6 tipp kalciumpótlásra, ha nem eszel tejterméket...laktózmentest se

A kalciumbevitel elengedhetetlen, na de hogyan teljesítsük a kvótánkat, ha nem eszünk tejterméket, mert mondjuk vegánok vagyunk, vagy egészségügyi okokból nemhogy a laktózt, de a tejfehérjét is tiltólistára kellett raknunk? Ennek néztünk utána.

Kiskorunk óta azt halljuk, hogy kötelező tejet innunk és sajtot, kefirt, joghurtot, túrót ennünk, hogy elegendő kalcium jusson a szervezetünkbe, csontjaink pedig egészségesek legyenek. Az utóbbi években, sőt, évtizedekben viszont egyre nő a laktózintoleránsok és tejfehérje-allergiások száma, a vegán életmód térhódításáról pedig szintén szót kell ejtenünk. Ezekben az esetekben merül fel a kalciumbevitel problémája: hogyan pótoljuk a kieső kalciumot?

Kalciumdús fogások:

A dietetikus tanácsa, hogy ha nem élünk tejtermékekkel, az alábbi élelmiszerek rendszeresen szerepeljenek az étrendünkben: diófélék, mandula, mák, szezámmag, zabpehely, zöld leveles zöldségek (pl. spenót, zellerlevél, petrezselyem), növényi tejpótló italok, -készítmények kalciummal dúsított változatai. Ha nem fogyasztunk tejterméket, de nem vagyunk vegetáriánusok/vegánok, akkor a csontos halkonzervek is beilleszthetőek az étrendbe.

Lássuk a legfőbb alapanyagokat, ha kalciumdús alternatívákat keresünk:

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Címlapról ajánljuk

További cikkek