10 konyhai trükk Julia Childtól – 2. rész

Folytatjuk cikkünket, Julia Child újabb 5 konyhai praktikáját áruljuk el nektek. Julia a francia konyha elkötelezettje volt, trükkjei pedig ma is megállják a helyüket bármely konyhában!

Julia Child 10 konyhai trükkje - 1. rész >>

6. Felverés

Julia Child részletekbe menően, már-már tudományosan vizsgálta, mitől lesz igazi a tejszínhabunk, a tojásfehérje, hogyan kell profi módon felverni őket. A titok szerinte abban rejlik, hogy alulról felfelé irányuló mozdulatokkal kell dolgoznunk, hogy az alapanyagaink szépen összeérjenek, nem beszélve a gyorsaságról – kénytelenek leszünk szupersebességre kapcsolni. Arra azonban ügyeljünk, nehogy túlbuzogjuk a dolgot és éppen a túlzott felverés miatt ne legyen készen a tortánk!

7. Fokhagymapucolás

Fogjuk meg a fokhagymafejeket, vágjuk le a tetejüket. A gerezdek megtisztításának egy gyors módszere, ha pontosan harminc másodpercre belepottyantjuk őket lobogó, forró vízbe. Az idő leteltével simán lehúzhatjuk a kis hagymagerezdek héját. Ha pedig összezúzni szeretnénk őket a mesés aroma felszabadítása érdekében, egy nagykés lapját könnyedén apríthatjuk a cikkecskéket.

Büntetlen örömök >>

8. Mikor kész a hús?

Nagyon nehéz megállapítani, főleg kezdők esetében, hogy mikor is van készen az a bizonyos hús. Ízlelgessük, tapintsuk a húst – ha megnyomva pépes érzetet kelt, szinte biztos, hogy félig vagy annyira sincsen átsülve. Ha egyre ruganyosabbá válik, biztos, hogy jó úton járunk és már közepesen átsült a hús, de amikor ez az érzet teljesen megszűnik, akkor kapcsolhatunk le a tűz alatt és tálalhatunk!

9. Leveskockák használata

Néha úgy járunk, hogy elfogy az alaplé és kénytelenek vagyunk a vészhelyzetekre tartogatott leveskockákra fanyalodni (a bio leveskocka más eset, azt nyugodtan használhatjuk bármikor). Csaljunk egy kicsit és senki nem fogja észrevenni, hogy nem friss alaplével készítettük az ételt. A vizet tegyük fel forrni, dobjuk bele a leveskockákat és pároljuk együtt egy maréknyi sárga- és fehérrépával, illetve zellerrel. Tadámm, turpisság elrejtve!

Vegyszermentes háztartás fillérekből >>

10. Borral vagy anélkül?

Ha főzéshez bort kell használnunk, a vörösborokat illetően szelektáljunk fiatal, testes borok között, a fehérborok palettáján pedig szinte kizárólag a szárazak között nézelődjünk, a sauvignon blanc tökéletes választás. Ha más nincs, a vermut is jó, Julia Chilld a franciára esküszik. Ha a bor hozzáadását elhagynánk, semmi akadálya! Ez esetben viszont pótoljuk a hiányzó aromákat több fűszerrel!

10 konyhai trükk Julia Childtól – 1.rész >>

Tedd a napfényt be a spájzba! >>

További háztartási tippekért ide kattints >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.