Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Irigység, álmatlanság, depresszió: így betegíthet meg a közösségi média anélkül, hogy észrevennéd

Ébredés után Facebook, napközben Instagram, elalvás előtt Twitter? Ha okosan használod a social médiát, kiszélesedhet a világ, de ha túlzásba viszed, meg is betegíthet.

A közösségi médiának számos előnye van, azonban, ha nem ismerünk mértéket a használatában, elszigetelhet és boldogtalanná is tehet. Ezekre ügyelj, hogy kiegyensúlyozott maradhass!

1. A saját önbecsülésedet növeld!

A legtöbbünkben vannak kisebb-nagyobb bizonytalanságok, ami az önbecsülésünket illeti, azonban, ha folyton összehasonlítod magad a tökéletesre retusált Instagram-képekkel – amik nem tükrözik a valóságot -, tovább ronthatod a helyzetet. A Koppenhágai Egyetem által végzett kutatás szerint sok ember küzd az ún. Facebook-irigységgel, azaz amikor mások képeit nézegetve rossz érzés, irigység önt el minket, mert azt gondoljuk, hogy a mi életünk nem olyan izgalmas, mint amit az ismerőseink képein látunk. A kutatás során azonban megfigyelték, hogy azok, akik nincsenek jelen a közösségi médiában elégedettebbek az életükkel.

Tudatosítsd magadban, hogy valójában mennyi időt is töltesz más emberek posztjainak böngészésével, és a sok túlidealizált kép helyett összpontosíts magadra és a saját életed valós történéseire!

2. Ápold a kapcsolataidat a való életben is!

A legtöbb embernek fontos, hogy élő kapcsolatokat alakítson ki és aktívan kommunikáljon másokkal. Ez azonban nehéz, ha folyton csak a telefonunkat, a tabletet vagy a laptopot nézzük ahelyett, hogy a való életben találkoznánk. Ráadásul, ha azt látod, hogy egy barátod részt vett egy összejövetelen, buliban, amire téged nem hívtak meg, attól úgy érezheted, valamiből kimaradtál, és a mellőzöttség érzését keltheti benned.
Koncentrálj arra, hogy a csetparty-k helyett a való életben beszélgess a barátaiddal, hozzátartozóiddal, és szervezzetek együtt közös programokat!

3. Éld meg a pillanatot!

A közösségi médiában vissza tudod nézni az emlékeidet, de a képek sokszor nem adják vissza a valóságot. Túl sok időt töltünk azzal, hogy elkészítsük a legtökéletesebb képet, ahelyett, hogy megélnénk az adott pillanatot, és mobilunk objektívje helyett a saját érzékszerveiket használnánk egy-egy élmény befogadására. Dr. Tim Bono szerint: "Ha minden figyelmünket annak szenteljük, hogy a lehető legjobb képekkel nyűgözzük le a követőinket, akkor jó eséllyel nem leszünk képesek élvezni a pillanatot.”

Vagyis: készíts képeket, de ne felejts el jelen lenni a pillanatban sem!

4. Elalvás előtt már ne pörgesd a közösségi médiát!

Az elegendő mennyiségű alvás fontos, azonban dr. Bono szerint a social média kiváltotta irigység vagy aggodalom felpörgetheti az agyat, megakadályozva ezzel az ellazulást és a pihentető alvást. Ráadásul a mobilunk fénye csupán néhány centire van az arcunktól, a fényerő pedig képes lehet arra, hogy megakadályozza a melatonin hormon felszabadulását, ami segítene a pihenésben.

Érdemes kipróbálnod azt, hogy elalvás előtt legalább 40 perccel már nem nyúlsz a telefonodhoz - figyeld meg, sikerül-e gyorsabban elaludnod.

5. Tanulj meg összpontosítani!

A közösségi média a koncentrációdra is kihatással lehet. Ugyan számos információ a rendelkezésedre áll, azonban a social média sok olyan szórakozási formát is biztosít, amitől könnyen elkényelmesedhetünk. A könnyű és azonnali szórakozás nagy kísértést jelenthet még egy olyan időszakban is, amikor koncentrálnod kellene. 

Ha fontos feladatod van, gyakorolj önuralmat, figyelj arra, amit el kell végezned, semmiről nem fogsz lemaradni, ha 1-2 óráig nem pörgeted a hírfolyamot.

6. Óvd a mentális egészségedet!

A social média a mentális egészségedre is hathat, és ha túlzásba viszed a használatát, depresszió, valamint szorongás kiváltója is lehet. 2018. márciusában arról számolt be egy 1000 főt vizsgáló tanulmány, hogy a social médiában aktív Z-generáció több mint egyharmada aggodalomról, szorongásról és depresszióról panaszkodott.

A közösségi média kiszélesítheti a világot, ha okosan használod, azonban ne feledkezz meg a személyes találkozók és programok varázsáról sem!

Ezeket olvastad már?

via
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!