Ezzel a 6 mikrós trükkel könnyebbé (és gyorsabbá) teheted a főzést

Ha nem is a legegészségesebb megoldásokat kínáló konyhai kisgép, az tagadhatatlan, hogy a mikrohullámú sütő rengeteg módon gyors segítségünkre tud lenni a főzésben.

A mikrohullámú sütő nem arra való, hogy háromfogásos vacsorákat készítsünk el benne, efelől senkinek nincs kétsége: egy bögrés süti vagy egy mirelit pizza olykor-olykor gyors segítségére siethet az éhező gyomornak, ezeket a megoldásokat viszont csak kevesen alkalmazzák napi szinten. De akkor mire való a mikró? Csak arra jó, hogy felmelegítsük benne az előző napról maradt levest, vagy kiolvasszuk a fagyasztott húst, lasagne-t? Nem, szerencsére egy csomó időt meg tudunk vele spórolni, legyen szó rizsfőzésről vagy éppen a zöldségek puhításáról.

Könnyen kivitelezhető trükköket mutatunk!

1. Száríts vele fűszereket

Mivel a mikró elsősorban a vízmolekulákat vezeti el működés közben, kitűnő gépezet ahhoz, hogy dehidratálja, kiszárítsa a párnapos zöldfűszereket úgy, hogy azok se színűkből, se ízükből ne veszítsenek a szárítás során. A fűszerek egy-két perc alatt kiszáradnak a mikróban, ezután érdemes még egy mozsárban megtörni, majd jól zárható csomagolásban tárolni őket a legközelebbi felhasználásig.

2. Süsd benne ropogósra a hagymát

Legyen akár vörös-, új- vagy fokhagyma, a felszeletelt hagymafélék egy kis olaj segítségével percek alatt ropogósra sülnek a mikróban.

A nagyobb hagymaféléket vágjuk negyedekre, a fokhagymát pedig közepes méretű kockákra. Egy mikrózható tálba tegyük bele a zöldségeket, majd öntsük fel annyi olajjal, amennyi ellepi a tál tartalmát.

Ezután a legmagasabb fokozaton kezdjük el öt percig mikrózni az ételt, percenként tartsunk szünetet és keverjük fel a hagymát. Az utolsó perceknél nagyon figyeljünk, ilyenkor már könnyen odaéghetnek a kisebb darabok!

3. Főzz benne rizst

Bár időt nem spórolsz vele, ha egy nagyobb főzésnél már nincs hely a főzőlapon, mikróban is szuper rizst készíthetsz a következő módon: mosd át a rizst a csap alatt bő meleg vízzel, majd egy mikrózást jól tűrő tálba öntsd bele a rizst, és adj hozzá annyi vizet (plusz még két evőkanálnyit), amennyit a csomagoláson ajánlanak. Takard le a tálat egy tiszta konyharuhával (semmiképpen se fedővel, attól csak ki fog futni a felforrt víz). A mikró legmagasabb fokozatán főzd a rizst 10 percig, majd közepes fokozaton még 15 percig.

4. Puha röszti

Az olajban sült házi rösztihez első körben muszáj megfőznünk a krumplit, ez a feladat pedig nem kevés időnket veszi el, pedig a krumplit akár mikróban is meg lehet puhítani néhány perc alatt: egy villa segítségével ejtsünk mély lyukakat a burgonyán, majd rakjuk be 3-4 percre a mikróba, lehetőleg a legnagyobb teljesítményen. Várjuk meg, amíg a krumpli kihűl, ezután könnyen le tudjuk majd szedni a héjat, a puha krumplit pedig már egyszerűen szét tudjuk nyomni és ízesíteni ahhoz, hogy végül ízletes rösztit süthessünk belőle.

5. Kukorica

Bár még messze van a friss kukoricák szezonja, mi már kipróbáltuk, lehet-e 5 perc alatt kukoricát főzni a mikróban. A jó hír az, hogy nagyon finom kukoricát készíthetünk így, csupán a friss levelekre, némi vízre, egy mikrózható tálra, és egy kevés frissentartó fóliára lesz szükségünk:

6. Párolás helyett

Egy tányérra készítsd ki a megpárolni kívánt zöldségeket, takard le 3 réteg nedves papírtörlőkendővel, és a legmagasabb teljesítményre rakd fel őket puhulni egy-két percre, villával pedig ellenőrizd, kellően megpuhultak-e a zöldségek.

Hasonló trükköt akár a cukkini vagy a padlizsán puhításánál is bevethetsz, egy papírtörlővel lefedett tányérra sorakoztasd fel a zöldségszeleteket, fedd le őket még egy tányérral (ez segít majd "kinyomni" a vizet a zöldségekből), majd hasonlóan az előbbi metódushoz mikrózd őket 3-5 percig.


További mikrós trükköket itt találsz!

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.