Ezért válik szottyossá a rántott ételek panírja

A rántott ételek (legyen az hús, sajt vagy zöldség) legjobb tulajdonsága kérdés nélkül a ropogós panírbunda. Talán ezért is olyan nagy tragédia, amikor a külső borítás szottyossá, puhává válik: a Napi Tipp segít felderíteni ennek okait, és elkerülni magát a szomorú jelenséget is!

Konyhai alapszabálynak számít, hogy minden rántott étel frissen a legfinomabb – és nem csak azért, mert ilyenkor forró, szaftos, kellemes minden falatjuk. A lényegüket adó panírbunda, fáradozásunk aranybarna eredménye is csak rögtön a sütés után élvezhető legtökéletesebb formájában. Persze ahhoz, hogy elérjük ezt a formát, el kell kerülnünk pár csapdát a rántott ételek készítése közben.

Ezért válik szottyossá a rántott ételeid panírja

Nem elég forró olajban sütöd a rántott ételeket

Már a sütés közben is érdemes odafigyelni, ugyanis a sütőzsiradék hőmérséklete is szerepet játszhat abban, hogy ropogós lesz-e a panírunk vagy sem. A még melegedő olajban a panír inkább megszívja magát, nem kap akkora sokkot, hogy rögtön pirulni kezdjen.

Mindig ellenőrizzük az olajunk hőmérsékletét: dugjuk bele egy fakanál nyelét vagy dobjunk bele egy kisebb darab panírt, ha ezek buborékolni kezdenek szinte azonnal, akkor kezdődhet a sütés.

Nem cseréled a rántott ételek alatt a papírtörlőt

Szintén figyeljünk arra a sütés során, hogy biztosítsuk a rántott ételek számára a felesleges olaj leadását. Szinte reflexszerű mozdulat, hogy a forró olajos edény mellé egy papírtörlővel kibélelt tálat teszünk – legyen hasonlóan magától értetődő, hogy az itatós íveket idővel le is cseréljük.

Legyen két tányérunk: egy, amire rögtön át tudjuk szedni a még zsírral csöpögő ételeket és egy másik, ahová ezután kerülnek. Ez utóbbiba már nem szükséges papírt tenni, illetve ezen történhet majd a tálalás is. Az első edényben azonban figyeljük a papírt: ha elázna, jöjjön az újabb adag.

Nedves környezetben tárolod a rántott ételeket

Mind a tálalás előtt, mind utána (már a tárolás során) figyeljünk arra, hogy a rántott ételeket olyan edénybe tegyük, amelyből a nedvesség szabadon távozhat.

Válasszunk laposabb, perem nélküli tálalókat és ne halmozzuk túlzottan egymásra a szeleteket/darabokat.

Kerüljük a dobozok használatát, főleg a műanyagból készültekét, mert azokban sokkal könnyebben megül a pára, ami játszi könnyedséggel puhává teheti az előtte ropogós panírunkat. Nyilván a végletekig nem óvhatjuk meg a húsok, sajtok külsejét a ropogós állag elveszítésétől, de jobb, ha mindent megteszünk a dolog kihúzásáért.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippeket leshetsz el tőlünk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek