Így lesz tényleg finom a maradékmentő tojáskrém

A húsvétot követő napokban nem ritka, hogy maradékmentési célból tojáskrém készül – a sós kence receptje épp elég egyszerű ahhoz, hogy nekiálljunk akár magunktól improvizálva is, persze, ha tényleg a tökéletességre törekszünk, fogadjuk meg a Napi Tipp alább következő tanácsait!

Akinek húsvét alatt még nem lett teljes és végleges herótja a tojástól, ilyenkor, az ünnep után általában tojáskrémet készít a hátrahagyott maradékok megmentése végett. Van, aki jól bevált recept alapján teszi ezt, míg mások inkább a bátrabb, improvizatív végéről fogják meg a dolgot – mindegy is, hogy melyik iskola szerint készítjük otthon a maradékmentő tojáskrémet, néhány hasznos tippre így is szükségünk lehet majd. Ezeket szolgáltatja az alábbi cikk, nézzük, mitől lesz tényleg, de tényleg finom a kence!

Így lesz tényleg finom a maradékmentő tojáskrém

Vedd figyelembe a főtt tojás „korát”

Különösen akkor, ha a krémet már többnapos tojásokból keverjük ki, figyeljünk oda arra, hogy pontosan mégis mennyi ideje főztük meg őket. Ugyanis az idősebb főtt tojás sárgája szárazabb, mint a frissé, így több tejfölre, vajra lesz szükségünk ahhoz, hogy a kikevert krém ne legyen túl morzsás, hanem könnyen kenhető állaga legyen.

Ráadásul, ha a tojások félbevágva, feldarabolva pihentek a hűtőben, a tálalón, még nagyobb az esély arra, hogy kiszáradtak időközben.

Ne vidd túlzásba a vaj használatát

Sokan úgy gondolhatják, hogy a tojáskrém gazdag textúráját és könnyen kenhető állagát a vaj adja… tévesen. Ebből a szempontból sokkal fontosabb a tejföl és a mustár, mert ezek az alapanyagok hidegen és melegen is hasonló, krémes állagúak.

Ellenben, ha túl sok vajjal keverjük be a tojáskrémet, az a hűtőben visszaszilárdulhat, keményebbé válhat.

Használj zsíros tejterméket

Ne cserélgessük csak úgy a tojáskrém receptjének alapanyagait, ne legyen a vajból light margarin vagy a tejfölből nulla százalékos joghurt. Fontos ugyanis, hogy milyen tejtermékkel dúsítjuk a főtt tojásokat – mind az íz, mind az állag csorbulhat, ha nekiállunk „egészségesebbé” tenni az összetevők listáját.

Maximum olyan cserét végezzünk, ami zsírtartalom szempontjából nem jelent visszalépést (pl. tejföl helyett krémsajt).

Hagyd pihenni valamennyit

Minden majonézes salátának, tejfölös kencének és egyéb hidegtálas fogásnak jót tesz egy éjszakás pihenés a hűtőben. Persze, ha nincs ilyen sok időnk, az is sokat számít már, ha egy 1-2 órát hagyjuk állni a kencét a hidegen.

Csak arra figyeljünk, hogy takarjuk le frissentartó fóliával vagy tányérral a tojáskrémes tálat, nehogy átvegye a hűtő esetleges kellemetlen szagait.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekkel gazdagodhatsz:

Címlapról ajánljuk

További cikkek