Tárold így a meggyet, cseresznyét, hogy még napokkal később is ropogós maradjon

A nyár bőséges termése a cseresznye és a meggy, amikor érik a két gyümölcs, kilószámra hordjuk haza. Azonban ha nem megfelelően tároljuk, a szemek nagyon gyorsan veszítenek minőségükből. Itt van néhány szempont, amit tartsunk szem előtt.

A friss cseresznye és meggy tárolásában két nagy ellenségünk lesz: a hőmérséklet és a nedvesség. Ha bármelyik tényező a kettő közül nem ideális, a gyümölcs akár egy nap alatt is elkezd megromlani. Mindegy, hogy lekvár vagy sütemény készül belőle, esetleg csak egyszerűen szemezgetni szeretnénk belőle, figyeljünk oda a cseresznye, meggy tárolására.

Tárold így a meggyet, cseresznyét, hogy még napokkal később is ropogós maradjon

Hideg fejjel

Főleg a legnagyobb nyári melegben lehet veszélyes a hőség a gyümölcsre. Szobahőmérsékleten hagyva gyorsan bepunnyad, extrém esetben levet ereszt, megnyomódik.

Lehetőség szerint a meggyet, cseresznyét tároljuk a hűtőben. Nem kell megmosnunk, de mindenképpen töröljük szárazra.

Azért, hogy a későbbi felhasználás könnyebb legyen, a szárakat eltávolíthatjuk, mielőtt a hűtőbe kerül a gyümölcs. Olyan dobozban, zacskóban tegyük a hidegre, ami lehetővé teszi a légmozgást.

Zárt tárolóban pára alakulhat ki, amitől újra nedvesek lesznek a szemek, ezt pedig mindenáron el kell kerülnünk. A doboz tetejét srégen tegyük rá, a zacskón hagyjunk egy kis nyílást.

Fő a szárazság

Az előbbiekben már szó esett a szárazság fontosságáról. Ha tisztán akarjuk eltenni későbbre a gyümölcsöt, megmoshatjuk. A lényeg az, hogy teljesen és alaposan töröljük szárazra.

Ebből a szempontból jobb, ha nem magozzuk ki a gyümölcsöt. Tegyük el egyben, hogy a leve ne folyjon ki, ne áztassa el a szemeket.

A fagyasztóba vele!

A hidegebb, borongósabb napokra is eltehetjük a nyár ízét, ha lefagyasztjuk a meggyet, a cseresznyét. Itt már magozva is eltehetjük, nem olyan veszélyes a gyümölcs épségére a lé, mert meg fog fagyni.

Persze egészben is mehet a mélyhűtőbe: először egy tálcán fagyasszuk le, hogy ne ragadjanak össze a szemek, utána rakjuk át fagyasztózacskóba.

Tároljuk rendesen a gyümölcsöt, és meghálálja majd a törődést: a legfinomabb süteményeket, desszerteket készíthetjük majd belőle, akár vásárlás után egy héttel is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nyári ízek, alapanyagok és receptek:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek