A tökéletes rántotta titkai

Rántottát készíteni mindenki tud, legalábbis így gondoljuk. Ám egy ilyen szimpla ételt is el lehet szúrni, érdemesebb viszont az alapok gyors elsajátítása után tökélyre vinni. Hisz tudjuk: a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak.

Először is meg kell fogalmaznunk, miben nyilvánul meg számunkra a rántotta tökéletessége: a klasszikus formát, a darabos rántottát kedveljük vagy a selymesen krémes francia típusút preferáljuk? Ha a hagyományosra esküszünk, kisebb vagy nagyobb tojásdarabokat szeretünk viszontlátni a tányérunkon?

Javaslatunk a következő: érdemes a rántotta minden változatát kipróbálni, majd az összes kóstolása után eldöntjük, melyik a nyerő.

Hogy tökéletes legyen a rántotta:

  • Tanyasi tojásokkal dolgozzunk. Itt fokozottan igaz: a jó alapanyag félsiker.
  • Alaposan verjük fel a tojásokat, és csak a végén (miután jól felhabosítottuk) ízesítsük sóval és borssal.
  • Ami a zsiradékot illeti: ínyenceknek a vajat ajánljuk, a hagyománykövetőknek zsírt, középutasok pedig készítsék olajon.
  • Ha a kisebb tojásdarabokat kedveljük a klasszikus rántottában, a választott zsiradékkal felhevített serpenyőbe öntve a tojást szinte azonnal elkezdhetjük keverni.
  • Ha a nagyobb darabos rántottát szeretjük, ne kezdjük el rögtön kavargatni, várjunk egy kicsit a tojás serpenyőbe kerülése után, hogy megszilárduljon kissé az egész.

  • A francia típusú tojásrántotta vízgőz felett készül: egy lábas tetejére (amelyben éppenhogy gyöngyözik a víz) vastagabb falú hőálló tálat helyezünk, ebben felolvasztjuk a vajat (nincs mese, a francia változatnál kötelező a vaj használata!), majd beleöntjük az alaposan felhabosított, sózott-borsozott tojásokat, és türelmesen kevergetjük kézi habverővel úgy 10-15 percen keresztül.
  • Bármelyik verziót készítjük is, a legfontosabb, befejező lépést ne hagyjuk ki, vagyis, amikor a rántotta elérte a kívánt állagot, a tűzről lehúzva vagy a vízgőzről levéve keverjünk egy kis tejszínt vagy tejfölt a rántottába, megállítva ezzel a továbbsülés folyamatát.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés
Diós marlenka
Hirdetés

Támogatott tartalom

Heti Menü – Gyors, szerethető fogások egy kapkodós adventi hétre

Ne szégyenkezzünk, ha a karácsonyi hajtásban és előkészületekben semmi kedvünk bonyolult ételkölteményekkel megörvendeztetni magunkat és a családot. Előkerülhetnek a krémlevesek, fagyasztott kedvencek, szendvicsek és a kedvenc szószaink is! Mert ki ne örülne egy adag sült krumplinak ketchuppal, ha épp arra van időnk?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Múltidéző bejgli a PENNY karácsonyi filmjében

Bejgli nélkül nincs karácsony! A bejgli a karácsonyi ünnepek elengedhetetlen süteménye, amiben ott rejlenek a családi hagyományok, a régi karácsonyok. Ahány család, annyiféle recept, annyi apró trükk, titkos hozzávaló, amelyektől minden bejgli kicsit más ízű lesz. A PENNY karácsonyi reklámfilmjében kibontakozó megható történet középpontjában is a bejgli áll. Íze visszahozza a gyermekkori emlékeket, a családi hagyományokat, és összeköti a generációkat.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Almás sütemények karácsonyra

Egy finom almás sütemény karácskor is megállja a helyét, szóval mindenképpen készítsünk egy tepsivel, hogy a család apraja-nagyja örüljön.