A májad érdekében mindenképpen fogyassz ilyen élelmiszereket

Egy új tanulmány olyan élelmiszereket azonosított, amelyek segíthetnek elkerülni a potenciálisan súlyos májbetegséget.

Bármilyen meglepő, az alkohol nem a leggyakoribb oka a májbetegségnek – sokkal nagyobb károkat teszünk ezzel a létfontosságú szervünkkel akkor, ha rossz az étrendünk. A Journal of Nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ha nem teszünk valamit az étrendünk megváltoztatásáért, komoly májproblémáink is lehetnek.

A rostban gazdag táplálkozás a májadnak is jót tesz

A nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek, végső soron májzsugor is kialakulhat.

Amerikai kutatók a fent említett tanulmányban olyan élelmiszereket kerestek, amelyeknek szerepelniük kellene az étrendben ahhoz, hogy a májbetegséget megelőzzük.

A kutatók 1682 fő 60 és 77 év közötti férfi és női önkéntest kértek fel, hogy töltsenek ki egy kérdőívet étkezési szokásaikról. Külön figyeltek arra, hogy a résztvevők különböző háttérrel rendelkezzenek, mivel az etnikumokat általában az ilyen kutatásokból kihagyják. A tanulmány szerint az alanyok között volt afroamerikai, japán-amerikai, latin, natív hawaii és fehér. A résztvevőknek a májuk zsírtartalmát és az átlagos testzsírszázalékukat is megmérték.

A kutatók arról számoltak be, hogy a májzsír százalékos aránya átlagosan magasabb volt azoknál az egyéneknél, akik a legtöbb zsírt, közte inkább telített zsírt, koleszterint, vörös és feldolgozott húst, valamint kávét fogyasztottak.

Ezzel szemben a májzsír százalékos aránya alacsonyabb volt azoknál a résztvevőknél, akik magasabb C-vitamin, E-vitamin és élelmirost-bevitelről számoltak be.

A szakértők szerint a rost egyébként is segít kipucolni a szervekből a méreganyagokat, de a magas rosttartalmú ételek egyébként is egészségesebbek, zsírszegények, és gyulladáscsökkentő hatásuk is lehet – ezzel magyarázzák a tanulmányban leírt eredményeket.

Forrásunk volt.


Még több a rostokról:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek