Méregtelenítő kúrák – tegyük tisztába ezt a témát mindörökre!

Nézzük, mit érdemes tudni a méregtelenítő kúrákról, és próbáljunk meg - lehetőleg végérvényesen - pontot tenni ennek a kérdéskörnek a végére!

Bár az ősz végi időszakra kevésbé jellemzőek a méregtelenítő kúrák, mint a tavaszi-nyárváró hónapokban, vannak, akik azért ilyenkor, az ünnepekre készülőben, mintegy előre "ledolgozzák" a december végi dínom-dánomokat.

A méregtelenítő kúrák sora gyakorlatilag végeláthatatlan, vannak olyan módszerek, amelyek évtizedek óta tartják magukat a köztudatban, de mindig akadnak újabb és újabb diéták, amelyek a tuti módszernek ígérik magukat.

Méregtelenítő kúrák – tegyük tisztába ezt a témát mindörökre!

Ezek az ötletek gyakran hosszabb-rövidebb ideig tartó koplalásos időszakot tartalmaznak, esetleg valamilyen speciális étrendkiegészítőt (tablettát, port, folyadékot), vagy valami hagyományos élelmiszert - kevésbé hagyományosan fogyasztva, pl. almaecetet éhgyomorra.

Előfordul, hogy az étrendi tippeket kiegészítik pl. masszázzsal, szélsőségesebb esetben fizikai beavatkozást igénylő béltisztító módszerrel

Méregtelenítés a szervezetben

Még mielőtt bármelyik méregtelenítő diétának bedőlnénk, érdemes megismerni egyes szerveink működését. A szervezetünkben a káros anyagok kiszűrése a vesék és a máj feladata. Ha egészségesek vagyunk, és ezek a szerveink jól működnek, akkor azon kívül, hogy kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes táplálkozással, és egészséges életmódunkkal támogatjuk a vesénk és májunk megfelelő működését, más extra teendőnk nincs. 

Ha a májunk és a veséink nem tudják ellátni a méregtelenítő funkciójukat, annak nem az lesz a jele, hogy fáradtak vagyunk, vagy, hogy rendezetlen a székletünk, hanem ennél sokkal komolyabb tünetek jelentkeznek, amelyek adott esetben sürgősségi orvosi ellátást igényelhetnek, és egy méregtelenítő diétánál sokkal komolyabb, és nem utolsó sorban hatékony kezelést. Tehát, ha a szervezetünk “méreganyagokkal telítődne”, akkor nem a következő diéta után kutatnánk a neten, hanem az intenzív osztályon feküdnénk a kórházban. 

Ennek megfelelően semmiféle diétának nincs valódi méregtelenítő hatása, így nem érdemes belevágni egyikbe se.

Mit tehetünk májunk és veséink védelme érdekében?

Annak érdekében, hogy a szervezetünkben optimálisan működjön a káros anyagok kiszűrése, érdemes mindent megtennünk annak érdekében, hogy a májunk és a vesénk (meg persze az egyéb szerveink) hatékonyan elláthassák a feladatukat.

  • Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, szélsőséges diétás korlátozásoktól mentesen. Szervezetünk egészségének megőrzéséhez szükségünk van mind a fehérjékre, mind a zsírokra, mind a szénhidrátokra. Ne zárjuk ki egyik makrotápanyagot se az étrendünkből.
  • Fogyasszunk minél kevesebb ultra-feldolgozott élelmiszert! Étrendünk alapvetően friss, szezonális alapanyagokból épüljön fel, így minimalizálva az adalékanyagok mennyiségét.
  • Figyeljünk oda a megfelelő folyadékfogyasztásra! A vesénk működésének egyik alapja a megfelelő folyadékbevitel - minimum 2 l/nap folyadékot igyunk - lehetőleg hozzáadottcukor-mentes italok formájában.
  • Kerüljük a rendszeres alkoholfogyasztást! A túlzott alkoholbevitel megterheli a májat, visszafordíthatatlan elváltozásokat okozva a szerv szövetállományában. 
  • Mozogjunk rendszeresen! A rendszeres mozgás javítja a keringésünket, így a szerveink oxigénellátottságát, a sejtek megújulását.
  • Pihenjünk! A pihenés, alvás sokak számára “felesleges időtöltés”, pedig ez az az időszak, amikor a testünk sejtszinten regenerálódik. Ha erre a folyamatra nem adunk elég időt a szervezetünknek, akkor nem tudja megfelelően ellátni a funkcióit.

Tehát ahelyett, hogy rendszeresen - adott esetben meglehetősen drága - a szervezetünket inkább megterhelő, mint segítő kampányszerű méregtelenítő kúrába fogunk, figyeljünk oda egészséges, kiegyensúlyozott, értékes tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozásunkra és mozogjunk rendszeresen!


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Címlapról ajánljuk

A répatortás kekszszendvics, amit minden nap harapnánk uzsonnára

Nehéz percek következnek most az édesszájúak számára: ez a "szendvics" nem holmi felvágottal-sajttal készül, hanem egy pazar répatorta még pazarabb hozzávalóival! Húsvétra, de egy sima hétvégére vagy hétköznapra is kiváló önsimogató és családjutalmazó süteményről van szó. Így készül nálunk a répatortás kekszszendvics:

Nosalty

További cikkek