Julia Child verhetetlen módszere a krémes rántottához

Julia Child rántottája messze földön híres volt, Napi Tippünk után pedig te is el tudod készíteni reggelire, hogy levedd szeretteidet a lábukról.

Minél egyszerűbb az étel, annál több tipp és trükk létezik az elkészítésére. Valószínűleg sokan tudnak például tojásrántottát sütni – de ha igazán le akarjuk nyűgözni magunkat és/vagy családunkat rántottasütési készségeinkkel, akkor hallgassunk Julia Childra.

Julia Child / fotó: Hans Namuth/Photo Researchers History/Getty Images

Ráadásul Julia Child tippjével nincs is szükség extra alapanyagra, hogy krémes és habos legyen a tojásrántottád: még egy kis nyers tojást kell hozzáadni, amikor a rántotta már éppen elkészülne. Ezt a tippet egy Jacques Pépinnel közös főzőműsor során osztotta meg a tévés személyiség, és a YouTube-on megnézhetitek:

A titok

Miután egy tál felvert, sóval és borssal fűszerezett tojást olvasztott vajjal kikent serpenyőbe önt, Child a keverékből egy kis mennyiséget visszacsorgat a tálba, hogy később hozzáadhassa.

[Ez] azért van, hogy krémesítsük a tojásokat!

- magyarázza.

Pépin megjegyezte, hogy ez a trükk „a régi stílust” képviseli, amely megakadályozza, hogy a tojás teljesen megfőjön, és ezáltal gumiszerűvé váljon.

A tojások még körülbelül egy percig főnek ezután, miután leveszed őket a tűzről, így nem kell aggódnod amiatt, hogy nyers tojást fogsz felszolgálni. Erre azért van szükség, mert ha hagyod, hogy a tűzhelyen teljesen megfőjenek, akkor, ahogy Child fogalmazott, "kemény rögökhöz" hasonló lesz az eredmény.

„Szeretem a puha rántottát” - mondja Julia. Trükkje lehetővé teszi, hogy részben megőrizzük a tojások ragacsos állagát, így a végén egy finom, lágyan krémes ételt kapunk.

Child nem adott meg konkrét mennyiséget, amit félre kell tenni, de a felvert tojások körülbelül egyötöde elegendő erre a célra. Ahhoz azonban, hogy biztosra menj, a krémes rántotta érdekében érdemes az ikonikus amerikai szakács egész rántottakészítési folyamatát lemásolni. Fontos, hogy ő lassan, alacsony hőfokon készíti - mindkettő kulcsfontosságú elem a lágy rántottához. Míg más szakácsok, például Pépin, azt ajánlják, hogy a rántottát nagyon gyorsan, magas hőfokon készítsük, addig ez a lassabb módszer jobban kezelhető azoknak, akik nem szeretik a kapkodást.

A Child-módszer körülbelül 3-4 percet vesz igénybe, a tojásokat gumispatulával folyamatosan kevergetni kell a serpenyőben.

Ez a mozgás megakadályozza, hogy az étel a serpenyőhöz tapadjon. A nyers tojást közvetlenül azelőtt kell hozzáadni a rántottához, ahogy leveszed a serpenyőt a tűzről, majd alaposan el kell kavarni. Fontos, hogy ezt a maradék nyers tojást először verd fel, és úgy add hozzá a serpenyőhöz, ezzel lesz egy kis habossága ennek is.

Mielőtt a szuperpuha rántottát átraknád egy tányérra, érdemes előbb a tányért magát is felmelegítened. Ehhez tedd 160-200 Celsius-fok közé állított sütőbe 10-40 másodpercre, de akár mikróba is rakhatod. Ezzel az extra lépéssel éttermi szintűvé emelheted az amúgy egyszeri étel élményét.

Forrásunk volt.

Címlapfotó: Hans Namuth/Photo Researchers History/Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekkel gazdagodhatsz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...