Ezektől a zöldfűszerektől a maradék sonka új életre kel

Húsvétkor a sonka mellé tényleg az egyszerű és minél frissebb ízek illenek a legjobban: a tormás, tojásos, majonézes, joghurtos saláták, mártogatók, krémek. De ahogy telnek a napok, és a sonka már nem a legfrissebb, a saláták és krémek pedig már fogynak, érdemes további ízeket bevetni, amiktől újra kívánatos lesz a maradék sonka is.

A húsvét utáni időszakban egyrészt a sonkalével készülő, tartalmas, de már a tavasz ízeit is megidéző levesek, főzelékek és az azokhoz kínált kockázott főtt sonka a legkézenfekvőbb megoldás. De akkor sem kell elkedvetlenednünk, ha nem vagyunk levesrajongók. Számos zöldfűszer és salátaféle van, amivel a maradék sonkát párosítva friss, és mégis laktató fogásokat tudunk készíteni.

A rozmaring is jó barátja a sonkának!

Spenót és sóska

A tavasz első harsogó zöld finomságai között találjuk a spenótot és a sóskát, amikből egyaránt készülhet klasszikus főzelék / mártás és újhullámos saláta vagy épp párolt, vajas köret. A lényeg minden esetben, hogy a zöldség ízét ne nyomjuk el sokféle fűszerrel vagy épp túl vastag rántással, és a fűszerezéssel is bánhatunk csínján, hiszen a sós-füstös maradék sonka annyira ízgazdag, hogy pont szinkronban lesz majd a zöldek harsogó ízével. A sóska savanyúságát jól ellensúlyozza a sonka sós íze, de nyugodtan adjunk hozzá plusz édesítést is, ha a sóskamártás túlságosan savanyú lenne magában.

Kakukkfű, menta és rozmaring, nem csak bárányhoz

Bár a húsvéti, tavaszi báránysült elengedhetetlen kísérői a fent említett zöldfűszerek, ne csak friss húsokhoz használjuk őket bátran, hanem vegyünk elő őket akkor is, ha épp a maradék sonkából készül valami finomság.

A friss mentával és petrezselyemmel készülő fokhagymás-citromos aprított zöld mártás remekül kiegészíti a főtt és újra átsütött sonkaszeleteket.

A kakukkfű bátran kerüljön a sonkából készült tejfölös krumplilevesbe a babér mellé, vagy egyenesen helyett. A rozmaringot pedig ne sajnáljuk az újra, ropogós krumpli társaságában átsütött sonka mellől. Ezek az alapvetően nehéz fogások sokkal könnyebbek, tavasziasabbak lesznek, ha a zöldfűszerekkel kombináljuk őket.

Bazsalikom és reteklevél - ne sajnáld a raguból

Mind a bazsalikomból és reteklevélből készülő pesto remek a sonka mellé is, de belekeverhetjük a sonkás rakott tésztába is őket, mert friss, könnyed ízt adnak ennek a laktató ételnek. A sonkát tehetjük paradicsomszószba is apróra vágva, darabolva, ekkor a kész raguba tegyünk minél több friss bazsalikomot is.

Ha pedig pástétomok, szendvicskrémek készülnek a maradék sonkából, pár levél kakukkfű, bazsalikom vagy épp az említett pestók nagyon illenek majd a krémhez, használjuk őket melegszendvicsbe is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több húsvéti recept:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk