Most érdemes enni: itt a gyönyörű DATOLYASZILVA, más néven kakiszilva

Furcsa, kevéssé ismert gyümölcs, amivel azonban a vérbeli gasztrománok kezében és receptjeiben egyre többet találkozhatunk. Mi is ez a vicces nevű sárga szépség?

A datolyaszilva (viccesebb néven japán kakiszilva) Kína és India, Japán, valamint Délkelet-Ázsia ősi kultúrnövénye, amit ma már mi is megvásárolhatunk sok-sok piacon és zöldségesnél. Magyarországon is termeszthető növény.

Getty

Gyümölcse októbertől szüretelhető. Fajtától függően a színe a sárgától a pirosig terjed. Szükséges a gyümölcs utóérlelése, csak akkor fogyasztható - ezután lesz igazán puha húsú, narancssárga, íze édes, sárgabarackdzsem-ízű. Fogyasztható frissen, aszalva, készíthető belőle lekvár. Sokáig eltartható és felhasználható.

Datolyaszilva-adatok:

Gyümölcs- és szőlőcukor-tartalma eléri a 17-25%-ot, csersavat, citrom- és almasavat is tartalmaz. 100 g gyümölcs energiaértéke 70 kalória. Jelentős az A-, C-, P-vitamintartalma, de van még benne B1-, B2-, és E-vitamin is. tartalmaz még: káliumot, magnéziumot és jódot, jelentős mértékben van jelen a vas, a kalcium, foszfor, kisebb mennyiségben a mangán és a réz. Nagy a rost- és a pektintartalma is. Ezen tulajdonságai fontos gyógynövénnyé teszik a datolyaszilvát.

Getty

Mire jó?

  • pozitívan hat a pajzsmirigy működésére
  • a magas vérnyomás ellenszere is lehet
  • a fogínysorvadás ellen is hatásos
  • és a vérszegénységet is megelőzheti

Fogyasztható nyersen, gyümölcsléként, aszalva, lekvárként, befőttként és tárolhatjuk lefagyasztva hűtőládában is.

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...