Innen tudhatod, hogy megromlott a padlizsánod

A színtől az állagig – ezek árulkodhatnak arról, hogy inkább érdemes kidobni azt a padlizsánt, mint megenni.

Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amikről könnyű megállapítani, ha megromlottak. A banán szottyosodik és bebarnul, a krumplin puha sötét foltok jelennek meg, a cukkini pedig szaglik és penészedik. De mi a helyzet a padlizsánnal? Honnan tudhatod, hogy még érdemes megenni, és mikortól dobd inkább a kukába vagy a komposztálóba?

Szerencsére három fő jellemzője alapján könnyen meg lehet mondani a padlizsánról, hogy jó-e még. Ezek a tényezők a színe, az állaga és a szaga vagy illata – értelemszerűen utolsónál lehet azért már sejteni, mi a jó megoldás.

Innen tudhatod, hogy megromlott a padlizsánod

A szín

A padlizsán színe belül és kívül egyaránt fontos. Ha a padlizsán külsejét nézed, ellenőrizd a szárat és a tetejét. Mindkettőnek zöldnek és frissnek kell lennie. Ha kezd kifakulni a színük, az azt jelzi, hogy a zöldség elkezdett romolni. Érdemes eldobni a padlizsánt akkor is, ha penész van a szárán vagy a kalapján. Ha ezen a rostán még átmegy a növény, de a belseje nem fehér, hanem barna vagy sötét foltos, legjobb, ha inkább a kukában landol. A padlizsán érzékeny az enzimatikus barnulásra, ez az a jelenség, amikor a gyümölcsök és zöldségek elkezdenek barnulni, miután oxigénnel érintkeznek (gondoljunk csak egy almára vagy avokádóra). Ha felvágod a padlizsánt, és röviddel utána barnulást észlelsz, a padlizsán biztonságosan fogyasztható. Ha azonban a padlizsán az első vágáskor már barna, akkor ki kell dobni.

Az állag

Ha az állagról van szó, néhány tényezőt érdemes figyelembe venni. Először is nézd meg a zöldség bőrét: ha repedések vannak rajta, vagy ráncosodik, inkább ne edd meg. A jó padlizsán héja fényes, feszes. Érdemes tesztelni a zöldségbelső állagát is: vásárláskor szilárdnak kell lennie, de benyomhatónak, a nyomás helye viszont rövid időn belül visszafeszesedik. Ha ez nem így történik, és a padlizsán puha, szottyos, az romlásra utal. Ha a húsa nyálkás, az sem szerencsés.

Az illat

Az utolsó ellenőrizendő indikátor a zöldség illata. Ha a padlizsán kellemetlen vagy furcsa szagot áraszt, az egy újabb jele annak, hogy megromlott. Vásárláskor a padlizsánnak friss és földes illatúnak kell lennie.

De hogy tárold a padlizsánt, hogy minél tovább friss maradjon?

Szobahőmérsékleten ez a zöldség nagyjából két napig marad friss, de ez is csak akkor, ha nincsenek a közelben etiléntermelő gyümölcsök és zöldségek, mint mondjuk a banán vagy az alma. Ha a lakásban meleg van, a spájzban is nagyjából két napig tudod tartani a zöldséget. A hűtőben, a többi zöldségtől és gyümölcstől távol tartva akár hét napot is kibekkel, ha frissen vásároljuk.

Forrásunk volt.


Olvass még több konyhai praktikáról:

Címlapról ajánljuk

Ezért üres George Clooney kezében a kávéscsésze

A George Clooney szereplésével készült The Empty cup kampányban a Nespresso rávilágít a kockázatra, amelyet az éghajlatváltozás jelent a kávétermelő közösségekre, és a márka megerősíti hosszú távú elkötelezettségét a világ legjobb kávéinak megőrzése iránt

Nosalty

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.