10 érdekes tény a meggyről, amit nem biztos, hogy tudtál

Rétes, lepény, szörp, lekvár és még hosszan sorolhatnánk, mi minden finomságot készíthetünk meggyből. Ismerd meg közelebbről ezt a savanykás és izgalmas gyümölcsöt.

Szereted a meggyet? Ha elolvasod ezt a 10 pontot, még jobban megkedveled majd!

1. Nem vicc: a meggy a rózsafélék családjába tartozik!

A meggy (Prunus cerasus) a rózsafélék családjába tartozó, csonthéjas gyümölcsöt termő bokor vagy fa, amelynek több, mint háromszáz fajtája van.

2. Nem hiszed el, hogy jutott el Európába

A meggy ősidők óta megtalálható Észak-Indiától egészen a Balkán-félszigetig. Állítólag Európába a madarak segítségével jutott!

3. Jót tesz a testnek

A meggy antioxidánsokban igen gazdag, legalább tizenhétféle antioxidáns hatású vegyület van benne. Ezek közül kiemelkedők a gyümölcs bordó színét adó antocianinok, amelyek a flavonoidok csoportjába tartoznak.

4. Sokoldalú gyümölcs

A meggy a friss fogyasztás mellett konzerv-, hűtő- és cukrászipari feldolgozásra egyaránt kitűnő alapanyag.

5. Tudod, mennyi kalóriát tartalmaz?

A nyers meggy 100 grammjának energiatartalma a fajtától függően 45–50 kcal, amelyet 11-12 gramm szénhidrát, 0,8–1 gramm fehérje és 1,6–4,2 gramm élelmi rost ad.

6. Ettől savanyú a meggy

A megy a magas savtartalmának köszönheti érdekes, savanykás ízét.

7. Igazi vitaminbomba

Vitaminok közül számottevő az A-vitamin-, a karotin-, a B1-, a B2-, a B6-, és a C-vitamin-, továbbá a folsavtartalma, míg az ásványi anyagok közül kiemelendő a kálium-, a vas-, a magnézium-, a cink- és a kalciumtartalma.

8. Komoly kultúrája van

Törökországban, Görögországban, Cipruson és Szerbiában leginkább édességek elkészítéséhez használják a meggyet.

Ezt olvastad már?

RIBIZLI: érik a kedvenc mini piros bogyósunk! Ezért ajánljuk, hogy ribiszkét egyél

9. A nehéz alvásra is megoldás lehet

A meggynek magas a melatonintartalma, így jól jöhet, ha alvásproblémákkal küzdesz.

10. Nem csak lekvárnak jó

Kiváló likőröket is készíthetsz meggyből!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

címlapkép: Getty Images

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek