Így tarthatod frissen a zsenge, de romlandó medvehagymát

Nem sokáig élvezhetjük a medvehagyma pikáns erejét és tavaszias aromáját, így jobban tesszük, ha kihozzuk belőle a maximumot: beleértve ebbe a tárolást is. A Napi Tipp megmutatja, hogyan marad a legtovább friss a levélcsokor.

Amikor a piacok és boltok megtelnek friss medvehagymával, mind boldogan hordjuk haza csokorszám a tavasz és a megújuló szezon első hírnökét. A legjobban azzal járunk, ha azonnal felhasználjuk a leveleket, persze ez nem mindig jön össze – van, hogy csak napokkal később jutunk el a medvehagyma felaprításáig és rizottóba/pogácsába keveréséig. Ilyenkor pedig gondoskodnunk kell a megfelelő tárolásról, például az alábbi módszerek bevetésével.

Így tarthatod frissen a zsenge, de romlandó medvehagymát

Hidegre téve

Mint minden leveles zöldség, a medvehagyma sem bírja túl jól a meleget: mivel a víztartalma így gyorsabban csökken, hamarabb fonnyadásnak indul, ami nemcsak esztétikai probléma, ugyanis ízvesztéssel is jár.

A nem megfelelő hőmérsékleten tárolt levelek hamar veszítenek jellegzetesen pikáns aromájukból, és ugyanez igaz a túlzottan hideg (fagyos) környezetre is.

Éppen ezért, ha maximális ideig szeretnénk frissen és ízesen tartani a hagymánkat, tegyük a hűtő egy kevésbé fagyos részére (mondjuk az ajtó egyik rekeszébe vagy a zöldséges fiókba), ott fogja a legjobban érezni magát.

Nagyrészt zárt közeg

De ne ám csak úgy hanyag módon, csupaszon dobjuk a hidegre a csokrot: gondoskodjunk a számára megfelelő közegről. Ugyanis a hűtő belsejében hasonló módon el tud belőle párologni a nedvesség, mint a konyhapulton.

Kivéve akkor, ha egy nagyrészt zárt közegben tároljuk: résnyire nyitva hagyott fedelű dobozban vagy egy fagyasztózacskóban, amelynek a száját nem zártuk le teljesen. Így a nedvesség bent marad, szinte egy kis üvegházat hozunk létre a leveleknek, ahol jóval hosszabb ideig frissek maradnak majd.

Nedvességkontroll

Egy ilyen „üvegház” legjobb tulajdonsága, hogy benntartja a nedvesség nagy részét, ami azonban gyorsan problémává is válhat, ha átlép egy bizonyos szintet.

A felgyülemlő vízben a levelek bepunnyadhatnak, elkezdhetnek rohadni vagy penészedni is.

Kontrolláljuk hát a kialakuló nedvesség mennyiségét papírtörlőkkel: helyezzünk egy ívet a levelek alá, és egyet a csokor fölé. Ha 2-3 napnál tovább tároljuk a hűtőben a medvehagymát, az elázott papírtörlőt érdemes lehet majd lecserélni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippeinkért tekints ide:

Címlapról ajánljuk

További cikkek