Naspolya, a bizarr gyümölcs: mire jó, és mi legyen belőle?

Barnás külső, érdes, szúrós, csipkés csücsök, és persze a belőle készült lekvár. Mit kell tudni erről a furcsa gyümölcsről?

A naspolya viszonylag ismeretlen gyümölcs nálunk, legalábbis kevesen fogyasztjuk rendszeresen. Érdekes, barnás külső héja, csipkés csücske jellegzetes, és legtöbbször lekvár készül belőle.

Getty

Sokak szerint Japánból, mások szerint Kínából származik - ezek szerint a Távol-Kelet az biztosra vehető. A rózsafélék családjába tartozik, az alma, körte és a birs rokona. Latin neve: Mespilus Germanica.

Élettani hatásai:

  • a naspolyafa terméséből és leveléből a szájüreg és a garat gyulladásait gyógyító termékek készülnek
  • bélbetegségekre is megoldást nyújthat
  • a fájának kérgéből főtt teát a népi gyógyászatban vérzéscsillapításra használják
  • a magjáből főtt teát pedig vesekő kezelésére isszák
  • 100 grammja 12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz
  • rengeteg pektin van benne, ezért lekvárokat és gyümölcszselét készítenek belőle legtöbbször
  • energiatartalma 55 kcal, 236 kJ/100 gramm
  • magas a vastartalma, és cserzőanyagtartalma is jelentős
Getty

Mikor érik?

Október végén, november elején lehet szüretelni, és az az ideális, ha hűvös, száraz, szellős helyen tároljuk. A kökényhez hasonlóan megvárhatjuk, hogy megcsípje a dér, azaz az első fagy, és így nyersen is fogyaszthatjuk.

Naspolyalekvár

Ha lekvárt főznénk belőle

Lekvárnak elkészítve nem kell a héját, magvait sem eltávolítani, hanem kilónként négy deci víz hozzáadásával főzzük, amíg szét nem esnek a gyümölcsök. Szitán átnyomjuk, azután hozzáadjuk a cukrot, azzal együtt sűrűre főzzük. Üvegekbe téve száraz dunsztba helyezzük. Tehetjük sütikbe, krémekbe, adhatjuk édességekhez.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

12 RAKOTTAS, ami ebédre vagy vacsorára is tökéletes

Elő a tepsit vagy jénait, és jöjjenek az izgalmas rétegek: mehet bele rengeteg zöldség, amennyit nem szégyellünk, tészta, krumpli, hússzeletek vagy darált verzió is, tejföl, tejszín, joghurt, de akár ezek vegán megfelelői is...és irány a sütő!