SPÁRGA: így vedd, pucold, főzd és ízesítsd, hogy a legtöbbet hozd ki a szezonból!

Csak hat hétig terem, így érdemes minél többször és többféleképpen készíteni, ha szeretjük, ha pedig nem, ideje megkedvelni.

Lassan elkezdődik a fájdalmasan rövid spárgaszezon: ilyenkor a hozzám hasonló spárgaimádók hetente többször is vesznek belőle, attól félve, hogy nem használják ki egészen ezt a rövid, csodás időszakot. Aztán persze van, hogy ezt kissé túlzásba viszik, de a spárgát még így sem lehet megunni vagy túladagolni.

Teljesen mindegy, hogy zölden vagy fehéren esszük, elképesztően egészséges, szinte nincs benne kalória, viszont nagyon laktató és tápláló zöldség. Amilyen rövid a szezonja - körülbelül hat hétig tart - annyira kényes jószág. Jobb ismerni a módját, hogyan kell pucolni, szárazni, hámozni és készíteni, mert sok más zöldséggel ellentétben a spárga nagyon is elrontható.

Csak a friss

A River Cottage séfje, a Hugh Fearnley-Whittingtstahl úgy tálalja éttermében a tavaszi spárgát, hogy a földről a tányérra néhány órán belül vezet el a termés útja. Ez a szertartás maximalistának tűnhet, de megfogalmazza a spárga lényegét: ami a frissesség. Akkor lesz a legfinomabb, ha amint hazahoztuk a boltból, piacról, azonnal elkészítjük. Ha mégis tárolnánk, tekerjük nedves konyharuhába, és még aznap készítsük el.

Hogyan pucoljam?

Bár hasonlítanak, mégis nagyon különböző a kétféle spárga íze és állaga is. Az általános szabály, hogy a fás végét el kell távolítani, mégpedig ott, ahol eltörik. Ez néha fájdalmasan sok veszteséget termel, de nem kell kidobni a hulladékot, szuper, ízes alaplevet lehet főzni belőle. A pucolásnál viszont már más a helyzet, a zöldet ugyanis egyáltalán nem, a fehéret viszont meg kell hámozni egy éles zöldségpucolóval.

Fogyaszt és erősít

A spárga magas víztartalmú és rostos zöldség, ezért remek diétákhoz, vízhajtó és az emésztést is serkenti. Sok benne a cink, mégis különösen folsavtartalmáról híres, amelyből nagyon sokat tartalmaz más zöldségekhez képest, de sok A-, B1-, B2- és E-vitamin is található benne.

Állítsd fel

A spárga alulról felfelé egyre zsengébb, így a szára hosszabb, a feje pedig egészen rövid hőkezelést igényel csupán. A legjobb ezeket különvenni, úgy használhatjuk ki igazán a zsenge fejek ízét, de még jobb azt az ősi módszert alkalmazni, amelyet már az Ínyesmester is javasol: főzzük állítva, így az alja nagyobb hőnek lesz kitéve, mint a feje. Bárhogy is tesszük, arra érdemes figyelni, hogy ne főzzük, süssük agyon, mert elvész az íze.

Ressre párolva, kevergetve, pirítva vagy sütve is csodálatos, de ez csak a kezdet. A legjobb, hogy elképesztően sok alapanyaggal működik remekül együtt a tojástól kezdve a tejtermékeken, sajtokon át a fehérboron keresztül egészen az eperig és a klasszikus megoldásnak számító füstölt sonkáig.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek