Ezért válik szottyossá a rántott ételek panírja

A rántott ételek (legyen az hús, sajt vagy zöldség) legjobb tulajdonsága kérdés nélkül a ropogós panírbunda. Talán ezért is olyan nagy tragédia, amikor a külső borítás szottyossá, puhává válik: a Napi Tipp segít felderíteni ennek okait, és elkerülni magát a szomorú jelenséget is!

Konyhai alapszabálynak számít, hogy minden rántott étel frissen a legfinomabb – és nem csak azért, mert ilyenkor forró, szaftos, kellemes minden falatjuk. A lényegüket adó panírbunda, fáradozásunk aranybarna eredménye is csak rögtön a sütés után élvezhető legtökéletesebb formájában. Persze ahhoz, hogy elérjük ezt a formát, el kell kerülnünk pár csapdát a rántott ételek készítése közben.

Ezért válik szottyossá a rántott ételeid panírja

Nem elég forró olajban sütöd a rántott ételeket

Már a sütés közben is érdemes odafigyelni, ugyanis a sütőzsiradék hőmérséklete is szerepet játszhat abban, hogy ropogós lesz-e a panírunk vagy sem. A még melegedő olajban a panír inkább megszívja magát, nem kap akkora sokkot, hogy rögtön pirulni kezdjen.

Mindig ellenőrizzük az olajunk hőmérsékletét: dugjuk bele egy fakanál nyelét vagy dobjunk bele egy kisebb darab panírt, ha ezek buborékolni kezdenek szinte azonnal, akkor kezdődhet a sütés.

Nem cseréled a rántott ételek alatt a papírtörlőt

Szintén figyeljünk arra a sütés során, hogy biztosítsuk a rántott ételek számára a felesleges olaj leadását. Szinte reflexszerű mozdulat, hogy a forró olajos edény mellé egy papírtörlővel kibélelt tálat teszünk – legyen hasonlóan magától értetődő, hogy az itatós íveket idővel le is cseréljük.

Legyen két tányérunk: egy, amire rögtön át tudjuk szedni a még zsírral csöpögő ételeket és egy másik, ahová ezután kerülnek. Ez utóbbiba már nem szükséges papírt tenni, illetve ezen történhet majd a tálalás is. Az első edényben azonban figyeljük a papírt: ha elázna, jöjjön az újabb adag.

Nedves környezetben tárolod a rántott ételeket

Mind a tálalás előtt, mind utána (már a tárolás során) figyeljünk arra, hogy a rántott ételeket olyan edénybe tegyük, amelyből a nedvesség szabadon távozhat.

Válasszunk laposabb, perem nélküli tálalókat és ne halmozzuk túlzottan egymásra a szeleteket/darabokat.

Kerüljük a dobozok használatát, főleg a műanyagból készültekét, mert azokban sokkal könnyebben megül a pára, ami játszi könnyedséggel puhává teheti az előtte ropogós panírunkat. Nyilván a végletekig nem óvhatjuk meg a húsok, sajtok külsejét a ropogós állag elveszítésétől, de jobb, ha mindent megteszünk a dolog kihúzásáért.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippeket leshetsz el tőlünk:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

5 kiváló étterem, ami igazságot szolgáltat minden olyan ételnek, amit...

Az iskolai menzákról a legtöbben csak rossz emlékeket őrzünk, legyen szó akár a vakolóanyagra emlékeztető főzelékekről, akár a különféle tokányokról, amik legtöbbször mócsingos húsok voltak valamilyen nyálkás szószban. De tényleg rosszak ezek a menzás kaják, vagy csak rosszul voltak elkészítve? Most ajánlunk öt éttermet, ahol több menzás mumusnak szolgáltatnak igazságot, és bebizonyítják, lehet ezt jól is csinálni.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...