Kipróbáltam, lehet-e mikróban, 5 perc alatt kukoricát "főzni", és bejött – Mutatom!

Bár pár nappal ezelőttig nem gondoltam rá, hogy mikróban is lehet kukoricát főzni, de egy munkatársam olyan lelkesedéssel mesélt a dologról, hogy muszáj volt kipróbálnom. 

Ahogy már július második felét tapossuk, egyre jobb áron kapható a zöldségeseknél a friss kukorica. Én alapvetően a főzés híve vagyok, az edény aljára rakok pár frissebb levelet, ráteszem a kukoricákat, újabb levelekkel lefedem, felöntöm vízzel, és forrástól számított 15-20 percig főzöm a törökbúzát. Ez az eljárás alapvetően nem sok idő, bár néha kicsit bosszankodom, miért nem hűl ki hamarabb, de a végeredmény (ha jó az alapanyag) számomra majdnem mindig tökéletes.

Munkatársam, Gábor azonban egy érdekes trükkre hívta fel a figyelmemet, amelyet úgy éreztem, muszáj kipróbálnom. Mikróban főzött kukoricát, ráadásul, annyit már most elárulok, hogy alig használt hozzá vizet!

Na de hogyan lesz puha 5 perc alatt?

Első lépésként leszedtem a leveleket a kukoricáról, az alsóbb, frissebb levelek közül néhányat pedig betettem egy mikrózható üvegtál aljára (kerámiatál is jó, a lényeg, hogy magas falú legyen).

A levelekre rápakoltam a kukoricát, első körben pedig 5 deciliter vízzel lelocsoltam a csövet, gondolván, hogy majd a forrósodó vízben fog megpuhulni.

Ezután egy nagyobb darab folpack-kal gondosan letakartam a tálat úgy, hogy lehetőleg ne menjen be levegő, majd 1000 Watton 5 percig mikróztam a kukoricát, kíváncsian várva, mennyire fog megpuhulni.

ÉS SIKERÜLT, PEDIG NEM IS ÚGY CSINÁLTAM, AHOGY KELLETT VOLNA!

A kukorica megpuhult,és nagyon finom lett, pedig, mint utólag kiderült, jóval több vizet öntöttem hozzá, mint kellett volna.

A mikrós kukoricának ugyanis nem az a lényege, hogy a forró vízben megpuhuljon, hanem az, hogy a forró víz által kicsapódó gőztől legyen puha és lédús. Ebből kifolyólag pedig minél kevesebb a víz, annál hamarabb keletkezik gőz, amit a folpack a mikrózás végéig bent tart a tálban.

Mivel az első próbálkozásnál fél liter vízzel dolgoztam, a másodiknál már csak egy deciliter vízzel locsoltam le kukoricákat. Mikor kinyitottam a mikró ajtaját, arra lettem figyelmes, hogy a fólia egészen felpúposodott, és sokkal több vízcsepp csapódott ki rajta, mint az előző próbálkozásnál.

A kukorica megpuhult és nagyon ízletes lett, egy kevés sóval és/vagy vajjal megbolondítva pedig tökéletes nassolnivaló vált belőle, talán egy nagyon picit keményebb lett, mintha főztem volna, és persze vizet sem nagyon lehetett belőle kiszívni, de aki kóstolta, meg nem mondta volna, hogy mikrózva lett, és nem főzve.

Persze alapvetően maradtam főzéspárti, ha égető vágyat érzel arra, hogy azonnal kukoricát egyél, ez az ötperces trükk még jól jöhet a nyár folyamán!

Ezeket olvastad már?

Miért pattog a kukorica?

A pattogatott kukorica szinte mindannyiunk kedvence. Miért és hogyan "pattog"? Milyen kukoricából készül? Ha meg akarod tudni, olvass tovább!

Coook
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?