Ennyi minden készülhet a maradék pitetésztából

Bármennyire ügyesen nyújtottuk is ki, néhány kis darab mindig marad a pitetésztából. Ha tanácstalanok vagyunk, hogy mihez kezdjünk velük, olvassuk el a lenti ötleteket!

Legyen szó édes, gyümölcsös pitéről vagy sós quiche-ről, a forma kibélelése sosem tökéletes. A maradék pitetészta apró darabjaival sok különböző módon lehetünk kreatívak. Így a kész pite mellett, extra ajándékként élvezhetjük a kis falatokat is.

Ennyi minden készülhet a maradék pitetésztából

Díszítés

Kézenfekvő dolog lehet az összeállított süteményt a maradék pitetészta levágott részeivel feldíszíteni. Gyúrjuk össze őket, majd nyújtsuk ki és vágjunk belőle tetszőleges formákat. Késsel egyszerű leveleket kanyaríthatunk, de segítségül hívhatjuk a különböző alakú kiszúróinkat is.

Vizuálisan rengeteget dobhatunk ezzel a kész süteményen. A nyitott tetejű pitéket azonban ne zsúfoljuk túl tésztával, mert ezzel lassíthatjuk a sütés folyamatát.

Keksz

Ha nem akarunk díszíteni vele, süssük meg a maradékot külön kekszek formájában. Kedvünk (és a tészta íze) szerint megszórhatjuk sajttal, kömény- vagy szezámmaggal. Édesebb vonalon maradva tehetünk rá vaníliás cukrot, aszalt gyümölcsöket, fűszereket (pl. fahéjat).

Ha beférnek a sütőbe, akár a pite mellé is bedobhatjuk őket. Így egyszerre készülhetnek, nem kell majd a pite elkészülése után a konyhában állni.

Kenyérrúd

Formázzuk a tésztát keskeny rudakká, és süssük őket ropogósra. Nagy szemű sóval meghintve elképesztő hatást érhetünk el. A következő étkezés előtt felszolgálhatjuk őket sajtszósszal, kőrözöttel, bármilyen mártogatóssal vagy krémmel.

Kekszmorzsa

Későbbi felhasználásra kiváló ötlet morzsát csinálni a tésztából. Ehhez gyúrjuk össze majd a reszelő nagy lyukain reszeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Rövid ideig sül, ezért figyeljük, nehogy megégjen. Amikor a legtöbb darabka aranybarna, kivehetjük.

A reszeléket tegyük mozsárba vagy zárható zacskóba, és őröljük, zúzzuk finom porrá. Ezt használhatjuk a jövőben díszítésre, forgathatunk bele bonbont (amennyiben édes).

A sós morzsa jó lesz krémlevesekhez, de zsemlemorzsa helyett is kerülhet ételekbe (pl. rakott karfiol).

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden maradék megmenekül:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...