Ennyi minden készülhet a maradék pitetésztából

Bármennyire ügyesen nyújtottuk is ki, néhány kis darab mindig marad a pitetésztából. Ha tanácstalanok vagyunk, hogy mihez kezdjünk velük, olvassuk el a lenti ötleteket!

Legyen szó édes, gyümölcsös pitéről vagy sós quiche-ről, a forma kibélelése sosem tökéletes. A maradék pitetészta apró darabjaival sok különböző módon lehetünk kreatívak. Így a kész pite mellett, extra ajándékként élvezhetjük a kis falatokat is.

Ennyi minden készülhet a maradék pitetésztából

Díszítés

Kézenfekvő dolog lehet az összeállított süteményt a maradék pitetészta levágott részeivel feldíszíteni. Gyúrjuk össze őket, majd nyújtsuk ki és vágjunk belőle tetszőleges formákat. Késsel egyszerű leveleket kanyaríthatunk, de segítségül hívhatjuk a különböző alakú kiszúróinkat is.

Vizuálisan rengeteget dobhatunk ezzel a kész süteményen. A nyitott tetejű pitéket azonban ne zsúfoljuk túl tésztával, mert ezzel lassíthatjuk a sütés folyamatát.

Keksz

Ha nem akarunk díszíteni vele, süssük meg a maradékot külön kekszek formájában. Kedvünk (és a tészta íze) szerint megszórhatjuk sajttal, kömény- vagy szezámmaggal. Édesebb vonalon maradva tehetünk rá vaníliás cukrot, aszalt gyümölcsöket, fűszereket (pl. fahéjat).

Ha beférnek a sütőbe, akár a pite mellé is bedobhatjuk őket. Így egyszerre készülhetnek, nem kell majd a pite elkészülése után a konyhában állni.

Kenyérrúd

Formázzuk a tésztát keskeny rudakká, és süssük őket ropogósra. Nagy szemű sóval meghintve elképesztő hatást érhetünk el. A következő étkezés előtt felszolgálhatjuk őket sajtszósszal, kőrözöttel, bármilyen mártogatóssal vagy krémmel.

Kekszmorzsa

Későbbi felhasználásra kiváló ötlet morzsát csinálni a tésztából. Ehhez gyúrjuk össze majd a reszelő nagy lyukain reszeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Rövid ideig sül, ezért figyeljük, nehogy megégjen. Amikor a legtöbb darabka aranybarna, kivehetjük.

A reszeléket tegyük mozsárba vagy zárható zacskóba, és őröljük, zúzzuk finom porrá. Ezt használhatjuk a jövőben díszítésre, forgathatunk bele bonbont (amennyiben édes).

A sós morzsa jó lesz krémlevesekhez, de zsemlemorzsa helyett is kerülhet ételekbe (pl. rakott karfiol).

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden maradék megmenekül:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...