A „nagy" prézlitrükk

Sárdi Dani gasztrobloggerünk Háztartástan rovatának következő vendége a zsemlemorzsa, ami mindig kell, hogy legyen otthon! Nélküle nem tudunk rántott húst készíteni, se isteni szilvás gombócot. Ugye, hogy kell otthon lennie?

Rossz esetben darálhatjuk le magunk

Nagyon rossz, amikor kiderül, hogy azt hittük, hogy van, de mégsincs. Jobb esetben le kell mennünk a boltba érte, rosszabb esetben nekiállhatunk száraz kenyeret darálni (már amennyiben van száraz kenyerünk vagy zsemlénk és darálónk), legrosszabb esetben le kell mondanunk arról, amit készíteni akartunk. Rántott helyett párizsi módra kell elkészítenünk a bármit, prézlis gombóc helyett meztelen gombócot ehetünk és így tovább.

Tárolás: a zsemlemorzsa könnyen romlik, avasodik, molyosodik, ezért mindenképpen jól záródó üvegben tartsuk!

A nagy" prézlitrükk:Zsiradékban(olaj vagy vaj)pirítsunk annyi morzsát, amennyit felvesz.Minél jobban megpirítjuk(de még nem égetjük meg), annál finomabb lesz.

Dani-tipp: Régimódi sütőforma kikenésekor is nagy jelentősége van a prézlinek. Miután jól kivajaztuk a nagymamánktól örökölt őzgerincet, kochformát, szórjunk bele kevés prézlit és oszlassuk el alaposan (rázogassuk, döntögessük ide-oda, ameddig mindenhova nem jut egy kevés, a felesleget pedig öntsük ki az edényből).

Praktikák

Panírozási fortélyok három lépésben

  1. Panírozás előtt igen nagy rendet kell raknunka konyhában, mert legalább öt edénynek kell elférnie viszonylag egymáshoz közel. Az első, amiben az a dolog van, amit ki akarunk rántani (legyen mondjuk kiklopfolt, besózott hús), a másodikba finomlisztet rakunk, a harmadikba alaposan felvert tojást, a negyedikbe prézlit, az ötödikbe pedig majd a szépen bepanírozott húst.
  2. Nos, akkor fogjunk meg egy darab húst (ez eleve nedves, vagyis a liszt rá fog tapadni. Ha olyasmit rántunk, amire a liszt nem tapadna, akkor azt enyhén nedvesítsük be). Lehet villával is, kézzel is, ez tényleg ízlés kérdése. Aki kézzel csinálja, annak gyorsabban fog menni, de többször akar majd azonnal kezet mosni.
  3. A húst tehát alaposan belisztezzük, majd áttesszük a tojásos tálba és itt alaposan betojásozzuk. Kicsit megemeljük (villások itt előnyben) és hagyjuk, hogy a felesleges tojás lecsepegjen róla, majd mindkét oldalát beprézlizzük. És kész. Ezután már csak forró olajban, zsírban ki kell rántanunk.

Hozzászólások

zsofi03

Szerintem úgy még jobb lesz a panírozás, ha a prézlizés után, de még a sütés el?tt a húst megnyomkodjuk a tenyerünkkel. Így az olajban a húsról nem esik le sok prézli, mert jobban rátapad.

Törölt felhasználó

Egyetértek és megjegyzem h. zsiradék nélkül is lehet prézlit pirítani: Jó min?ség? serpeny?ben szárazon ,lassan ,nem nagy lángon,kevergetve...( szerintem jobb mint a zsíros...

sardidani

úgy is biztos finom:)

sardidani

Igen, ez jó ötlet!

Nananyó

Nagyon jó ez a sorozat, remélem kib?vül még sok alapanyagra. A prézlihez csak annyit szólok, hogy vészhelyzetben daráló nélkül is lehet készíteni. Kis nyaralómban kellett prézli, lereszeltem a megmaradt és megszáradt kenyeret, vagy zsemlét Ezt mindíg tartok itthon is, ott is, fasírtba és kovászoláshoz is el? lehet venni. További jó eszmecserét kívánok, Nananyó

Boszi

Ha valaki utálja ha a kezére ragad a panír, javaslom a Tupperes panírozót. Nagyon jó!!!!! Ha nem tudsz honnan szerezni, szóljál, nekem van kapcsolatom. A másik ötlet a húgomtól való: egy nagyobb zacskóba teszed a lisztet és a húst, jól összekevered és máris tojásozhatod. Boszi

koszider

Kedves Boszi! Milyen ez a panírozó? Megnéztem a Tupperware oldalát, és nem találtam ilyesmit, vagy nem jó helyen keresgéltem. Nem tudnál egy linket küldeni róla? Köszönöm! Koszider

Boszi

Kedves Koszider! Pác és panír sztár a becsületes neve! Nem vagyok valami nagy net szakért?, így nem tudom sikerül-e küldeni róla valamit, de próbálkozom. Üdv. Boszi Szóval, megnéztem és nem találtam a címedet amire megpróbáltam volna elküldeni. Mit csináljak , hogy eljusson Hozzád?

koszider

Kedves Boszi! Így már találtam róla képet (azt hiszem, jót láttam: patentos doboz, rácsos betéttel, ez speciel piros volt). Talán a m?ködését is értem: beleöntjük a valamit, rátesszük a rácson a húst és összerázzuk? Ez jól is hangzik, csak az a baj, hogy a panírozáshoz 3 doboz is kellene: liszt - tojás - prézli. Vagy nem értem a m?ködését. De tényleg ne terheljük ezzel a beszélgetéssel a többieket, e-mail címem: koszider@gmail.com Üdvözöl: Koszider

Címlapról ajánljuk

További cikkek