Minden bejgli tökéletes, de így egyenesen mennyei lesz

Reped, nyers marad, túlkel a bejglid? Akkor van néhány jó tanácsunk, hogy idén mindenképp elkerüld ezeket.

A bejglikészítés kicsit olyan, mint piskótasütés, amivel a kezdő háziasszonyt riogatják: ezer dologra kell figyelni, rengeteg a buktató, és tulajdonképpen isteni csoda vagy legalábbis évtizedes tapasztalat kell hozzá. Valójában egyik sem nehéz műfaj, de az tagadhatatlan, hogy vannak olyan szabályok, amiket nem lehet elalibizni, mert a sütés és a cukrászat egyszerűen nem enged annyi mozgásteret, de hát pont ettől olyan hálás dolog. Lehet, hogy elsőre tényleg soknak és bonyolultnak tűnik, de ha betartjátok az alábbi szabályokat, garantált, hogy gond nélkül sikerülni fog a bejglitek.

A legfontosabb: hőmérséklet

Az első alapszabály a bejglikészítésnél, hogy öltözz fel rendesen. A bejgli élesztős, omlós tésztából készül, ennek pedig stabil, hideg hőmérséklet kell. Az omlós tésztáknál eleve fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozz, különben a benne lévő zsiradék megolvad, és a tészta ragacsos lesz, ennél a fajtánál pedig pluszban arra is figyelni kell, hogy a benne lévő élesztőtől ne keljen meg idő előtt. Hidegben gyúrd be a tésztát, hideg tölteléket tekerj bele, és hidegben pihentesd, ehhez pedig nem árt letekerni a fűtést, vagy kinyitni az ablakokat. Szóval sapka, sál.

A tésztáról

Van, aki egyszerű kelt (kalács)tésztát használ, de a hagyományos bejgli élesztős omlós tésztából készül. Nem szabad sokáig gyúrni, különben a zsiradék (ideálisan vaj, de készülhet vaj-zsír kombóval is) kicsapódhat, megolvadhat, amitől szétesik és töredezik a tészta. A kész tésztát fóliázva kell pihentetni minimum 4-5 órát hűtőben, de az ideális, ha egy éjszakát áll, ez segít abban, hogy a tészta szerkezete tökéletes legyen.

A töltelék

Mindegy, hogy mákos, diós vagy gesztenyés, a lényeg, hogy ne legyen se túl ragacsos, se túl száraz. A túl ragacsos töltelékeknek gyakran magas a cukortartalma, ami sütés közben könnyen megrepeszti a tésztát, és nyers is maradhat tőle, a száraz tölteléktől fojtós lesz, ha pedig meleg vagy langyos, akkor meglágyítja a tésztát, ez repedéshez és morzsálódáshoz vezet.

Elő a mérleget!

Az alap, hogy mindent pontosan, mérleggel mérünk, követve a receptet...ugye? A következő lépés az, hogy a tésztát és a tölteléket mérleggel mérjük ugyanakkora adagokra, így lesznek szép egységesek a rudak, ami ráadásul a töltést is leegyszerűsíti.

Mikor elkészült a tészta, porciózd ki mérleggel, majd a gombócokat lefóliázva tedd a hűtőbe pihentetni. A kész, már kihűlt tölteléket ugyanígy adagolhatod gombócokká. Hatalmas life-hack, ha a tölteléket előre elkészíted és lefagyasztod, így a hajrában már nem kell vele molyolni. Ehhez a kész, kimért tölteléket formázd meg előre: egy normál, kb. 30 centis rúdhoz egy adag tölteléket két fólia között nyújts kb. 27x20 centis téglalappá, majd így tedd fagyasztóba, ezt később csak elő kell kapnod, és miután kienged, egyszerűen csak a tésztára fordítod.

Töltés és befejezés

A tésztanyújtáshoz nem kell lisztet használnod, ezzel a tésztával a legkönnyebb dolgozni. Törekedj arra, hogy minél egyenletesebb és “sarkosabb” legyen kinyújtva, így lehet szépen tekerni. A kinyújtott tészta négy szélén maradjon 1,5-2 centi szabad rész a töltelék körül.

A tészta három oldalán a széleket az ujjbegyünkkel finoman a töltelékre hajtjuk, majd lenyomkodjuk, így szebben tekerhető. Finom, könnyű mozdulatokkal tekerd, a végére érve húzd tovább, és görgesd fel-alá - így lesz egyenes és formás a rúd. Egy ecsettel vékonyan kend meg tojássárgájával, majd tedd hűtőbe, amíg megszárad (egészen viaszos tapintása lesz). Ezután egy tiszta ecsetet használva tojásfehérjével is kend meg, hagyd 1-2 órát száradni, szurkáld meg alaposan, majd a recept szerinti hőmérsékleten és ideig süsd. A sütés második felében érdemes egyszer kinyitni a sütőajtót, hogy így a keletkező gőzt kiengedd, ezzel is elkerülve a repedést.

Sütés után

Ha mégis megreped, még forrón két spaklival vagy habkártyával formázd, és szorosan támaszd egymás mellé a bejgliket, kihűlés közben ezek a kisebb hibák összeforrnak, szinte begyógyulnak. Nem könnyű, de meg kell várni, hogy teljesen kihűljön, csak ezután lehet belőle szép szeleteket vágni. A körbefóliázott bejgliket pedig tartsd szobahőmérsékleten, mert hűtőben feszes és morzsalékos lesz, nem pedig tökéletesen omlós és puha.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

#HÁZICSEMEGE: Hecsedli biosüti

Minőségi, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag alapanyagok mennyei finomságokba rejtve, amikkel lenyűgözheted a szeretteidet, az ünnepekkor is. Ismerjétek meg a kis családi vállalkozást, a Hecsedli biosütit.

Macsuga Viktória

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

9 ázsiai leves, amit ha megkóstolsz, szerelmes leszel

Temérdek rizs- vagy üvegtészta esetleg udon- vagy göndör búzatészta, megannyi különleges fűszer, a magyar konyha számára szokatlan feltét és ízvilág. Az ázsiai levesek annyira finomak és addiktívak, hogy nem csoda, hogy jó ideje megőrül értük a világ!

Nosalty

További cikkek