsuk!

Szilvás gombóc 5. - zsírral

A szilvás gombócot szerettem gyerekkoromban, de nem tartozott az első számú kedvenceim közé. Ma már előkelőbb helyen szerepel, de így is ritkán készítem, pedig szeretek vele ...

A nagy" prézlitrükk:Zsiradékban(olaj vagy vaj)pirítsunk annyi morzsát, amennyit felvesz.Minél jobban megpirítjuk(de még nem égetjük meg), annál finomabb lesz.

Dani-tipp: Régimódi sütőforma kikenésekor is nagy jelentősége van a prézlinek. Miután jól kivajaztuk a nagymamánktól örökölt őzgerincet, kochformát, szórjunk bele kevés prézlit és oszlassuk el alaposan (rázogassuk, döntögessük ide-oda, ameddig mindenhova nem jut egy kevés, a felesleget pedig öntsük ki az edényből).

Praktikák

Panírozási fortélyok három lépésben

  1. Panírozás előtt igen nagy rendet kell raknunka konyhában, mert legalább öt edénynek kell elférnie viszonylag egymáshoz közel. Az első, amiben az a dolog van, amit ki akarunk rántani (legyen mondjuk kiklopfolt, besózott hús), a másodikba finomlisztet rakunk, a harmadikba alaposan felvert tojást, a negyedikbe prézlit, az ötödikbe pedig majd a szépen bepanírozott húst.
  2. Nos, akkor fogjunk meg egy darab húst (ez eleve nedves, vagyis a liszt rá fog tapadni. Ha olyasmit rántunk, amire a liszt nem tapadna, akkor azt enyhén nedvesítsük be). Lehet villával is, kézzel is, ez tényleg ízlés kérdése. Aki kézzel csinálja, annak gyorsabban fog menni, de többször akar majd azonnal kezet mosni.
  3. A húst tehát alaposan belisztezzük, majd áttesszük a tojásos tálba és itt alaposan betojásozzuk. Kicsit megemeljük (villások itt előnyben) és hagyjuk, hogy a felesleges tojás lecsepegjen róla, majd mindkét oldalát beprézlizzük. És kész. Ezután már csak forró olajban, zsírban ki kell rántanunk.

Kókuszbundás csirkemell

Rántott csirkemellet akartam készíteni de kiderült, hogy elfelejtettem pótolni a kifogyott morzsát. A férjem tréfásan megkérdezte: kókuszreszelék nem jó helyette? De jó - vágtam rá ...

Rántott karfiol másképp

Az innen kimaradt karfiollal kellett kezdenem valamit. Ebben a könyvben láttam még ezt a pofonegyszerű elkészítési módot: nem kell bajlódni háromszorosan (liszt, tojás, zsemlemorzsa), ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készül a lusta asszony „töltött" káposztája: haraszt nélkül is...

A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de az elkészítése nem éppen a leggyorsabb feladat. Aki kóstolta, már, tudja, hogy az íze minden fáradozást megér, de mi van akkor, ha valaki szeretné élvezni ezt az ízvilágot a hosszadalmas előkészületek nélkül? Itt jön képbe a lusta asszony „töltött" káposztája, amely haraszt (káposztalevél) nélkül, egyszerűbb és gyorsabb formában hozza el a klasszikus töltött káposzta ízét. Ez az étel nemcsak praktikus, de ugyanolyan laktató és finom, mint az eredeti változat.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...