10 konyhai trükk Julia Childtól – 2. rész

Folytatjuk cikkünket, Julia Child újabb 5 konyhai praktikáját áruljuk el nektek. Julia a francia konyha elkötelezettje volt, trükkjei pedig ma is megállják a helyüket bármely konyhában!

Julia Child 10 konyhai trükkje - 1. rész >>

6. Felverés

Julia Child részletekbe menően, már-már tudományosan vizsgálta, mitől lesz igazi a tejszínhabunk, a tojásfehérje, hogyan kell profi módon felverni őket. A titok szerinte abban rejlik, hogy alulról felfelé irányuló mozdulatokkal kell dolgoznunk, hogy az alapanyagaink szépen összeérjenek, nem beszélve a gyorsaságról – kénytelenek leszünk szupersebességre kapcsolni. Arra azonban ügyeljünk, nehogy túlbuzogjuk a dolgot és éppen a túlzott felverés miatt ne legyen készen a tortánk!

7. Fokhagymapucolás

Fogjuk meg a fokhagymafejeket, vágjuk le a tetejüket. A gerezdek megtisztításának egy gyors módszere, ha pontosan harminc másodpercre belepottyantjuk őket lobogó, forró vízbe. Az idő leteltével simán lehúzhatjuk a kis hagymagerezdek héját. Ha pedig összezúzni szeretnénk őket a mesés aroma felszabadítása érdekében, egy nagykés lapját könnyedén apríthatjuk a cikkecskéket.

Büntetlen örömök >>

8. Mikor kész a hús?

Nagyon nehéz megállapítani, főleg kezdők esetében, hogy mikor is van készen az a bizonyos hús. Ízlelgessük, tapintsuk a húst – ha megnyomva pépes érzetet kelt, szinte biztos, hogy félig vagy annyira sincsen átsülve. Ha egyre ruganyosabbá válik, biztos, hogy jó úton járunk és már közepesen átsült a hús, de amikor ez az érzet teljesen megszűnik, akkor kapcsolhatunk le a tűz alatt és tálalhatunk!

9. Leveskockák használata

Néha úgy járunk, hogy elfogy az alaplé és kénytelenek vagyunk a vészhelyzetekre tartogatott leveskockákra fanyalodni (a bio leveskocka más eset, azt nyugodtan használhatjuk bármikor). Csaljunk egy kicsit és senki nem fogja észrevenni, hogy nem friss alaplével készítettük az ételt. A vizet tegyük fel forrni, dobjuk bele a leveskockákat és pároljuk együtt egy maréknyi sárga- és fehérrépával, illetve zellerrel. Tadámm, turpisság elrejtve!

Vegyszermentes háztartás fillérekből >>

10. Borral vagy anélkül?

Ha főzéshez bort kell használnunk, a vörösborokat illetően szelektáljunk fiatal, testes borok között, a fehérborok palettáján pedig szinte kizárólag a szárazak között nézelődjünk, a sauvignon blanc tökéletes választás. Ha más nincs, a vermut is jó, Julia Chilld a franciára esküszik. Ha a bor hozzáadását elhagynánk, semmi akadálya! Ez esetben viszont pótoljuk a hiányzó aromákat több fűszerrel!

10 konyhai trükk Julia Childtól – 1.rész >>

Tedd a napfényt be a spájzba! >>

További háztartási tippekért ide kattints >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ebbe a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.