Ennyi minden készülhet a maradék pitetésztából

Bármennyire ügyesen nyújtottuk is ki, néhány kis darab mindig marad a pitetésztából. Ha tanácstalanok vagyunk, hogy mihez kezdjünk velük, olvassuk el a lenti ötleteket!

Legyen szó édes, gyümölcsös pitéről vagy sós quiche-ről, a forma kibélelése sosem tökéletes. A maradék pitetészta apró darabjaival sok különböző módon lehetünk kreatívak. Így a kész pite mellett, extra ajándékként élvezhetjük a kis falatokat is.

Ennyi minden készülhet a maradék pitetésztából

Díszítés

Kézenfekvő dolog lehet az összeállított süteményt a maradék pitetészta levágott részeivel feldíszíteni. Gyúrjuk össze őket, majd nyújtsuk ki és vágjunk belőle tetszőleges formákat. Késsel egyszerű leveleket kanyaríthatunk, de segítségül hívhatjuk a különböző alakú kiszúróinkat is.

Vizuálisan rengeteget dobhatunk ezzel a kész süteményen. A nyitott tetejű pitéket azonban ne zsúfoljuk túl tésztával, mert ezzel lassíthatjuk a sütés folyamatát.

Keksz

Ha nem akarunk díszíteni vele, süssük meg a maradékot külön kekszek formájában. Kedvünk (és a tészta íze) szerint megszórhatjuk sajttal, kömény- vagy szezámmaggal. Édesebb vonalon maradva tehetünk rá vaníliás cukrot, aszalt gyümölcsöket, fűszereket (pl. fahéjat).

Ha beférnek a sütőbe, akár a pite mellé is bedobhatjuk őket. Így egyszerre készülhetnek, nem kell majd a pite elkészülése után a konyhában állni.

Kenyérrúd

Formázzuk a tésztát keskeny rudakká, és süssük őket ropogósra. Nagy szemű sóval meghintve elképesztő hatást érhetünk el. A következő étkezés előtt felszolgálhatjuk őket sajtszósszal, kőrözöttel, bármilyen mártogatóssal vagy krémmel.

Laskagombás pite

Egy sósabb pitetésztát készítünk, és ezt töltjük meg csodafinom laskagombás töltelékkel. A legjobb, ha ún. baby laskát használunk, ennek a levelei sokkal kisebbek. Akár főételnek, ...

Baconös-gombás quiche póréhagymával

A quiche messze nem olyan macerás fogás, mint azt gondolnánk, ráadásul azért is nagyszerű étel, mert tetszés szerint variálhatjuk a tölteléket. Mi most egy gombával, baconnel és ...

Kekszmorzsa

Későbbi felhasználásra kiváló ötlet morzsát csinálni a tésztából. Ehhez gyúrjuk össze majd a reszelő nagy lyukain reszeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Rövid ideig sül, ezért figyeljük, nehogy megégjen. Amikor a legtöbb darabka aranybarna, kivehetjük.

A reszeléket tegyük mozsárba vagy zárható zacskóba, és őröljük, zúzzuk finom porrá. Ezt használhatjuk a jövőben díszítésre, forgathatunk bele bonbont (amennyiben édes).

A sós morzsa jó lesz krémlevesekhez, de zsemlemorzsa helyett is kerülhet ételekbe (pl. rakott karfiol).

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden maradék megmenekül:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsályás sült brokkoli

Nagyon jól érzi magát a zsálya hátul a kertben, na én meg jól megtéptem. :o) Az allrecipes oldalon találtam ezt a receptet, és mindenki ódákat zengett róla. Nekem meg azért tetszett ...

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Maradékmentő sonkás-sajtos krokett

Soha, de soha ne dobjátok ki a maradék burgonyapürét! Megmutatjuk a legjobb felhasználási módját egy gyors és egyszerű recepttel. Mindenképp próbáljátok ki, akár sima törtburgonyás ...