Julia Child verhetetlen módszere a krémes rántottához

Julia Child rántottája messze földön híres volt, Napi Tippünk után pedig te is el tudod készíteni reggelire, hogy levedd szeretteidet a lábukról.

Minél egyszerűbb az étel, annál több tipp és trükk létezik az elkészítésére. Valószínűleg sokan tudnak például tojásrántottát sütni – de ha igazán le akarjuk nyűgözni magunkat és/vagy családunkat rántottasütési készségeinkkel, akkor hallgassunk Julia Childra.

Julia Child / fotó: Hans Namuth/Photo Researchers History/Getty Images

Ráadásul Julia Child tippjével nincs is szükség extra alapanyagra, hogy krémes és habos legyen a tojásrántottád: még egy kis nyers tojást kell hozzáadni, amikor a rántotta már éppen elkészülne. Ezt a tippet egy Jacques Pépinnel közös főzőműsor során osztotta meg a tévés személyiség, és a YouTube-on megnézhetitek:

A titok

Miután egy tál felvert, sóval és borssal fűszerezett tojást olvasztott vajjal kikent serpenyőbe önt, Child a keverékből egy kis mennyiséget visszacsorgat a tálba, hogy később hozzáadhassa.

[Ez] azért van, hogy krémesítsük a tojásokat!

- magyarázza.

Pépin megjegyezte, hogy ez a trükk „a régi stílust” képviseli, amely megakadályozza, hogy a tojás teljesen megfőjön, és ezáltal gumiszerűvé váljon.

A tojások még körülbelül egy percig főnek ezután, miután leveszed őket a tűzről, így nem kell aggódnod amiatt, hogy nyers tojást fogsz felszolgálni. Erre azért van szükség, mert ha hagyod, hogy a tűzhelyen teljesen megfőjenek, akkor, ahogy Child fogalmazott, "kemény rögökhöz" hasonló lesz az eredmény.

„Szeretem a puha rántottát” - mondja Julia. Trükkje lehetővé teszi, hogy részben megőrizzük a tojások ragacsos állagát, így a végén egy finom, lágyan krémes ételt kapunk.

Child nem adott meg konkrét mennyiséget, amit félre kell tenni, de a felvert tojások körülbelül egyötöde elegendő erre a célra. Ahhoz azonban, hogy biztosra menj, a krémes rántotta érdekében érdemes az ikonikus amerikai szakács egész rántottakészítési folyamatát lemásolni. Fontos, hogy ő lassan, alacsony hőfokon készíti - mindkettő kulcsfontosságú elem a lágy rántottához. Míg más szakácsok, például Pépin, azt ajánlják, hogy a rántottát nagyon gyorsan, magas hőfokon készítsük, addig ez a lassabb módszer jobban kezelhető azoknak, akik nem szeretik a kapkodást.

A Child-módszer körülbelül 3-4 percet vesz igénybe, a tojásokat gumispatulával folyamatosan kevergetni kell a serpenyőben.

Ez a mozgás megakadályozza, hogy az étel a serpenyőhöz tapadjon. A nyers tojást közvetlenül azelőtt kell hozzáadni a rántottához, ahogy leveszed a serpenyőt a tűzről, majd alaposan el kell kavarni. Fontos, hogy ezt a maradék nyers tojást először verd fel, és úgy add hozzá a serpenyőhöz, ezzel lesz egy kis habossága ennek is.

Mielőtt a szuperpuha rántottát átraknád egy tányérra, érdemes előbb a tányért magát is felmelegítened. Ehhez tedd 160-200 Celsius-fok közé állított sütőbe 10-40 másodpercre, de akár mikróba is rakhatod. Ezzel az extra lépéssel éttermi szintűvé emelheted az amúgy egyszeri étel élményét.

Forrásunk volt.

Címlapfotó: Hans Namuth/Photo Researchers History/Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekkel gazdagodhatsz:

Címlapról ajánljuk

További cikkek