A kelbimbónak a szaftos, rakottas arcát szeretjük a legjobban

Az egyik legérdekesebb ízű és formájú zöldség nemcsak magában sütve és párolva remek, ennél sokkal többféle ételben kaphat fontos, vagy épp főszerepet. Készülhet belőle rakottas, krémleves, párosíthatjuk meglepő sós vagy épp édes elemekkel.

Ha azt gondoljuk, a kelbimbó nem más, mint a kelkáposzta kistestvére, egyáltalán nem tévedünk nagyot. A XIX. században Belgiumban nemesítették a vadkáposztának ezt a kicsi és tetszetős alakú változatát. A belga eredet máig felfedezhető a nevében, angolul „brüsszeli bimbónak” (brussel sprouts) hívják.

A kelbimbónak a szaftos, rakottas arcát szeretjük a legjobban

Amennyire kicsi, annyira szívós növényről van szó, az oszlopszerű száron növő kicsi kelbimbók jól tűrik a szárazságot és a kisebb fagyokat is, épp ezért találkozhatunk vele télen és koratavasszal a boltokban, piacokon. Magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, sőt C-vitamin-tartalmát főzve és mélyhűtve is jól megtartja, íze pedig sokkal erőteljesebb, aromásabb, mint a nagy káposztáé.

Sokan éppen ezt a nagyon erős káposztaízt és kesernyésséget nem kedvelik a kelbimbóban, hiszen a kemény, roppanós zöldségbe beleharapva tényleg lehengerlő lehet az ízélmény – érdemes egy kicsit előkezelni ilyenkor a kelbimbót, hogy megszelídítsük az ízeket.

Pár percig blansírozzuk a zöldséget, azaz pár perces forralás után jéghideg vízfürdőbe tesszük a bimbókat, így roppanóssága nem vész el, íze viszont sokkal kellemesebb lesz.

Így készülhet belőle rakottas

Bár kicsi mérete miatt nem feltétlenül jut eszünkbe, hogy akár rakott zöldség is készülhet belőle, a blansírozott kelbimbókat így is felhasználhatjuk. Ha van kedvünk, akkor párosítsuk csíkokra vágott csirkével, és öntsük nyakon tejszínes-sajtos mártással vagy épp besamellel, de vega változatban is remek, ekkor a sajt mennyiségét növeljük, és süssük a tetejét aranybarnára. A tejszínes-sajtos mártás remekül illik a kelbimbóhoz, a kész étel mellé kerülhet rizs vagy bulgur, de akár magába rakott zöldségbe is beletehetjük ezeket, ekkor a rizses / bulguros alap kerüljön alulra, majd erre halmozzuk a kelbimót a tejszínes-sajtos / besameles mártással.

Sőt, a vajas tésztákkal készülő tartok és sós piték, quiche-ek sem vetik meg, ha kelbimbóval töltjük meg őket, érdemes ezekhez is tejszínes, tojásos, sajtos mártást adni, hogy ne legyen túl száraz az eredmény.

Tésztába és sütve

A sült kelbimbó remekül működik ázsiai tésztákban, de olaszos változatokban is, ez utóbbihoz érdemes blansírozni a zöldséget, majd félbe-negyedbe vágni, és olívaolajon adni neki egy kis kérget, nagyon jól illik mellé valamilyen karakteres, kemény sajt reszelve, de a bacont is szereti, gondoljunk csak az angolok kedvenc karácsonyi köretére, a baconnel sült kelbimbóra.

És ennek kapcsán jutunk el ahhoz, hogy a sült kelbimbót milyen szuper további ízekkel érdemes még feldobni: nemcsak a bacon sós-füstölt íze remek mellé, de a zöldség kesernyés, diós ízét még jobban kiemeli, ha diót vagy más magot, csonthéjast pirítunk mellé. A fanyarságát pedig nemcsak a sós, ropogós elemekkel tudjuk ellensúlyozni, hanem az édessel is: próbáljuk ki, hogy aszalt áfonyával, mazsolával vagy épp szilvával párosítjuk, nem fogjuk megbánni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek