Innen tudhatod, hogy megromlott a padlizsánod

A színtől az állagig – ezek árulkodhatnak arról, hogy inkább érdemes kidobni azt a padlizsánt, mint megenni.

Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amikről könnyű megállapítani, ha megromlottak. A banán szottyosodik és bebarnul, a krumplin puha sötét foltok jelennek meg, a cukkini pedig szaglik és penészedik. De mi a helyzet a padlizsánnal? Honnan tudhatod, hogy még érdemes megenni, és mikortól dobd inkább a kukába vagy a komposztálóba?

Szerencsére három fő jellemzője alapján könnyen meg lehet mondani a padlizsánról, hogy jó-e még. Ezek a tényezők a színe, az állaga és a szaga vagy illata – értelemszerűen utolsónál lehet azért már sejteni, mi a jó megoldás.

Innen tudhatod, hogy megromlott a padlizsánod

A szín

A padlizsán színe belül és kívül egyaránt fontos. Ha a padlizsán külsejét nézed, ellenőrizd a szárat és a tetejét. Mindkettőnek zöldnek és frissnek kell lennie. Ha kezd kifakulni a színük, az azt jelzi, hogy a zöldség elkezdett romolni. Érdemes eldobni a padlizsánt akkor is, ha penész van a szárán vagy a kalapján. Ha ezen a rostán még átmegy a növény, de a belseje nem fehér, hanem barna vagy sötét foltos, legjobb, ha inkább a kukában landol. A padlizsán érzékeny az enzimatikus barnulásra, ez az a jelenség, amikor a gyümölcsök és zöldségek elkezdenek barnulni, miután oxigénnel érintkeznek (gondoljunk csak egy almára vagy avokádóra). Ha felvágod a padlizsánt, és röviddel utána barnulást észlelsz, a padlizsán biztonságosan fogyasztható. Ha azonban a padlizsán az első vágáskor már barna, akkor ki kell dobni.

Az állag

Ha az állagról van szó, néhány tényezőt érdemes figyelembe venni. Először is nézd meg a zöldség bőrét: ha repedések vannak rajta, vagy ráncosodik, inkább ne edd meg. A jó padlizsán héja fényes, feszes. Érdemes tesztelni a zöldségbelső állagát is: vásárláskor szilárdnak kell lennie, de benyomhatónak, a nyomás helye viszont rövid időn belül visszafeszesedik. Ha ez nem így történik, és a padlizsán puha, szottyos, az romlásra utal. Ha a húsa nyálkás, az sem szerencsés.

Az illat

Az utolsó ellenőrizendő indikátor a zöldség illata. Ha a padlizsán kellemetlen vagy furcsa szagot áraszt, az egy újabb jele annak, hogy megromlott. Vásárláskor a padlizsánnak friss és földes illatúnak kell lennie.

De hogy tárold a padlizsánt, hogy minél tovább friss maradjon?

Szobahőmérsékleten ez a zöldség nagyjából két napig marad friss, de ez is csak akkor, ha nincsenek a közelben etiléntermelő gyümölcsök és zöldségek, mint mondjuk a banán vagy az alma. Ha a lakásban meleg van, a spájzban is nagyjából két napig tudod tartani a zöldséget. A hűtőben, a többi zöldségtől és gyümölcstől távol tartva akár hét napot is kibekkel, ha frissen vásároljuk.

Forrásunk volt.


Olvass még több konyhai praktikáról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...