A tökéletes rántotta titkai

Rántottát készíteni mindenki tud, legalábbis így gondoljuk. Ám egy ilyen szimpla ételt is el lehet szúrni, érdemesebb viszont az alapok gyors elsajátítása után tökélyre vinni. Hisz tudjuk: a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak.

Először is meg kell fogalmaznunk, miben nyilvánul meg számunkra a rántotta tökéletessége: a klasszikus formát, a darabos rántottát kedveljük vagy a selymesen krémes francia típusút preferáljuk? Ha a hagyományosra esküszünk, kisebb vagy nagyobb tojásdarabokat szeretünk viszontlátni a tányérunkon?

Javaslatunk a következő: érdemes a rántotta minden változatát kipróbálni, majd az összes kóstolása után eldöntjük, melyik a nyerő.

Hogy tökéletes legyen a rántotta:

  • Tanyasi tojásokkal dolgozzunk. Itt fokozottan igaz: a jó alapanyag félsiker.
  • Alaposan verjük fel a tojásokat, és csak a végén (miután jól felhabosítottuk) ízesítsük sóval és borssal.
  • Ami a zsiradékot illeti: ínyenceknek a vajat ajánljuk, a hagyománykövetőknek zsírt, középutasok pedig készítsék olajon.
  • Ha a kisebb tojásdarabokat kedveljük a klasszikus rántottában, a választott zsiradékkal felhevített serpenyőbe öntve a tojást szinte azonnal elkezdhetjük keverni.
  • Ha a nagyobb darabos rántottát szeretjük, ne kezdjük el rögtön kavargatni, várjunk egy kicsit a tojás serpenyőbe kerülése után, hogy megszilárduljon kissé az egész.

  • A francia típusú tojásrántotta vízgőz felett készül: egy lábas tetejére (amelyben éppenhogy gyöngyözik a víz) vastagabb falú hőálló tálat helyezünk, ebben felolvasztjuk a vajat (nincs mese, a francia változatnál kötelező a vaj használata!), majd beleöntjük az alaposan felhabosított, sózott-borsozott tojásokat, és türelmesen kevergetjük kézi habverővel úgy 10-15 percen keresztül.
  • Bármelyik verziót készítjük is, a legfontosabb, befejező lépést ne hagyjuk ki, vagyis, amikor a rántotta elérte a kívánt állagot, a tűzről lehúzva vagy a vízgőzről levéve keverjünk egy kis tejszínt vagy tejfölt a rántottába, megállítva ezzel a továbbsülés folyamatát.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (2)

Törölt felhasználó

remek otleteket kaptam a rantotta suteshez koszonom

Petra

Kedves Magdolna, Örülünk, hogy újdonsággal tudtunk szolgálni. Várjuk a beszámolód az ötletek kipróbálása után:-). Üdvözlettel, Petra

Koncz László

A hagyomány?rz?k és a hagyomány követ?k vajban sütik a rántottát!A zsírban sütés csak az 1800-as években terjedt el,mindaddig több ezer éven keresztül vajban sütöttek tojást,húst,zöldséget egyaránt.A zsírban sütés nem nevezhet? hagyományosnak.Továbbá minden cukrász sütemény és péksütemény alapja a vegyszermentes sárga házi vaj.Manapság sajnos,élelmiszernek nem nevezhet? büdös margarinnal készül a vajas pogácsa is,ami jogtalanul bitorolja a nevét.

Címlapról ajánljuk

További cikkek